Šahovski savez Beograda
Foto: Privatna arhiva/Natalija Kunić

Šahovski savez Beograda danas okuplja 74 šahovska kluba iz svih beogradskih opština, dok se na čelu Upravnog odbora nalazi predsednik Saveza, Andrija Jorgić. Novo rukovodstvo saveza, izabrano sredinom marta ove godine, na samom početku rada odlučilo je da utemelji dan Šahovskog saveza Beograda kao praznik svih onih kojima je šah u srcu, svih koji su u šahu kao učesnici turnira, ali i sudije, treneri, klupski poslenici, roditelji, ili prosto – ljubitelji drevne igre.

Sa početkom u 12časova, nakon intoniranja himne prisutnima se obratio Jorgić koji je imao jasnu poruku, a to je da se šah vrati u škole.

Šahovski savez Beograda

Natalija Kunić

 

- Želja i cilj Šahovskog saveza Beograda je da se šah vrati u škole, čak i kao obavezan predmet. To je nešto što smo počeli prošle godine u Кosovskoj Mitrovici. Tamo gde je najteže, iz tog dela smo poslali jasnu poruku i nastavljamo dalje tim putem. Dobro je poznato da ova viteška igra povoljno utiče na razvijanje koncentracije i mentalni razvoj dece, a na taj način mnoge od njih sklonili bi sa ulice - poručio je Jorgić.

Nakon Jorgića, prisutnima se obratio domaćin, predsednik opštine Stari grad, Radoslav Marjanović, koji je istakao da mu je velika čast što zajedno rade na istom cilju, a to je vraćanje šaha u škole.

Šahovski savez Beograda

Natalija Kunić

 

- Među svim programima koje organizujemo imamo i besplatnu školu šaha, namenjenu učenicima osnovnih škola, i to je nešto što opstaje već tri godine za redom. Plan za sledeću godinu svkako jeste šah kao sekcije u školama čime ćemo dodatno raditi na njegovom omasovljenju. Opština Stari grad će uvek pružati podršku ne samo šahu već svim sportovima - poručio je Marjanović.

U prostorijama opštine Stari Grad, okupio se veliki broj zvanica, poznatih ljudi iz sveta ovog plemenitog sporta, među kojima su velemajstor Alisa Marić, kao i šahovska legenda Aleksandar Matanović, koji se obratio svim prisutnima.

Šahovski savez Beograda

Natalija Kunić

 

Na ceremoniji, Jorgić je u ime Šahovskog saveza Beograda, uručio priznanja za podršku, razvoj i promociju beogradskog šaha. Povodom obeležavanja dana Saveza plakete su primili ŠК „Zmaj“, Šahovski savez Кosova i Metohije, Beogradski šahovski klub slepih „Napredak“, Matematička gimnazija, Irina Čoluškina, GO Stari Grad, GO Zvezdara, Časopis „Borba“, RTV Studio B, Srpski telegraf, RTV Pančevo, kao i postuhmno Dragan Nedeljković.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading