KONJ SA NAJVEĆIM SRCEM Filmska priča o najplemenitijoj životinji koja je proglašena za sportistu godine
Foto: AP/AP Photo/File

Svaki sportista stremi da bude najbolji na svetu u sportu kojim se bavi. Samo najjači, najuporniji i oni sa najvećim srcem zavrede da se njihovo ime upiše zlatnim slovima i postanu besmrtni. A jedan konj, po imenu Sekretarijat, svojevremeno je uspeo da zaseni najuspešnije fudbalere, košarkaše, tenisere, atletičare…

Sekeretarijat je učinio ono o čemu mnogi sanjaju.

Američki galoper rođen 1970. godine nesumnjivo je najpoznatiji konj svih vremena.

Još kao dvogodac nagovestio je blistavu karijeru. Iako je na svom debiju završio tek na četvrtom mestu, na narednih sedam od osam trka prolazio je prvi kroz cilj. Takvi rezultati su mu bili dovoljni da ponese epitet konja godine 1972, što je retka čast za tako mladog galopera.

KONJ SA NAJVEĆIM SRCEM Filmska priča o najplemenitijoj životinji koja je proglašena za sportistu godine

AP Photo/File

 

 

U konjičkom sportu je najprestižnije priznanje „Tripla kruna“. Ko nju osvoji, mesto u istoriji mu je zagarantovano. A Sekretarijat je učinio i mnogo više od toga.

Ne samo da je trijumfovao na „Kentaki derbiju”, zatim u “Priknes stejksu”, i na kraju u “Belmont stejksu”, već je postavio i mnoge rekorde koji su i dan danas aktuelni. Svetski je rekorder svih vremena na stazi od 1.800 metara sa vremenom 1:45,4. U karijeri je startovao 21 put, bio prvi u 16 trka i osvojio 1,31 milion dolara.

Spoj brzine, moći, neustrašivosti, snage i elegancije odlike su ovog neverovatnog ždrepca. Divili su mu se čak i vlasnici drugih konja koji su sa svojim pulenima želeli da ga svrgnu sa trona. Pobrao je simpatije svih istinskih zaljubljenika u konjički sport.

KONJ SA NAJVEĆIM SRCEM Filmska priča o najplemenitijoj životinji koja je proglašena za sportistu godine

EPA-EFE/SCOTT SERIO

 

 

Koliki je trag Sekertarijat ili “Veliki crveni”, kako su ga mnogi zvali, ostavio ne samo u Sjedinjenim Američkim Državama, već i u čitavom svetu, potvrđuje podatak da se našao na mnogim naslovnim stranama poznatih magazina, kao što su "TIME", "Newsweek", "Sports Ilustrated".

Na ESPN (Entertainment and Sports Programming Network) listi je 35. od ukupno 100 sevrnoameričkih sportista 20. veka.

U Americi je proglašen za sportistu godine u apsolutnoj konkurenciji, što je jedinstven slučaj u istoriji svetskog sporta.

Zaslužio je da se čak nađe i na poštanskoj markici.

A 2010. godine snimljen je i film “Sekretarijat” koji na verodostojan način prikazuje karijeru ovog neverovatnog konja. Ako ga još niste pogledali, topla preporuka da to učinite.

U 19. godini života oboleo je od laminitisa – teške bolesti kopita, nakon čega je izvršena eutanazija i Sekretarijat od 1989. galopira nebeskim stazama.

Nakon njegove smrti izvršena je obdukcija, koja je šokirala sve bez izuzetka.

Ispostavilo se da mu je srce dva i po puta veće od srca običnog konja. Bilo je teško 22 kilograma što mu je po ocenama stručnjaka omogućavalo da beleži vrhunske rezultate.

Vlasnici konja su odlučili da ga sahrane sa svim mogućim počastima. Grob idola milionskih navijača redovno se obogaćuje svežim cvećem.

Možda će se nekada pojaviti brži i bolji konji, lepši i snažniji pastuvi, ali jedno je sigurno, niko nikada neće biti kao Sekretarijat.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading