VAŽNA POBEDA MUŠKE REPREZENTACIJE Rusi se dočepali vrha, naše dame miroljubivo sa Slovenkama
Printscreen

Odigrano je 4. kolo ekipnog Evropskog prvenstva u šahu.

Naša muška reprezentacija ostvarila je važan trijumf pobedivši kvalitetnu reprezentaciju Češke predvođenu Navarom.

Na prvoj tabli Navara, kao crni, nametnuo je svoju igru, uštopovao je Inđića, preuzeo inicijativu i nadigrao ga. Ipak, tada je već sve bilo odlučeno pošto su oni najiskusniji, Ivanišević protiv Krejčija i Markuš protiv Zilke trijumfovali.

Na drugoj tabli Ivić je kao crni ponavljanjem poteza remizirao protiv Ngujen Tai Dai Vana.

Mađari su uštopovali Azerbejdžan i remizirali. Šansu je iskoristila Rusija, tesno je savladala Poljsku. Dubov je doneo trijumf pobedom nad Vojtačekom.

Na tabeli kod muškaraca stanje je sledeće: Azerbejdžan, Rusija i Mađarska vode sa po 7 bodova, Španija, Francuska, Holandija, Gruzija, Jermenija, Ukrajina i Srbija imaju po 6...

  • Četvrto kolo - muškarci: Mađarska - Azerbejdžan 2:2, Rusija - Poljska 2,5:1,5, Ukrajina - Španija 2:2, Jermenija - Nemačka 2:2, Francuska - Turska 2,5:1,5, Slovenija 1 - Holandija 1,5:2,5, Srbija - Češka 2,5:1,5, Slovačka - Gruzija 1,5:2,5, Hrvatska - Izrael 2:2, Rumunija - Austrija 2,5:1,5, Italija - Norveška 2:2, Engleska - Albanija 3:1, Danska - Švedska 3:1, Crna Gora - Grčka 1,5:2,5, Litvanija - Švajcarska 2:2, Finska - tzv. Kosovo 2,5:1,5, Slovenija 2 - Vels 3,5:0,5, Republika Irska - Belgija 1:3, Island - Severna Makedonija 2:2, Škotska - bye 2:0.

Bilo je interesantno videti duel Srbije i Slovenije kod dama.

Teodora je nakon početne inicijative Laure, izjednačila i napravila prednost, koja je mogla odvesti u pobedu. Ipak, odigrala je napadački ne uvidevši da se protivnica spašava večitim šahom.

Na drugoj tabli Jovana Erić je od starta napravila prednost nad Urh Zalom, koju nije ispuštala do kraja i donela je poen Srbiji.

Na trećoj tabli Manakova nije ličila na sebe. Jako brzo kao bela zapala je u probleme, koji su se produbljivali kako je partija odmicala, pa je Monika Rozman trijumfovala.

Na četvrtoj tabli Marina Gajčin remijem je spasila Srbiju još jednog poraza. Za sada su naše dame blede, jer nedostaje još jedna raspoložena igračica koja bi pokrenula reprezentaciju. Očekujemo buđenje Adele.

U derbiju Rusija je visoko porazila Gruziju. Čini se da je na taj način sebi otvorila put ka prvom mestu, ali pošto se igra još pet kola, ništa nije gotovo. Italija ne prestaje da iznenađuje, jer je savladala i Jermeniju i popela se na drugo mesto.

Na tabeli vode dame Rusije sa 8 bodova, sledi Italija sa 7, a onda Azerbejdžan, Gruzija, Jermenija, Ukrajina i Grčka sa po 6. Naše dame su trenutno 22. sa 3 poena.

  • Četvrto kolo - žene: Gruzija - Rusija 1:3, Jermenija - Italija 1,5:2,5, Slovakia - Poland 2:2, Ukraine - Spain 2,5:1,5, Germany - Azerbaijan 1:3, Greece - Romania 3:1, France - Israel 2,5:1,5, North Macedonia - Hungary 0:4, Belgium - Sweden 1,5:2,5, Češka - Litvanija 1,5:2,5, Srbija - Slovenija 1 2:2, Netherlands - Norway 2,5:1,5, Croatia - Switzerland 1:3, Turkey - Iceland 1,5:2,5, Austria - Slovenia 2 2:2, England - bye 2:0.

U utorak je na programu peto kolo nakon čega će biti dan pauze.

Naši momci igraju protiv Holandije koji na prve dve table ima šahovske gigante Giri Aniša i Jordan Van Foresta. Ključ uspeha leži u amortizovanju ovog dvojca. Ko će im se suprotstaviti, pravo je pitanje. Ipak ne bi trebalo da čudi, ako naš sastav bude kao i protiv Čeha. Holanđani iako bolje rangirani nisu nepobedivi. Derbi je svakako Azerbejdžan – Rusija.

Dame igraju protiv Belgije protiv koje su objektivno favoriti i očekujemo da ovo bude prekretnica na turniru.

Derbi igraju Rusija i Italija, mada ništa manje neće biti zanimljivo u duelu Jermenije i Gruzije.

Nadamo se da će naši pobedama zaokružiti prvi deo turnira, a pre zasluženog dana za odmor.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading