NOVI SAD DOMAĆIN NAJBOLJIM MLADIM ŠAHISTIMA STAROG KONTINENTA Počeo Šampionat Evrope u ubrzanom šahu, takmičari iz Srbije najbrojniji
Foto: Dejan Briza

Velika čast za srpski šah je domaćinstvo Evropskog prvenstva u brzopoteznom i ubrzanom šahu za mlade (26-30. decembar) u Novom Sadu.

Novi Sad i hotel "Park" ugostiće najbolje mlade šahiste Evrope.

U Srpsku Atinu je došlo 474 takmičara iz 29 zemalja - 181 takmičar je iz Srbije, po brojnosti slede takmičari iz Rusije, BiH, Slovenije, Rumunije...

Takmičenja će se odvijati u ubrzanom, brzopotezno, rešavanju šahovskih problema i ekipno ubrzano.

Evropska šahovska unija i Šahovski savez Srbije obezbedili su veliki broj nagrada za najuspešnije takmičare.

Svečanom otvaranju prisustvovali su mnogi eminentni gosti. Velelepni događaj otvorili su predsednik ŠSS Dragan Lazić i pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta.

Nakon svečanog otvaranja odigran je i prvi deo ubrzanog šaha u 12 grupa, po šest za dečake i devojčice u trajanju od pet kola od predviđenih devet uz tempo igre 15 minuta (10 sekundi po potezu).

Naši najmlađi, do osam godina, Kanački, Čolović, Pasula i Adamović, zaostaju za vodećima poen.

Kod devojčica Rumunka Kretesku je neumoljiva sa svih pet pobeda. Naše devojčice imaju po tri poena.

Do deset godina vodi Rus Korelski sa svih pet pobeda, dok Vuk Ćirković ima 3,5 poena. Kod devojčica Preobrazenskaja vodi sa 4,5, a dobro se drži Vera Vujović sa 4.

Kod dečaka do 12 godina Sava Vetokhin i naš Andrej Ljepić vode sa 4,5 poena i sutra igraju derbi u ovoj grupi.

Kod devojčica do 12 godina Sukman i Merkulova imaju po 4,5, a samo pola poena manje naša Andrea Stanković.

U kategoriji od 14 godina konkurencija je još surovija. Temerlan Čindigur ima svih pet pobeda, dok naš najbolji Jovan Stevanović ima 3,5. Kod devojčica Jana Žapova isto ima sve pobede, a Mila Radenković se dobro drži sa 4 boda.

Emin Ohanjih ima 4,5 kao prvi dok se naši Pajčin i Tadić dobro drže sa po 3,5 u konkurenciji do 16 godina. Kod devojčica vode Sofia Blohin i Maria Aleksenko sa po 4,5, dok je Milica Carević naša najbolje plasirana igračica sa 2,5.

U najjačoj grupi do 18 godina vodi naš velemajstor Budisavljević zajedno sa Denisom Lazavikom, Kirilom Šubinom i Filipom Rudovskim sa po 4 poena.

Kod devojaka Aliaksandra Tarasenka ima 4,5, dok naša Marijana Bilić sa 3 poena gaji nade da se priključi vodećima u borbi za medalju.

U utorak prepodne je rešavanje šahovskih problema gde polažemo velike nade u Iliju Serafimovića, koji se opredelio da mu to bude prioritet kada je u pitanju takmičarski šah. Član je i naše reprezentacije u rešavanju problema.

Popodne nas čeka nastavak ubrzanog šaha kada ćemo saznati dobitnike medalja.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading