UZBEKISTANCI I UKRAJINKE OSVOJILI ZLATO Olimpijada u Čenaju se završila, naši muškarci dvadeseti, a dame trinaeste
Printscreen

Dobili smo i pobednike, a naša šahovska javnost mogu da budu zadovoljni nastupom naših.

Najvažniji rezultati 11. kola:

1. Nemačka - Indija 2 *) 1 : 3

2. Jermenija - Španija 2½ : 1½

3. Uzbekistan - Holandija 2½ : 1½

4. Indija - Sjedinjene Američke Države 2 : 2

5. Moldavija - Engleska 2½ : 1½

6. Azerbejdžan - Srbija 2½ : 1½

Jermenija i Uzbekistan nisu kiksnuli, jer su pobedili Španiju, odnosno Holandiju, minimalnim rezultatom, pa je Indija 2 bez obzira na pobedu morala da se zadovolji trećim mestom. Imali su priliku za prvo mesto, ali je nisu iskoristili u prethodnom kolu. Posle svega ipak je Uzbekistan, izuzetno mlada ekipa uzela zlato i ako su po rejtingu bili tek 14. nosioci. Jermenija je morala da se zadovolji srebrom i ako je odlučivao tek drugi kriterijum. Indija prva ekipa je sigurno najveće razočarenje nacije, jer su verovali da mogu do zlata, a zauzeli tek 4. mesto.

Naša reprezentacija je igrala meč protiv izuzetno jake ekipe Azerbejdžana, u kojoj igra jedan od najboljih igrača današnjice Mameđarov, a koji je igrao i turnir kandidata. Upravo je on prevagnuo u ovom meču, jer Inđić nije uspeo da mu se suprotstavi. Pokušao je Inđić da napadne Mameđarova. Pošto i Mameđarov voli da igra atraktivno, ušao je u taj kovitlac i nadigrao našeg velemajstora, kome se nema šta zameriti. Ivić, Markuš i Ivanišević su remizirali protiv svojih rivala čime smo doživeli minimalan poraz.Ivić je imao šansu protiv Mamedova, ali je sitnim nepreciznostima dozvolio da se ovaj povrati.

Na kraju naša reprezentacija je zauzela 20.mesto, a po rejtingu je bila 23. pa možemo biti zadovoljni. Odmah iza naše reprezentacija je ekipa Crne Gore, koja je zauzela 22. mesto i ako je bila tek 39. po rejtingu. Podbacila je Hrvatska koja bila 17. po rejtingu, a zauzela tek 46. mesto.

Kod žena, Indija je doživela iznenađujući poraz protiv Amerikanki. To su iskoristile Ukrajina i Gruzija koje su savladale Poljsku, odnosno Azerbejdžan i na kraju završile sa istim brojem poena. Ipak dodatnim kriterijumom Ukrajina prva, a Gruzija druga. Indija i ako je poražena, po dodatnim kriterijumima je bila ispred Amerike i Kazahstana.

Ženska reprezentacija Srbije je odigrala jako dobro i da nije imala loš dan protiv Indonezije, mogao je biti još bolji plasman. Ekipa u sastavu Teodora Injac,Tijana Blagojević, Jovana Erić, Adela Velikić i Marina Gajčin pobedom su završili ovaj turnir. Pobeđena je velika Španija. Jovana Erić i Marina Gajčin su pobedile, pa i ako je Tijana Blagojević izgubila, a Teodora Injac remizirala bilo je dovoljno za pobedu. Na kraju je završila na visokom 13. mestu, što je izuzetan uspeh ove reprezentacije, jer je pre početka takmičenja bila 18. po rejtingu.

Najvažniji rezultati 11. kola kod dama:

1. Indija *) - Sjedinjene Američke Dražve 1 : 3

2. Ukrajina - Poljska 3 : 1

3. Azerbejdžan - Gruzija 1 : 3

4. Kazakhstan - Indija 3 2½ : 1½

5. Španija - Srbija 1½ : 2½

Srpska delegacija se zadovoljna vraća kući. Moglo bi se reći da su i tokom takmičenja, ove naše ekipe stasavale i dobijale na sigurnosti i iskustvu. Nakon takmičenja, ovo su sasvim nove ekipe kojie su pre svega dobili i na kvalitetu.

Možda će neko reći da su Ivić i Injac mogli više, ali ih treba maksimalno podržati, jer su oni svetla budućnost našeg šaha, što su više puta i dokazali. Srbijo, budi ponosna na njih, a sve to nije moglo bez dobre krovne organizacije na čelu sa Draganom Lazićem, izborom selektora Miodragom Perunovićem i Irinom Čoljuškinom i mnogim ljudima koji podržavaju ovaj projekat.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading