MANDIĆ SE OGLASIO PRVI PUT NAKON SUSPENZIJE Srpski vaterpolista otkrio sve detalje
Foto: EPA/EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Pre samo nekoliko dana odjeknula je informacija u javnosti da je najbolji vaterpolista i kapiten Novog Beograda, Dušan Mandić suspendovan do daljnjeg, jer nije zadovoljio igrama na finalnom turniru Regionalne lige.

Iz kluba su se ubrzo oglasili i trener Živko Gocić, a potom i sportski direktor Slobodan Soro i naveli da je to odluka trenera, za dobrobit ekipe.

Ali, danas se oglasio i levoruki šuter i izneo svoju stranu priče.

- Pre svega želim da kažem da se do sada nisam obraćao javnosti povodom moje situacije u Vaterpolo klubu Novi Beograd, jer sam smatrao da je to pitanje treba da bude rešeno interno, unutar kluba. Međutim, pošto klub, kao ni predstavnici kluba nisu želeli da prime moju molbu u pisanom obliku kojom sam tražio obrazloženje odluke trenera Živka Gocića i razrešenje pitanja koje se odnosi na moj status u klubu kao i na moje odstranjivanje iz ekipe, ovim putem želim da ukažem na sledeće:

U junu 2021. godine, nakon osvajanja Evrolige sa Pro Rekom, na poziv tadašnjeg trenera i mog nekadašnjeg saigrača Vladimira Vujasinovića i osnivača kluba Aleksandra Šapića, došao sam u vaterpolo klub Novi Beograd. U tom trenutku doneo sam odluku da iz najboljeg i najelitnijeg evropskog kluba sa dugom istorijom pređem u klub koji je na svom početku, što je po mišljenju mnogih bio veoma hrabar i nesvakidašnji potez - počeo je svoju ispovest Mandić na Instagramu.

- Predstavljen mi je odličan plan rada, odlični uslovi treniranja, veliki osvajački ciljevi…
Sa velikom željom i ambicijama sam pristupio klubu od prvog dana. I pored činjenice da smo se već prve sezone susreli sa problemom na koji moji saigrači I ja nismo mogli da utičemo, tj promenom čak tri trenera. Pored svih udaraca uspeli smo da osvojimo titulu prvaka Srbije, regionalne lige I viceprvaka Evrope, u junu 2022. godine u Beogradu. Sa još većom motivacijom ulazim u sezonu 2022/2023. Četvrti trener po redu, ovog puta moj nekadašnji saigrač u reprezentaciji, Živko Gocić. Nadao sam se, verovao, očekivao lepu međusobnu saradnju (što se I podrazumevalo s obzirom na to da nikada nismo imali ni jednu međusobnu nesuglasicu od kada se poznajemo). Međutim, nakon neuspešnog završetka Regionalne lige, gde sam igrao bolestan I pod terapijom (što nije navedeno u medijima ni jednom prilikom), doživeo sam jedno veliko razočarenje I odličnu životnu lekciju. Moj nekadašnji reprezentativni drug, Živko Gocić mi je na sastanku 27.03.2023. godine potpuno neočekivano i bez ikakve najave, pred celim timom i ostatkom stručnog štaba, izjavio da je doneo konačnu, neopozivu, nepovratnu odluku da ja više nisam deo tima, da mi nije dozvoljeno da treniram sa ekipom i da se za sve što me zanima obratim nadležnim organima kluba. Na moje pitanje koji je razlog ove odluke nisam dobio odgovor - otkrio je Mandić.

 

 

Kako ističe, razloga za tako nešto nije ni bilo.

- Konkretan, pravi razlog ni ne postoji. Na konferenciji za medije 30.03.2023. direktor Slobodan Soro i trener Živko Gocić potvrđuju da nikada nije postojao nikakav sukob, niti nedisciplina sa moje strane. Dodajem da nikada ni jednom prilikom nije postojao ni jedan vid nepoštovanja pravila kluba sa moje strane, imao sam odličnu saradnju sa svim prethodnim trenerima u Novom Beogradu, Vladimirom Vujasinovićem, Dejanom Jovovićem i Igorom Milanovićem, i niko od njih nikada nije imao ni jednu zamerku na obavljanje moje uloge kao igrača i kapitena tima. Zalagao sam se na treninzima, utakmicama, držao do zdrave sportske atmosfere unutar tima u bazenu i van njega. U ekipnom sportu ako tim ne igra na zadovoljavajućem nivou, ukoliko ne dođe do očekivanih rezultata, krivac za tako nešto nikada ne može biti jedna osoba, pogotovo ne jedan igrač te ekipe. Međutim, ovde vidimo da je celokupna odgovornost za loše rezultate ekipe prepisana samo i isključivo meni kao pojedincu. Suvišno je govoriti da sam uvek davao svoj maksimum, zalagao se i borio u bazenu i za državu i za klub. Iz iskustva mnogih sportista vidimo da je normalno da igrač tokom duge sezone ne bude u svakom trenutku u odličnoj formi, oscilacije u igri su moguće, normalne i nisu opravdanje za odstranjivanje igrača iz kluba dva meseca pre kraja sezone.

Podsetio je potom Mandić i da je nedavno igrao sa reprezentacijom Srbije na Svetskom kupu u Podgorici.

- Na navode da nisam u dobroj formi i da sam iz tog razloga udaljen iz tima, podsetio bih javnost na nastup reprezentacije Srbije na takmicenju na Svetskom kupu u Podgorici koje je odigrano nedelju dana pre završnice Regionalne lige, kao i na moj učinak i doprinos ekipi na tom takmičenju. Svakako, tokom klupske sezone za formu igrača i fizičku pripremu zadužen je i odgovoran kondicioni trener tima, koji takođe nikada nije imao nikakvu primedbu na moje zalaganje na treninzima i na utakmicama - navodi šuter i potom ističe da je tražio pisano obrazloženje od kluba:

- Zbog svega izrečenog prethodnih dana, na svoju ličnu inicijativu dana 29.03.2023. godine sam u prostorijama kluba VK Novi Beograd od direktora kluba Slobodana Sora tražio pismenu izjavu i potvrdu mog statusa u klubu, međutim to nisam dobio uz obrazloženje da mora prvo da porazgovara sa nadređenima. Dana 30.03.2023. godine dobijam telefonski poziv od direktora Sora gde mi je rečeno da klub ne može da mi da nikakvu pismeno obrazloženje o mom statusu, da klub stoji pri usmeno rečenoj odluci trenera Gocića da ja više nisam deo tima, da mi nije dozvoljeno čak ni da treniram u klubu i da naredna dva meseca ne žele i ne mogu da se bave sa mnom!

MANDIĆ SE OGLASIO PRVI PUT NAKON SUSPENZIJE Srpski vaterpolista otkrio sve detalje

OKS

 

 

Zbog činjenice da sam u potpunosti izvršavao svoje obaveze prema klubu, bez bilo kakvog sukoba, nediscipline ili kršenja pravila kluba, iznenađen sam i zatečen zbog načina na koji se klub odnosi prema meni.

Zbog svega izrečenog za medije od strane direktora Slobodana Sora i trenera Živka Gocića, smatram da je u velikoj meri narušen moj ugled i čast sportiste, dvostrukog olimpijskog šampiona, sportiste koji je preko 10 godina član nacionalnog tima i čiji doprinosi su od velikog značaja za mnoge osvojene zlatne medalje I za klupski i za reprezentativni vaterpolo.
Pored toga, na zvaničnom sajtu preko kojeg se prodaju ulaznice za narednu utakmicu protiv Vaterpolo kluba Partizan, stavljena je moja slika, što dovodi javnost u zabludu povodom toga koga će publika gledati u bazenu na toj utakmici imajući u vidu moj trenutni nerazjašnjen status u samom klubu i izrečenu neobrazloženu zabranu da dalje učestvujem u takmičenjima kao deo ekipe Vaterpolo kluba Novi Beograd.

Zabraniti jednom dugogodišnjem igraču, reprezentativcu Srbije, da trenira sa timom, zabraniti mu dolazak na bazen i u teretanu sa ekipom, zabraniti mu svaki vid klupskih takmičenja, smatram pre svega kršenjem osnovnih prava profesionalnog sportiste i uskraćivanje mojih prava na obavljanje osnovne radne aktivnosti. Ovakvi negativni postupci i radnje će se neminovno negativno odraziti i na reprezentativni vaterpolo.

Ukoliko bude bilo potrebno, u narednom periodu ću se obratiti javnosti sa novim činjenicama.

Svaki čovek jedini je čuvar vlastite časti.

Želeo bih i da se zahvalim na ogromnoj podršci koju konstantno dobijam od velikog broja trenera i sportskih radnika iz celog sveta, bivših saigrača, navijača, domaćih i inostranih medija. Hvala svima kojima je stalo do istine.
Do nekog novog viđanja na bazenu.
Ima Boga, Bog sve vidi.
Dušan Mandić - navodi se u saopštenju koje je Dušan Mandić podelio na Instagramu.

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading