BEOGRAD DOMAĆIN ŠAHOVSKOJ ELITI Gran-pri serija došla u Beograd
Foto: Marko Metlaš/Alo!

U svečanoj sali turnir je otvorio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsednik Šahovskog Saveza Srbije Dragan Lazić.

Učestvuje ukupno 16 igrača koji se bore za nagradni fond od 450.000 evra, gde na svakom turniru pobedniku pripada 24.000, drugoplasiranom 18.000, polufinalistima po 12.000, 5,6,7 i 8 mesto dobija po 9.000, 9,10,11 i 12 po 7.000 i 13,14,15 i 16 mesto dobija po 5.000 eura. Sudija turnira je Nebojša Baralić.

Zavšen je prvi turnir koji se održao u februaru u Berlinu gde je iznenađujuće pobednik bio Amerikanac Nakamura i koji sada ima velike šanse da se plasira dalje. Pošto ima 24 igrača gde svaki od njih igra po dva turnira, tako što na svakom turniru igra po 16 igrača, sakupljajući poene. Pobednik dobija 13, drugoplasirani 10, polufinalisti 7, drugoplasirani u svojim grupama 4, trećeplasirani 2 poena, četvrtoplasirani 0.

Trenutno u Beogradu igraju:

GRUPA A: Griščuk, Andrejkin,Bakrot i Šenkland

GRUPA B: Giri, Vitjugov, Tabatabaei i Harikrišna

GRUPA C: Raport, Fedosejev, Vidit i Širov

GRUPA D: Ju Jangji, Vačir Lagrav, Predke i Mameđarov.

Partije se igraju 1,2,3 i 4. marta od 15 časova, 5. marta je dan pauze, 6. i 7. marta se igra 5 i 6 runda, 8. mart predviđen za tajbrejk, 9. i 10. mart polufinale, 11. mart tajbrejk, a 12. i 13. mart finale.

U utorak su odigrane i prve partije:

GRUPA A: Griščuk je belim figurama izgubio od sunarodnika Andrejkina u jednoj veoma lepoj partiji. U drugoj partiji ove grupe Bakrot i Šenkland su posle nadmudrivanja remizirali.

GRUPA B: Vitjugov je iznenadio crnim figurama Harikrišnu i veoma brzo ga nadigrao. Giri je igro veoma nadahnuto, napadački i zasluženo pobedio Tabatabaeija.

GRUPA C: Raport i Fedosejev su brzom razmenom figura, otupili svoja oružja nakon čega su remizirali. Vidit nastavlja da igra sjajno, pa je nadigrao veterana Širova koji je izuzetno nepredvidiv i svašta je moguće do kraja.

GRUPA D: Mameđarov je kao crni igrao na remi protiv Ju Jangjia i to je veoma lako i realizovao. Očekuje se njegova atomska igra belim figurama. Favorit Vačir Lagrav je spašavao živu glavu i uspeo da remizira protiv Pretkea, koji umalo nije u potpunosti iznenadio.

U sredu je na programu drugo kolo, a mi sa nestrpljenjem očekujemo sudar šahovskih gromada u našem glavnom gradu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading