BRAT ŠPANAC Stranac među „orlovima“ za Alo! o snovima: Živim za Olimpijske igre
Profimedia

 

Da li stranac može da bude selektor našeg nacionalnog tima, dosad je bila velika dilema. Oni koji su smatrali da ne može, potvrđivali su to lošim iskustvom Fudbalskog saveza Srbije s Havijerom Klementom i Dikom Advokatom.

Da ipak ne mora da bude tako, dokazao je i nedavno u Kragujevcu, gde je eliminisana Slovenija u baražu za SP 2023, Toni Đerona (48) ili kako to zvuči potpuno španski - Antoni Đerona Salaet.

BRAT ŠPANAC Stranac među „orlovima“ za Alo! o snovima: Živim za Olimpijske igre

Alo!/Aleksandar Đorđević

 

Đerona u intervjuu za Alo! ističe da je bez razmišljanja prihvatio poziv Dragana Škrbića, s kojim je kao pomoćni trener radio u Barseloni u vreme kada je rukometnim terenima žario i palio naš proslavljeni reprezentativac, a u trenutku odluke za Đeronu potpredsednik RSS.

- Škrbića, naravno, izuzetno cenim, ali glavni razlog mog dolaska je to što mislim da u Srbiji postoji ogroman potencijal. Nadam se da ćemo u budućnosti postići dobre rezultate na nivou na kojem su ovi igrači, a to je - najviši.

BRAT ŠPANAC Stranac među „orlovima“ za Alo! o snovima: Živim za Olimpijske igre

Alo!/Marko Metlaš

 

Da li se pokazalo da je odluka ispravna?

- Na dobrom smo putu. Još imamo mnogo toga da uradimo. Do sada smo odigrali samo jedan veliki turnir, izborili smo se i za drugi. Nije kratak period do Svetskog prvenstva naredne godine, ali se nadam da ćemo dobiti još malo na vremenu da bismo dostigli nivo na kojem želim da igramo.

Želim da obiđem celu zemlju

Tokom kratkotrajnih poseta, ispunjenih radom i brojnim obavezama, Đerona nije uspeo da upozna našu zemlju onoliko koliko bi voleo.
- Želeo bih da obiđem celu Srbiju, ali u ovo trenutku to nije moguće. Volim da čitam o istoriji zemlje. Tu mi pomaže Žika Bogdanović (vlasnik i glavni i odgovorni urednik portala balkan-handball.com, prim. a.), koji mi daje informacije o mestima gde igramo. Pročitao sam o Kragujevcu i mestu koji je blizu hotela (Šumarice) i o tome koliko je to bio tragičan događaj iz Drugog svetskog rata. Žile mi stalno govori da Srbi ne poznaju dobro svoju zemlju, ali ja želim da je upoznam.

 

Koliko ste zadovoljni uslovima za rad u Srbiji, saradnjom sa Savezom?

- Saradnja je odlična. Svi razumeju da je ovo tek početak. Kreiramo novi stručni štab. Glavni trener ima specifični način rada i treba da ima odgovarajući tim. Za sve to je potrebno vreme. Da bih dobro radio sa stručnim štabom, neophodno je i da oni razumeju moj i ja njihov način rada. Verujem da svi ljudi u reprezentaciji, kao i u Savezu, daju maksimum da imamo najbolje uslove za rad.

BRAT ŠPANAC Stranac među „orlovima“ za Alo! o snovima: Živim za Olimpijske igre

Alo!/Marko Metlaš

 

Ima li razlike u radu s igračima Katara, Tunisa, Srbije ili neke druge evropske zemlje?

- Različito je u svakom timu zato što sve zavisi od karaktera svakog pojedinca i načina na koji taj pojedinac živi. U arapskim zemljama u kojima sam radio, u Kataru i Tunisu, oni imaju neke osobine koje su različite u odnosu na srpske ili evropske. Metoda kojom sam tamo radio je ista kao i ovde, ali kako igrači prihvataju te informacije i kako rade u svakodnevnici, to je sasvim različito. Jedan od razloga zašto sam ovde jeste prilika da kao trener ponovo radim sa srpskim igračima. I to nisam mogao da odbijem. Volim njihov mentalitet i način igre.

Trofejni trener

Kao pomoćni trener Barselone, Toni Đerona je osvojio Ligu šampiona i špansko prvenstvo, s reprezentacijom Tunisa je bio prvak i viceprvak Afrike, a kao trener katarskog El Džaiša osvojio je triplu krunu 2015/16. i duplu krunu sezonu kasnije. Trofeje sa Srbijom i francuskim Šartrom, koji uporedo trenira, tek očekuje.

 

Dometi naše reprezentacije?

- Želimo i moramo da igramo na velikim takmičenjima. Zato je bio izuzetno važan meč u Kragujevcu. Ono što je najpotrebnije ovom timu jeste igra protiv najjačih, to će nam pomoći da unapredimo igru. Za januar smo dogovorili prijateljsku utakmicu protiv Švedske.

BRAT ŠPANAC Stranac među „orlovima“ za Alo! o snovima: Živim za Olimpijske igre

Alo!/Marko Metlaš

 

Koji je vaš najviši cilj u karijeri?

- Da vodim ekipu na Olimpijskim igrama. To je moj san. Bio sam na svetskom i kontinentalnom prvenstvu, ali nikada na Olimpijskim igrama. Zato se nadam da možemo da odemo u Pariz 2024, ali i da ostvarimo dobar rezultat.

Srpsko prasence

Na upadicu o hrani Đerona se samo osmehnuo i naglasio da je Španija bogat gastronomski izvor i da mu to najviše leži. Ali uostalom, i Španci, kao i mi, obožavaju praseće pečenje. Valjda će trener koji je osvojio srca naših ljubitelja rukometa probati kako krcka srpsko prasence. Zaslužio je i mnogo više od toga.

BRAT ŠPANAC Stranac među „orlovima“ za Alo! o snovima: Živim za Olimpijske igre

Alo!/Marko Metlaš

 

Šta vam se najviše dopada kod Srba?

- Ambicija ljudi, karakter i strast. Morate samo da vodite računa da se ta strast ne pretvori u nešto loše. Vi vidite ili crno ili belo, nema sive boje. Morate da imate pogled iz druge perspektive i tako vidite i tu sivu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading