UKRAJINA TUGUJE Reprezentativac poginuo kod Bahmuta, njegova smrt razbesnela poznatu sportistkinju iz te zemlje
EPA

Sport je neodvojiv deo života, pa i ratnih zbivanja, a kako je nedavno dobio dva tužna poglavlja, jer su poginula dva reprezentativca Ukrajine, danas se dogodio i jedan sporski izliv besa zbog toga. 

Podsetimo, u okolini Bahmuta, koji je jedno od najvećih žarišta aktuelnog vojnog sukoba zbog svoje geo-strateške važnosti i za odbranu trenutnih ukrajinskih linija, ali i za rusku želju za oslobađanje onih oblasti koje smatraju svojim, svakodnevno ginu ljudi.

 

 

Prošle sedmice su se među poginulim vojnicima našla i dva mobilisana ukrajinska reprezentativca. U pitanju su Volodimir Androščuk, atletičar... 

... i 25-godišnji umetnički klizač Dmitro Šarpar. 

Kako se na sve to nadovezala prilična sportska ujdurma oko moguće dozvole Međunarodnog olimpijskog komiteta da Rusi učestvuju na Igrama čiji je domaćin Pariz 2024, rešila je da se oglasi Jelina Svitolina, proslavljena ukrajinska teniserka.

Ona je, podsetimo, u karijeri osvojila 16 titula, a i olimpijsku medalju, i to bronzanu, u Tokiju 2021. 

 

 

Na Tviteru je poručila sledeće:

- Olimpijske igre su najveći san i, konačno, privilegija za sportiste. One su najveća platforma za inkluziju i različitost u sportu, dok istovremeno privlače pažnju čitavog sveta. Sa tim na umu, moramo da se i dalje držimo zabrane nastupa za ruske i beloruske atletičare, kako bismo celoj planeti poslali jaku poruku da smo ujedinjeni u sankcijama protiv Rusije i Belorusije, te da postoje posledice za gnusna dela njihovih Vlada - započela je ukrajinska teniserka.

 

 

Tome je dodala i sledeće o ruskim i beloruskim sportistima:

- Njihovi životi ne mogu da se nastave normalno, kao u ostatku sveta, niti ruski i beloruski narodi mogu da ignorišu zločine koji oni i čine u Ukrajini. Volidimir Androščuk, jedna od nadolazećih ukrajinskih zvezda u atletici je, nažalost, ubijen u borbi. On nikada neće moći da ispuni svoj potencijal, svoje snove na Olimpijskim igrama, pa što bi onda ruski i beloruski sportisti dobili šansu, kad već Vlade te dve zemlje uskraćuju nedužnim ljudima i sportstima njihove šanse?! - upitala se Jelina Svitolina, sada Monfis, jer se 16. jula 2021. udala za francuskog kolegu, tenisera Gaela Monfisa, s kojim je dobila ćerku Skaj 15. oktobra 2022.

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dragce

02.02.2023 23:50

Cudna misao , koliko se secam iz istorije olimpijske igre su i napravljene da bi i najljuci neprijatelji proveli nekoliko dana u sportskim igrama i mozda se pomirili , svi ratovi bi prestajali dok traju igre