Pojedinačno prvenstvo Srbije u šahu za muškarce i žene 2022: Iviću derbi šampionata! Na korak do odbrane titule
ŠSS

Iskoristio je slabosti u protivničkoj poziciji, kao i loš položaj crnog monarha. Ovom pobedom Velimir Ivić ulazi u poslednje kolo sa pola poena prednosti, i sa lepom prilikom da odbrani šampionsku titulu osvojenu prošle godine.

U konkurenciji žena sa čitavim poenom prednosti vodi Irina Čoluškina koja je danas savladala Anđelu Dimitrijević. U poslednjem 9. kolu joj je dovoljan remi za slavlje.

Partija Ivić - Inđić je protekla u oštroj borbi. Beli je žrtvovao pešaka u otvaranju, dok je crni pomalo neoprezno oslabio polja u svom taboru, prvenstveno polja d5 i d6. Kralj je ostao zaglavljen u centru table, pa je Ivić damom, topom i skakačem pokrenuo napad na Inđićevog kralja. Kao rezultat toga, usledila je efektna žrtva topa na polju d6, nakon čega je Ivić forsirano došao do materijalne prednosti koju je lako realizovao.

Pojedinačno prvenstvo Srbije u šahu za muškarce i žene 2022: Iviću derbi šampionata! Na korak do odbrane titule

ŠSS

 

 

Velemajstor Aleksandar Kovačević je pobedom nad Ivanom Martićem došao do + 2, i sa 5 poena se nalazi u gornjem delu tabele.

Odlučujući momenat u partiji Bogosavljević - Miodrag Perunović zbio se kad je beli

osvojio izuzetno važnog pešaka b7. Na taj način slobodni beli b pešak je postao velika sila, pa je Perunović morao dati figuru za njega. U 34. potezu crni predaje.

Sve pohvale idu na račun Nikole Radovanovića koji je prelepom žrtvom skakača razorio Đorđevićevog kralja. Da bi se odbranio od pretnji, Vuk Đorđević je bio primoran dati damu za dva topa, pa je nastala pozicija gde je Nikola Radovanović imao dva vezana slobodna pešaka koji su nezaustavljivo jurišala napred.

Đorđević - Radovanović 0 – 1

Partija Miloš Perunović - Ivanišević završen je prijateljskim remijem u 9. poteza.

U poslednjem 9. kolu branilac titule Velimir Ivić vodiće crne figure protiv Nikole Radovanovića, dok Aleksandra Inđića očekuje teška partija protiv Miloša Perunovića. Partije 9. kola počinju u 10 časova.

Konkurencija lepšeg pola protiče u apsolutnoj dominaciji produkta sovjetske šahovske škole Irine Čoluškine! Rutinskom pobedom nad Anđelom Dimitrijević Irina je došla na korak do titule prvaka Srbije. Njoj je belim figurama dovoljan remi u sutrašnjem duelu sa Anđelom Bojičić, pa da otpočne pobednički ples.

Pojedinačno prvenstvo Srbije u šahu za muškarce i žene 2022: Iviću derbi šampionata! Na korak do odbrane titule

ŠSS

 

 

Reprezentativka Srbije, Marina Gajčin iz Apatina igra sjajno. U poslednjih 5 partija ostvarila je 3 pobede i 2 remija. Na vreme je “dodala gas”, i sad je usamljena na drugom mestu sa poenom više u odnosu na najbliže konkurentkinje.

Malo ko je očekivao da će kandidatkinje za visok plasman, Marija Manakova i Milena Vujčić pretrpeti poraze. Od njih su bolje bile Jovana Srdanović, odnosno Anđela Bojičić.

Jedini remi je viđen u partiji između Jovane Erić i Ljilje Drljević. Primirje su potpisale u jednakoj završnici dame protiv dva topa.

Stanje uoči poslednjeg 9. kola (open)

1. Ivić 6,5

2. Inđić 6

3. Ivanišević 5,5

4. Perunović Miloš 5,5

5. Kovačević 5

6. Bogosavljević 3,5

7. Radovanović 3

8. Martić 2

9. Perunović Miodrag 1,5

10. Đorđević 1,5 poen

Stanje posle 8. kola (žene)

1. Čoluškina 6,5

2. Gajčin 5,5

3. Vujčić 4,5

4. Manakova 4,5

5. Srdanović 4

6. Erić 4

7. Drljević 3,5

8. Bojičić 3,5

9. Grozdanović 3

10. Dimitrijević 1 poen

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading