SRPSKI ZET POKORIO BEOGRAD Mađar najbolji na FIDE Gran-priju, Srbija pokazala kakav je domaćin (FOTO)
Alo!/M.Jošida

 

 

Ovog ponedeljka u hotelu "Kraun Plaza" u Beogradu svečano je zatvoren Gran-pri, prestižni turnir koji se od 28. februara do 14. marta igrao u našoj prestonici.

Srpski zet i jedan od najboljih šahista u Evropi Rihard Raport pokorio je Beograd i napravio ozbiljan korak ka završnom turniru osam najboljih izazivača koji će se održati u Madridu. Pobednik u španskoj prestonici izboriće se za meč sa Magnusom Karlsenom naredne godine koji će odlučiti o tituli najboljeg svetskog šahiste.

Mađarski šahista pobedio je Rusa Dmitrija Andrejkina posle velike borbe i trijumfa u drugom danu finala, nakon remija u prvoj partiji. Raport je pored pobede poneo kući i ček na 24.000 evra. Drugoplasiranom Andrejkinu pripalo je 18.000, dok su polufinalisti osvojili po 12.000. 

Okupljenima se obratio predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić koji je istakao da je ponosan na čitav svoj tim koji mu je u proteklih 14 dana osvetlao obraz pred celim svetom.

SRPSKI ZET POKORIO BEOGRAD Mađar najbolji na FIDE Gran-priju, Srbija pokazala kakav je domaćin (FOTO)

Alo!/M.Jošida

 

- Poštovani velemajsotori Raport i Andrejkin, poštovani gospodine Koatli, ostali predstavnici FIDE i gosti, svi ste vi deo šahovske istorije Srbije od danas. Gran-pri je turnir koji spada u sam vrh svetskih takmičenja i po značaju je važan kako za FIDE, Evropsku federaciju, tako i za Srbiju. Bili smo počastvovani sa jedne strane, a sa druge na nama je bila velika odgovornost. Jako sam ponasan na svoj tim, osvetlali su mi obraz. Jako sam srećan što možemo da ocenimo ovaj turnir najvišom mogućom ocenom - rekao je predsednik ŠSS Dragan Lazić i dodao:

- Želim veliku sreću Andrejkinu i Raportu. Obojica su jako mladi i pred njima je svetla budućnost. Navijaćemo za njih na narednim turnirima, svakako. Ovakav turnir nije lako organizovati i sigurno da se na ovo gleda kao na kompleksan poduhvat. Međutim, nije bilo teško uz podršku koju smo dobijali od predsednika Aleksandra Vučića, ministra za sport i omladinu Vanje Udovičića, zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i svih ljudi u gradskoj vlasti kao i gospodina Siniše Malog. Naravno, ništa ne bi bilo moguće ni bez podrške i pomoći FIDE kao i gospodina Arkadija Dvorkoviča. Šahovski savez je ponosni član Svetske i Evropske šahovske federacije i tako će zauvek ostati.

Srpski zet odneo titulu

SRPSKI ZET POKORIO BEOGRAD Mađar najbolji na FIDE Gran-priju, Srbija pokazala kakav je domaćin (FOTO)

Alo!/M.Jošida

 

Rihard Raport se u Srbiji ne oseća kao stranac. Pored toga što u Beogradu živi već osam godina on je u braku sa srpskom šahistkinjom Jovanom Raport.

- Hvala na lepim rečima i podrški. Ne zamerite mi ako kažem nešto glupo, osećam baš veliku tremu. Beograd za mene nije stran jer već osam godina živim ovde. Grad mi je dao mnogo zato ne mislim da je ova medalja najviše što sam dobio od Srbije. Moram da se zahvalim ljudima ovde koji su mi pomogli i naterali me da rastem kao ličnost, ali pre svega svojoj supruzi Jovani koja je uvek uz mene. Nadam se da će šah u Srbiji nastaviti da se razvija jer ovakva zemlja to zaslužuje - istakao je Raport.

Iako nije fizički mogao da prisustvuje događaju predsednik FIDE Arkadij Dvorković obratio se video porukom i pohvalio Srbiju kao organizatora, ali i uputio čestitke svim šahistima.

- Želeo bih da čestitam našim prijateljima u Srbiji i da pozdravim sve koji su učestovali u organizaciji. Takođe, čestitam i svima iz FIDE i nadam se da ćemo nastaviti sa odličnim radom već na narednom turniru u Berlinu. Čestitke pobedniku Raportu, drugoplasiranog Andrejkinu. Ostanite zdravi i želim vam svima sve najbolje - rekao je Dvorkovič u video izjavi, a na njegove reči nadovezao se potpredsednik FIDE Kuatli Bahar:

SRPSKI ZET POKORIO BEOGRAD Mađar najbolji na FIDE Gran-priju, Srbija pokazala kakav je domaćin (FOTO)

Alo!/M.Jošida

 

- Čestitam predsedniku Šahovskog saveza Srbije Draganu Laziću, čitavoj organizaciji Šahovskog saveza Srbije, Beogradu i vlastima u Srbiji na odličnom turniru i trudu koji je uložen. Naravno, čestitke i Raportu i Andrejkinu. Hvala svima koji su bili prisutni ovde u prethodnih 14 dana. Nadam se da će srpski šah u budućnosti biti još bolji. 

Andrejkin: Nadam se da ću se vratiti u Beograd

SRPSKI ZET POKORIO BEOGRAD Mađar najbolji na FIDE Gran-priju, Srbija pokazala kakav je domaćin (FOTO)

Alo!/M.Jošida

 

Finalista i trenutno 23. igrač na svetu Dmitrij Andrejkin bio je jako lepo raspoložen, pa je čestitao svojim rivalima i poželeo da se uskoro ponovo vrati u Beograd.

- Malo je neobično da gubitnik priča (ha-ha). Pre svega, bilo mi je lepo u Beogradu. Zahvalio bih se organizatorima, svojim protivnicima i svima koji su navijali za mene. Nadam se da se vidimo uskoro - kratko je rekao Andrejkin.

Direktor turnira i specijalni savetnik za međunarodnu saradnju i sponzorski pul Šahovskog saveza Marijan Stričević zahvalio se svima koji su "iza senke" pomogli da turnir bude uspešan.

- Iza nas je 14 jako zanimljivih i teških dana. Nije bilo lako, ali se nadam da se igrači i gosti zadovoljni kako je čitav turnir protekao. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nije organizacionog tima ŠSS koji moram da imenujem. Hvala puno Leni Miladinović, Saši Jevtiću, Nebojša Baraliću... svim volonterima koji su bili tu i koje ste mogli da vidite tokom čitavog turnira. Takođe, hotelu "Kraun Plaza" i ljudima koji su se pobrinuli za prenose. Bez njih ovaj turnir ne bi bio uspešan - rekao je Stričević.

SRPSKI ZET POKORIO BEOGRAD Mađar najbolji na FIDE Gran-priju, Srbija pokazala kakav je domaćin (FOTO)

Alo!/M.Jošida

 

Naredni FIDE Gran-pri igra se u Berlinu od 21. marta.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading