ŠAHOVSKA ŽURKA OSNOVACA ZA VIKEND U STAROJ PAZOVI U subotu i nedelju šahovski spektakl, a u glavnoj ulozi najbolji osnovci Srbije
M.S.

 

U subotu će biti održano takmičenje u pojedinačnoj konkurenciji u šesnaest grupa. Osam kod dečaka i osam kod devojčica, po razredima. Očekuje se dolazak preko 700. takmičara prvog dana. Prijava takmičara kreće od 12. časova u 12,45 otvaranje, a prvo kolo je predviđeno za 13,00 časova.

U nedelju od 10,00 časova počinje prijavljivanje ekipa i osnovnih sastava. Nakon potvrde učešća, oko 50. ekipa koliko ih se očekuje krenuće sa takmičenjem i borbu za pehare, medalje i diplome.

Oni koji su prisustvovali ovakvim događajima znaju koliko je emocije, energije i znanja uloženo i kako učenici pristupaju ovakvom takmičenju. Niko tu nije ravnodušan. Ni roditelji, treneri, nastavnici, direktori škola, svi osluškuju, interesuju se, hiljadu pitanja i podpitanja, a sve kako ne bi propustili ni jedan detalj iz ovako zahtevnog takmičenja.

Da bi se došlo na ovo takmičenje, učenici su imali tri prepreke. Prvo su morali da se dokažu u svojoj školi i da se izbore da budu deo školske ekipe, a i da se plasiraju i na opštinsko takmičenje. Već na opštinskom takmičenju u susretu sa drugim učenicima borili su se za plasman na okružno ili gradsko takmičenje, ali i sa svojom školom u ekipi borili se protiv ekipa iz drugih škola. Na kraju je organizovano takmičenje u 26. okruga gde je u zavisnosti od kvote plasirano od jednog do deset takmičara po razredu. Tako se došlo do ovog broja takmičara.

Tempo igre je 15. minuta po jednom igraču i igra se 7. kola. Nakon toga znaće se ko su državni šampioni i ko se okitio medaljama na ovom prestižnom takmičenju.

Veliko interesovanje vlada za ovo takmičenje. Veliki je i broj molbi da se u takmičenje uvrsti još neki takmičar, ali su pravila neumoljiva.

Ono što raduje sve šahovske radnike, jeste da se nakon održavanja ovog takmičenja, javljaju nove šahovske snage. Mnoga deca kreću ozbiljnije da se bave šahom što je izuzetno značajno za klubove koji u svojim redovima imaju dosta starih takmičara koji su duboko zašli u šestu, sedmu, osmu, a i devetoj deceniji života.

Šahovski radnici znaju i zato propagiraju koliko je šah značajan za proces razvoja i obrazovanja dece. I ako su nailazili i još uvek nailaze na otpore u svojim školskim sredinama i opštinama, kada govorimo o ovim takmičenjima, sve je više onih koji shvataju da rade pravu stvar koja nema samo šahovski već nacionalni značaj.

Tako je i Opština Stara Pazova, koja dosta ulaže u sport i omladinu, još jednom pokazala da uvek mora biti sredstava kada su deca u pitanju, pa je pritrčala u pomoć Šahovskom savezu Srbije, kako bi deci pružila neophodne uslove za ovaj spektakl.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading