ČENAJ DOČEKAO ŠAHISTE Srbija raspoložena da se nadmeće na šahovskoj olimpijadi
ŠSS

Imaće šahisti prilike mnogo toga da vide jer se olimpijada održava od 29.07. do 09.08. Slobodan dan je 4. avgust. Nastupa ukupno 188 selekcija u muškoj konkurenciji i 162 selekcije u ženskoj konkurenciji.

Ipak, ova šahovska olimpijada neće biti i najjača, jer neće učestvovati dve supersile u ovom sportu. Kina nije navela razlog zašto ne učestvuje, mada može da se pretpostave koji su to razlozi. Sa druge strane Rusije je dobila zabranu nastupa, zbog napada na Ukrajinu. Te sankcije je dobila i Belorusija, ali ona u svetu šaha nema takav publicitet kao što imaju Kina i Rusija. Kinezi su pokazali na poslednjim olimpijadama da imaju strašan tim i velika je šteta što ih neće biti, baš kao i Rusije.

U njihovom odsustvu u muškoj konkurenciji reprezentacija Amerike je glavni favorit za koji nastupaju Karuana, Aronjan, So, Domingez i Šenkland. Veliki broj naturalizovanih, sa jednim ciljem, biti najbolji na svetu. Odmah iza njih je Indija, ali bez najboljeg igrača Indije svih vremena Ananda. Zanimljivo da Indija ima i drugu i treću ekipu koje su na 11. odnosno 17. nosioci. Treći nosioci su Norvežani predvođeni aktuelnim prvakom sveta Magnusom Karlsenom koji gaji nadu da Norveška može biti prva.

Naša ekipa nastupa u istom sastavu u kakvom je nastupala i na evropskom. Raspored tabli je malo drugačiji: Aleksandar Inđić, Velimir Ivić, Robert Markuš, Ivan Ivanišević i Miloš Perunović. Selektor Miodrag Perunović. Srbija je 23. nosilac i plasman među deset bio bi izvanredan uspeh. Medalja bi bila pravi podvig, ali zašto da ne. Ovo su momci koji su fajteri i ukoliko se pogodi dobra vibracija, eto čuda.

Kod žena glavni favorit je domaćin Indija koja u sastavu: Koneru, Harika, Vaishali, Tania i Kulkarni. Drugi favorit je Ukrajina predvođene sestrama Muzičuk, a treći Gruzija predvođena Nanom Džangidze.

Naša reprezentacija je 18. nosilac i nastupaće u sledećem sastavu: Teodora Injac, Tijana Blagojević, Jovana Erić, Adela Velikić i Marina Gajčin. Sjajne su ovo devojke, među kojima vlada dobra hemija i koje su približnih godina. Selektor reprezentacije je Irina Čeluškina i ne sumnjamo da će ona svojim znanjem iskustvom i pozitivnom energijom uticati dobro na ove devojke. Isto kao i kod muškaraca, plasman među deset reprezentacija bi bio uspeh, a medalja podvig. Napred Srbija!

Prvo kolo startuje po našem vremenu u 12,30 u petak 29. jula. Prenos partija će biti na skoro svim svetskim platformama, jer je ovo najznačajniji šahovski događaj na svetu kada su reprezentacije u pitanju.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading