TUŽAN DAN ZA SVETSKU ATLETIKU Preminula legenda "kralijce sportova", ostaće upamćen po jednoj stvari
Tanjug/Ap

Još jedno veliko sportsko ime napustilo je svet. 

-Pored toga što je bio olimpijski šampion na 100 metara 1968. godine, Hajns je poznat po tome što je bio prvi čovek koji je zvanično trčao ispod praga od deset sekundi - navodi se u saopštenju Svetske atletike.

Hajns je finalnu trku na 100 metara na Olimpijskim igrama u Meksiku 1968. godine završio za 9,95 sekundi i iza sebe ostavio Lenoksa Milera sa Jamajke i sunarodnika Čarlsa Grina.

Na Olimpijskom stadionu najpre je prikazano vreme od 9,9 sekundi, potom je promenjeno na 9,89, pre nego što je konačno kao zvanično vreme ispisano 9,95 sekundi.

UŽASNE FOTOGRAFIJE POTRESLE SRBIJU Ivana Vuleta poslala važnu poruku: Muka mi je od bespomoći, dosta je (FOTO)

-Ispravljali su vreme jer niko nije mogao da veruje da čovek može tako brzo da trči - rekao je Hajns u intervjuu za francuski Ekip 2016. godine.

To vreme je stajalo kao svetski rekord narednih 15 godina, sve dok ga Kalvin Smit nije oborio 1983. godine u Koloradu Spingsu istrčavši 100 metara za 9,93 sekundi.

Aktuelni svetski rekord na 100 metara od 9,58 sekundi postavio je legendarni Jusein Bolt na Svetskom prvenstvu u Berlinu 2009. godine.

Džim Hajns je u Meksiku osvojio i zlato sa američkom štafetom 4x100 metara i to su bile jedine dve olimpijske medalje za njega pošto je ubrzo nakon toga, sa 22 godine, okončao atletsku i započeo karijeru u američkom fudbalu.

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu. 

Tagovi

Komentari (0)

Loading