SPREMITE SE, OVO JE NOĆ ZA SPEKTAKL! Super boul kakav niko nije mogao ni da sanja
EPA

Los Anđeles je spreman za događaj godine u SAD, okršaj Remsa i Benglsa u 56. Super Boulu, koji će imati najviše koristi od svega, u grad će se sliti velike količine novca i potpuno je jasno zašto se gradovi bukvalno tuku ko će organizovati "utakmicu nad utakmicama"!

Populacija od preko 200.000.000 ljudi usmeriće pažnju u nedelju uveče na SoFi Stadion u Inglvudu u Kaliforniji koji je dom Los Andželes Ramsa i Čardžersa, Kalifornija, gde se Losa Andželes Remsi sastaju sa Sinsinati Benglsima u borbi za trofej Vinsa Lombardija.

SPREMITE SE, OVO JE NOĆ ZA SPEKTAKL! Super boul kakav niko nije mogao ni da sanja

EPA

 

SoFi stadion je koštao više od 5 milijardi dolara i jedan je od namodernijih u SAD, a otvoren je u septembru 2020. Kapacitet je 70.240, a za velike događaje može biti proširen za još 30.000 ljudi. Na njemu će 2028. biti otvorene i zatvorene Letnje Olimpijske igre.

Super Boul je najgledanija manifestacija na planeti, a to privlači veliki broj kompanija spremnih da potroše milione dolara na reklame. To je dovelo do toga da utakmica počinje sve kasnije i kasnije, kako bi se osigurao udarni termin za gledaoce na Istočnoj obali. Poslednja dnevna utakmica (koja se završila pre sumraka) bio je Super Boul XI u januaru 1977. godine.

Takođe, Super Boul je poznat i po tome što mnogi popularni pevači i muzičari nastupaju pre utakmice i za vreme pauze tokom poluvremena.

Svetske zvezde bukvalno se guraju ko će dobiti čast da ima nastup na poluvremenu "utakmice nad utakmicama", a često se dešavalo da upravo taj šou zaseni i sam meč.

Sastavni, gotovo nezaobilazni deo svakog Super Boula je čuveni "Halftime show".

SPREMITE SE, OVO JE NOĆ ZA SPEKTAKL! Super boul kakav niko nije mogao ni da sanja

Printscreen Instagram

 

Ove godine, ta čast da učestvuju u Halftime šou je pripala trojici poznatih repera Snup Dogu, Dr. Dre i Eminemu, a uz njih će nastupiti i Meri Džej Blajdž i Kendrik Lamar. Američki gluvonemi reperi Šon Forbs i Voren Snajp nastupiće na znakovnom jeziku.

Amerikanci tih dana neće žaliti para, a očekuje se da bude potrošeno neverovatnih 15.5 milijardi dolara za stvari vezane isključivo za Super Boul.

Za meč u kome će se boriti dva najbolja tima u NFL za titulu svake godine širom sveta vlada veliko interesovanje, zbog čega su cene karata svake godine sve više. Ipak, čini se da su ove godine cene prevazišle sva očekivanja.

Najjeftinije karte koje se mogu naći u ponudi koštaju 5,822 dolara, a reč je o sedištima koja su udaljena i odakle se slabo vidi. Shodno lokaciji mesta cena karte raste, pa tako za VIP deo najjeftinija karta košta 25.925 dolara. Međutim, i u toj privilegovanoj zoni postoji više različitih cena, a neke idu čak i do 81.000 dolara.

VIP deo u odnosu na ostatak stadiona se razlikuje po tome jer je izolovan, u njemu postoje barovi u kojima se pre i posle meča organizuju zabave, na kojima dolaze poznate osobe, kako NFL legende, tako i sadašnje zvezde iz sveta šou biznisa, holivudski glumci i glumice, pevačice, manekenke…da se druže sa VIP publikom.

Reklama od 30 sekundi – 7 miliona dolara

Osim zbog sporta, Super Boul je jedan od najgledanijih sportskih događaja na svetu i zbog čuvenih reklama, kojih se u proseku proteklih godina emitovalo oko 80, iako ih je znalo biti i više od 100. Reklame obično traju 30 sekundi, a neki oglašivači uzmu i po dva takva termina.

Reklama će ove godine koštati više nego ikada. Pola sata reklamnog prostora košta neverovatnih 7 miliona dolara. Serena Vilijams, Skarlet Johanson, Gvinet Paltrou, Zendaja, Lindzi Lohan... samo su neke od poznatih ličnosti koje će se pojaviti u reklamnim spotovimima koji će biti prikazani tokom Superboula. Povećanje cene nije uticalo na oglašivače, NBC je rasprodao kompletan reklamni prostor na svojim platformama.

Los Anđeles Remsi su do sada igrali četiri Super Boula, i imali su skor jednu pobedu I 3 poraza. Pobedili su Tenesi Tajtense 2000. godine, a bili su poraženi 1980, 2002 i 2019. To znači da im je ovo drugo finale otkako ih vodi Šon Mekvej - prošli put su od njih bile bolje Patriote i legendarni, sada penzionisani, Tom Brejdi.

Mekvej ima samo 36 godina, a preuzeo je Remse 2017. kao najmlađi trener u istoriji lige. Već prve sezone je izabran za trenera godine, a najmlađi je trener koji je ikada ušao u plejof I time došao do Super boula.

Bengalsima je ovo prvi Super boul nakon više od 30 godina. Oni su do sada u finalu igrali dva puta i oba puta su izgubili od San Francisko 49ersa (1982 i 1989).

Pre samo dve godine bili su jedan od najgorih timova u NFL-u sa dvije pobede u 2019, a pobedu u plejofu nisu imali od 1991. godine.

SPREMITE SE, OVO JE NOĆ ZA SPEKTAKL! Super boul kakav niko nije mogao ni da sanja

Profimedia

 

Glavni trener Bengalsa takođe spada među mlađe u ligi - Zek Tejlor ima samo 39 godina i vodi ovu ekipu od 2019. Za njega je zanimljivo da je prije preuzimanja Bengalsa dve godine bio trener upravo u Mekvejovom timu u Ramsima.

Ramsi su u toku regularnog dela sezone imali skor od 12 pobeda i 5 poraza, a u doigravanju su imali još 3 pobede, dok su Bengalsi regularni deo sezone završili sa skorom od 10 pobeda i 7 poraza i uz 3pobede u doigravanju.

Posebno je bila impresivna pobeda protiv najvećeg favorita Kansas Siti Čivsa, koje su pobedom sprečili da treću godinu za redom igraju u Super Boulu. Bengalsi su na poluvremenu gubili 10-21, da bi konačni rezultat posle produžetka iznosio 27-24.

Malo ko je očekivao da će već ove godine Benglsi ići do kraja, ali Džo Burov je sve uverio u suprotno. Mladi kvoterbek Sinsinatija je u drugoj godini u NFLu da je jedan od najperspektivnijih kvoterbekova lige.

SPREMITE SE, OVO JE NOĆ ZA SPEKTAKL! Super boul kakav niko nije mogao ni da sanja

EPA

 

Bengalsi su polako godinama gradili ovaj pobednički tim – većinu igrača koji su ključni u igri Sinsinatija su sami izabrali na draftu, uključujući hvatače Ti Higinsa i Džamar Čejsa, trkača Džoa Miksona i kikera Evana Mekfirson.

Benglsima bi u ovom Super boulu najveći problem mogla biti ofanzivna linija Remsa, koja je jedna od najupešnijih u ligi. Dok se to ne bi moglo reći za ofanzivnu liniju Bengalsa koji su regularnoj sezoni bili treći najgori tim po broju sekova, sa 55 dozvoljenih sekova.

Još jedna loša vest za Bengalse je što su Ramsi sezonu završili kao treći po usešnosti obaranja protivničkog kvoterbeka (50 sekova). Ramsi godinama imaju jednu od boljih odbrana lige, na čelu sa legendarnim Aronom Donaldom – koji je tri puta dobio priznanje od NFLa za najboljeg odbranbenog igrača godine.

Osim Donalda, Ramsi su na draftu birali i svoje najjače ofanzivno oružje, hvatača Kupera Kapa koji je ove sezone imao 145 uhvaćenih lopti, pređenih 1947 jardi I postigao je 16 tačdauna.

Nju Ingland i Pitsburg imaju najviše osvojenih Super boulova

Najviše osvojenih Super boulova imaju Nju Ingland Patriote i Pitsburg Stilersi sa po 6 titula, a u stpu ih prate Dalas Kaubojsi i San Francisko sa po 5 titula. Nju Ingland  ima najviše zabeleženih nastupa u Superboulu, čak 11 puta.

Dok su Benglsi svoje ključne igrače doveli tokom drafta, Ramsi su ipak to uradili razmenama igrača. Tako su tokom ove sezone doveli hvatača Odel Bekama, koji se sjajno uklopio u napad Remsa, te su odbranu pojačali sa legendarnim i vrhunskim lajnbekerom Vonom Millerom, koji je sa Denverom 2016. osvojio Super Boull i bio je MVP te utakmice.

SPREMITE SE, OVO JE NOĆ ZA SPEKTAKL! Super boul kakav niko nije mogao ni da sanja

Profimedia

 

Pre nego što je sezona počela Remsi su napravili jedan od najboljih poteza, oni su svog startnog kvoterbeka Džerarda Gofa poslali u Detroit, a dobili su kvoterbeka Metjua Staforda, koji ih je I doveo do največeg sportskog dogadjaja u sezoni. On nije početnik kao Burov, njemu je ovo 13. sezona, ali je tek sada sa Ramsima zabeležio prvu plejof pobedu u svojoj dugoj karijeri.

Ovo će biti prvi Super boul da prva tri nosioca u AFC- ili NFC-u nisu stigla do borbe za najvredniji pehar visok 53 centimetra, težak tri kilograma, a vredi 25.000 dolara. Prošle godine trofej Vinsa Lombardija su ponosni nosili Bakanirsi sa Tomom Brejdijem, ali ove sezone pehar menja vlasnike.

Ko je bio Vins Lombardi?

Pobednički pehar se zove po Vinsentu Lombardiju koji je kao glavni trener sa Grin Bej Pekersima osvojio dva prva Super Boula u istoriji. Lombardija smatraju za jednog od najvećih, ako ne i najvećeg trenera američkog fudbala svih vremena, čiji timovi nikada nisu završili sezonu sa negativnim skorom.

SPREMITE SE, OVO JE NOĆ ZA SPEKTAKL! Super boul kakav niko nije mogao ni da sanja

Shutterstock

 

Remsi ili Sinsinati - odluka pada u ponedeljak, ali  ono što je sigurno je to da favorita u ovom Super boulu definitivno nema i sve u svemu nema sumnje da nas čeka novi veliki spektakl. Los Andžele je spremna da kruniše novog šampiona.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Stefan

13.02.2022 13:23

Benglsi definitivno osvajaju! Jeste Donald opasan u Remsima, ali on sam ne može da drži celu odbranu.