Balkanska biciklistička unija: Sankcije ruskim i beloruskim sportistima apsurdne
Foto: Alo.rs

- Sve ova nema puno veze sa načelima o sportu na kojima smo odgajani. Ovo što se dešava je politika. Lično sam zagovarao da sport ne treba da bude uz politiku, a ovde imamo situaciju da se sportisti kažnjavaju zbog situacija koje mnogima nisu jasne. Sve je to zakačilo i nas, zasmetalo je svetskim moćnicima puštanje ruske himne na Svetskom prvenstvu prošle godine u Istočnom Sarajevu, kada smo moji saradnici i ja odlučili da istu pustimo u čast takmičarke iz Rusije koja je pobedila u svojoj disciplini. Sada su tu i neki novi razlozi zbog kojih se susrećemo sa problemima i pritiscima da popustimo. Kao što nismo popustili u novembru, decembru, nećemo ni sada, jer smatramo da je ovo što radimo pravi put - izjavio je Kuvalja.

Podrška je stigla iz Rusije, odnosno ambasada te zemlje u BiH i Srbiji, te Ruskog doma. Ono što sledi jeste borba za naša prava pravnim putem, objasnio je Kuvalja, ujedno i predsednik Biciklističkog saveza BiH.

- Već smo Svetskoj biciklističkoj federaciji poslali jedan dopis gđe smo ukazali na niz prekršaja i ja sam siguran da ćemo dobiti taj slučaj, a ići će i tužba prema Sudu za ljudska prava, jer su oni svojim nastupima ugrozili moj i živote mojih saradnika navodeći nesitine. Očigledno da im smeta što je na čelu Balkanske biciklističke unije nezavisna osoba na koju oni ne mogu uticati. Pored podrške Rusije imam podršku i svih Balkanskih zemalja da nastavim svoj put. Do sada nisu dozvolili moju smenu, možda će to nekad morati pod nekim pritiskom, ali za sada se dobro drže - ističe Kuvalja.

Prema njegovim rečima Svetska biciklistička federacija diskredituje sve nacije i ljude koji podržavaju ruske sportiste.

- Čekamo njihove odluke, međutim, znate kako, ako imate problem s nekim, onda pokušate ili da ga “preuzmete” ili da u ovom slučaju, napravite svoju federaciju. Tako su te dve solucije u igri. Ili da se preuzme Svetska biciklistička federacija, tj da pravi ljudi dođu na čelo ili da napravimo novu, koja nikome neće uvoditi sankcije. Pregovori su u toku, već sam razgovarao sa ljudima iz Rusije i Kine, a u narednom periodu ću obaviti razgovore sa čelnicima njihovih olimpijskih komiteta. Imamo već sada podršku 40-ak zemalja svijeta. Nikome nećemo dozvoliti da nas ucenjuje i uvodi sankcije - zaključio je Kuvalja.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading