ŽENE U ŠAHU Devojčice, devojke, dame, ovo je sjajna prilika za vas - startuje novi projekat Šahovskog saveza Srbije (FOTO)
Alo.rs/Dejan Briza

Lepa vest za sve pripadnice nežnijeg pola stižu iz Šahovskog saveza Srbije koji je lansirao novi projekat pod nazivom "Žene u šahu", koji je osnovan kako bi pomogao damama da nauče plemenitu veštinu, ali i izađu iz sopstvene zone komfora.

Tvorac i koordinator ovog projekta je Marija Lukić. Elem, Marija je međunarodni šahovski sudija, master trener šahovske veštine, doktor ekonomskih nauka, a zaposlena je i kao asistent na fakultetu.

Alo.rs/Dejan Briza

 

- Kod nas u zemlji jako mali broj žena igra šah, u odnosu na muškarce. Ideja je da kao tim želimo da to promenimo. Projektom "Žene u šahu" želimo pre svega da ohrabrimo naše devojčice, devojke, dame, da se prijave i nauče najlepšu društvenu igru na svetu. Besplatna onlajn škola šaha održavaće se od početka juna do kraja oktobra. Traje mesec dana u različitim terminima, a treninzi su dva puta nedeljno, vikendom preko "Zoom" aplikacije. Ukoliko se dogodi da se termini propuste, svi će imati priliku da preuzmu snimke. Na kraju meseca polaže se test i dobija se sertifikat o uspešno savladanom osnovnom nivou škole šaha - rekla je Marija Lukić i dodala:

- Šah doprinosi vašoj ličnosti i pomaže vam i bilo kom uzrastu da se nalazite. U mlađim kategorijama deca kroz igru uče važne životne lekcije, poboljšavaju pažnju, koncentraciju, razvijaju memoriju... Šah je odličan za mozak jer na kreativan način stimuliše njegov rad. Šah pruža sve lepo i korisno, zato pozivam dame da nam se pridruže.

Alo.rs/Dejan Briza

 

Kao predavač na ovom projektu devojčicama, devojkama i damama pomagaće šahovski velemajstor Ana Benderać.

- Drago mi je da učestvujem u ovom projektu. Kao što je Marija rekla, želimo da damo priliku svim dama da upoznaju tajne šahovske igre. Polaznici će biti raspoređeni u četiri uzrasne grupe: od 4 do 8 godina, od 9 do 12, od 13 do 18 i od 18 pa dalje starosne granice ne postoje. Kao predavač potrudiću se da lekcije budu zanimljive i poučne. Imamo još mnogo planova kada je ženski šah u pitanju i ovo je samo početak - istakla je Ana Benderać.

http://zeneusahu.rs/ - sve informacije dostupne na linku

Potpredsednik Šahovskog saveza Marijan Stričević podsetio je da su dame jako malo zastupljene u šahu, ali da Srbija prednjači po tom pitanju i nastaviće da ide u tom pravcu, a dokaz je upravo projekat "Žene u šahu".

 - FIDE je ove godine proglasila godinu žena u šahu tako da je i Šahovski savez preuzeo razne inicijative. U svetskom šahu žene su zastupljene u samo 10 odsto i moram reći da Srbija prednjači po tom parametru i ide ispred drugih. Kod nas je taj broj na oko 20 odsto. Radimo i na pravilnicima, kako bi dame imale mnogo veću masovnost i kako bi više došle do izražaja - zaključio je Stričević.

Problemisti pokorili Evropu po šesti put

Alo.rs/Dejan Briza

 

Reprezentacija Srbije je šesti put postala prvak Evrope u rešavanju šahovskih problema i time postavila novi apsolutni rekord! Sada Srbija ima jednu titulu više od Poljske koja je doskora bila nedostižna.

Najveći doprinos zlatnoj medalji dao je najmlađi član naše ekipe, sedamnaestogodišnji Ilija Serafimović.

- Pre dva dana završeno je takmičenje i utisci su se slegli. Uspeli smo da prestignemo Poljsku i sada držimo rekord. Bilo je jako neizvesno u Rigi. Pred poslednju rundu pali smo na treće mesto, ali smo u poslednjem napravili najbolji rezultat i došli do trofeja. Završio sam pojedinačno kao najbolji u našem timu, sa ukupnom četvrtim rezultatom na turniru što je samo po sebi ogroman uspeh - rekao je Serafimović.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari (0)

Loading