VOZAČI FORMULE 1 SE ŽALILI, STIGAO BRUTALAN ODGOVOR Ako su im automobili neudobni, neka ostanu kod kuće
EPA/Kamran Jebreili Pool

Vozači Formule 1 pobunili su se zbog bolova u leđima i zadnjici nakon trke u Azerbejdžanu, a problem "drmusanja" i poskakivanja" bolida još uvek nije rešen. Intenzivno podrhtavanje bolida događa se pri razvijanju najveće brzine, zbog čega vozači trpe bolove u leđima. Dok se FIA ne odluči između dva ponuđena rešenja za ovaj problem, nekadašnji F1 vozač i vođa tima Alfa Tauri je raspalio po njima i nazvao ih slabićima! 

-Jasno je od samog početka da novi bolidi neće biti baš laki za vožnju. A sada, odjednom, vozači se žale. S jedne strane ih razumem, nije im lako, ali s druge, ovo je Formula 1. Vozite bolid. Sećam se da su ranije vozačima plombe ispadale, to nije ništa novo - rekao je Franc Tost. 

-Vozači moraju više da treniraju mišiće vrata i zadnjice, to će im pomoći. A koliko možemo da kontrolišemo poskakivanje, to je pitanje. Ali pričamo o bolidu Formule 1, ne o 'rols rojsu'. I vozači toga moraju da budu svesni. I ako su im automobili previše neudobni, ako im je teško, možda mogu i da ostanu kod kuće. Neka budu u fotelji u dnevnoj sobi i neka gledaju trke na televiziji - rekao je on. 

Najviše problema ove sezone imali su vozači na Velikoj nagradi Azerbejdžana, jer je tu staza bila neravna i puna izbočina, pa se više njih žalilo na bolove u leđima. 

Luis Hamilton iz Mercedesa nazvao je to najgorom trkom ikada, a morali su da mu pomognu da izađe iz bolida. Evo kako je to izgledalo!

FIA se, inače, i dalje dvoumi oko dva moguća rešenja ovog problema. Jedno bi podrazumevalo da se odredi stepen oscilacije bolida pri velikim brzinama, ali su se oko drugog već ukrstila koplja. FIA razmatra da jednostavno ograniči maksimalnu brzinu za sve timove - čak i one koji nemaju problem sa drmusanjem. Prvi se protiv te opcije pobunio čelnik Red Bula, Kristijan Horner, koji je rekao da ne vidi zašto bi timovi koji su "dobro obavili posao konstrukcije bolida" trebalo da ispaštaju zbog onih koji su, očigledno, podbacili u tome.

Sledeća trka Formule 1 biće 3. jula u Velikoj Britaniji, na slavnoj stazi Silverstoun. Pogledajte snimak "drmusanja" bolida i objašnjenje šta se tada dešava vozilu i vozaču!

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading