STJUARTI IH OLADILI Odbijena žalba Srebrne zvezde, krenulo slavlje Maksa i ekipe
EPA-EFE/Ali Haider

Maks Ferstapen je šampion Formule 1!

Stjuardi Međunarodne automobilske federacije (FIA) odbili su prvu žalbu Mercedesa na preticanje Maksa Ferstapena za vreme boravka bezbednosnog vozila na stazi u završnici trke Formule 1 za Veliku nagradu Abu Dabija u kojoj je odlučen šampion.

Maks je osvojio prvu šampionsku titulu nakon što je u poslednjem krugu poslednje trke u sezoni pretekao Luisa Hamiltona iz Mercedesa, sedmostrukog svetskog šampiona.

Zbog udesa Nikolasa Latifija iz Vilijamsa na stazi je bilo bezbednosno vozilo i u tom periodu vozači ne smeju da se pretiču. Mercedes se žalio posle trke pošto ekipa smatra da je Ferstapen pretekao Hamiltona dok je "sejfti kar" bio na stazi.

Stjuari trke odbili su tu žalbu:

- Iako se bolid sa brojem 33 u jednoj fazi, u veoma kratkom vremenskom periodu, lagano kretao ispred bolida broja 44, u trenutku kada su oba bolida ubrzavala i kočila, on se vratio iza automobila 44 i nije bio ispred kada se završio period sejfti kara, odnosno na liniji.

Mercedes je posle trke podneo dve žalbe, ali ni druga, da je prekršen protokol iza bezbednosnog vozila, nije urodila plodom.

- Iako član 48.12 možda nije "primenjen u potpunosti" pošto je vozilo bezbednosti ušlo na kraju istog kruga, "član 48.13 to zamenjuje i kada se prikaže poruka "sejfti kar izlazi u ovom krugu" obavezno ga je povući na kraju tog kruga.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading