Prvo prvenstvo Beograda u Dragon Boat veslanju i VIII Dragon Boat festival
Dragon Boat

Organizator ovog sportskog događaja je beogradski Dragon Boat savez, uz podršku srpskog Dragon Boat saveza i prijatelja saveza. Učesnici ovog takmičenja su svi registrovani klubovi Beogradskog Dragon Boat saveza, čiji će se veslači takmičiti u tri discipline na 200m,500m i 2000m u muškoj, ženskoj i mešovitoj kategoriji. Posebno zanimljivlja disciplina u festivalskom delu takmičenja, biće trka na 2000m, koja pored spremnosti veslača, zahteva i spretnost kormilara da okrene čamac oko postavljenih bova. Za pobednike u svakoj od disciplina i kategorija, obezbeđeni su pehari i medalje.

Nešto više o ovoj drevnoj azijskoj veslačkoj disciplini pitali smo Marinu Ćilerdžić, predsednicu beogradskog Dragon Boat saveza?

- Dragon Boat je sport, koji je rasprostranjen širom sveta, potiče iz azijskih zemalja deo je kineske kulturne baštine. Dragon Boat zajednica širom sveta, po zvaničnim brojkama broji više od 50 miliona registrovanih takmičara. Čamci u kojima se vesla su bogato ukrašeni glavom i repom zmaja, čime doprinose posmatranju jedinstvenog sportskog spektakla na vodi. Posadu u čamcima čine dvadeset veslača(u velikom čamcu), dok posadu u malom čamcu čine 10 veslača. Pored veslača, obavezni članovi posade su kormilar i bubnjar. Kormilar upravlja čamcem na zadnjem kraju čamca, držeći kormilo u ruci, vodeći računa o pravcu i smeru kretanja čamca, pri tom bodreći veslače dok veslaju. Bubnjar sedi na pričvršćenoj stolici na prednjem delu čamca i palicom udara u bubanj, dajući ritam veslačima. Udarac bubnjara mora da bude sinhronizovan sa zaveslajima veslača, što daje posebnu draž na takmičenjima. Specifičnost ovog sporta se meri u timskom duhu i zajedništvu, a ne pojedinačnoj snazi takmičara.

Prvo prvenstvo Beograda u Dragon Boat veslanju i VIII Dragon Boat festival

Dragon Boat

 

Recite nam zbog čega je, po vama, ova veslačka disciplina sve popularnija u Beogradu?

Zanimljivo je i to da ovaj sport može predstavljati izbor i kod višečlanih porodica, gde u jednom čamcu mogu veslati zajedno roditelji i deca počev od 10 godina , negujući tako sportski duh, zajedništvo, pripadnost grupi, porodici. Upravo je ovaj vid rekreacije moj izbor i izbor moje poodice.

Takođe jako važan faktor pri odabiru sporta jeste i sredina gde se trenira, a upravo je to ono što daje posebnu draž ovom sportu, priroda, voda, koja jako opuštajuće deluje na sva čula i oslobađa od svakog stresa.

Kao profesor fizičkog vaspitanja, rado bih preporučila ovaj sport svoj deci, a posebno deci sa lošim držanjem tela, jer je ovaj sport izuzetno delotvoran u prevenciji deformiteta kičmenog stuba.

Jedan od beogradskih klubova - Beodragons poznat je i po posebnoj ekipi „Roze dama“?

- Pored svi zdravstvenih aspekata, koje ovaj sport ima, posebno bih izdvojila da Dragon Boat predstavlja izbor žena, koje su dobile bitku protiv karcinoma dojke. Naime, upravo ovaj vid fizičke aktivnosti je dokazano delotvoran na postoperativni oporavak žena, koje su operisane od karcinoma dojke, sprečavajući nastajanje limfedema, koji se neretko javlja posle operacije karcinom dojke, ove žene – borci, čine ekipu „ Roze dama".

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading