GOST REDAKCIJE Laslo Vadleve, organizator susreta šahista iz Mađarske i Srbije
Vladimir Marković

Laslo Vadleve, predsednik udruženja "Gardoš“ koje se bavi organizovanjem između ostalih i sportskih događaja, dao je veliki doprinos toj saradnji o kojoj je pričao prilikom posete redakciji Alo!.

- Moja prva ljubav je bila šah i rodila mi se ideja da sa saradnicima iz Mađarske pokrenem šahovska takmičenja studentskih reprezentacija Srbije i Mađarske, gde bi svake godine jedna od ove dve zemlje bila domaćin. Prvi susret smo organizovali pre 11 godina u Beogradu. Već naredne godine Budimpešta je ugostila naše studente i tako je naša ideja počela da se sprovodi u delo - priča Vadleve.

Kada je Mađarska izgubila veliko ime u svetu šaha, Adama Đerđa, čoveka koji je dao nemerljiv doprinos da ovaj projekat zaživi, od 2015. godine je pokrenut turnir u njegovu čast.

GOST REDAKCIJE Laslo Vadleve, organizator susreta šahista iz Mađarske i Srbije

Vladimir Marković

 

 

- Memorijalni turnir "Adam Đerđ“ organizuje Šahovski klub Barca Gedeon na čelu s predsednikom Grimom Đerđom i Šahovski savez Mađarske. Ove godine održan je šesti put. On je drugačijeg karaktera od takmičenja studentskih reprezentacija iz više razloga. Na njemu učestvuju isključivo takmičari do 18 godina. I prethodnih pet godina dolazile su ekipe iz Rusije, Poljske, Češke, Slovačke, Rumunije i Moldavije.

Ovogodišnji memorijal je trajao od 4. do 7. novembra.

- Na njemu su učestvovali, pored domaćina, i ekipe iz Slovačke, Poljske i Srbije, koju je predstavljao Sirmium iz Sremske Mitrovice. Još jedna od zanimljivosti ovog turnira je da svaka ekipa mora u sastavu da ima bar jednog ženskog takmičara.

GOST REDAKCIJE Laslo Vadleve, organizator susreta šahista iz Mađarske i Srbije

Privatna arhiva

 

 

Kao i takmičenje studentskih reprezentacija, i memorijalni turnir „Adam Đerđ“ ima dodatne aktivnosti koje događaju dodatno daju na značaju.

- Pored samog turnira, trudimo se da organizujemo i druženja u vidu igranja pikada, kao i raznih drugih aktivnosti. Tu su i zajednički ručkovi, obilazak Budimpešte. Jedan od ciljeva je da takmičarima iz Srbije omogućimo da podele ne samo šahovska znanja s vršnjacima iz Evrope, a glavni cilj je da pokušamo da dovedemo decu iz cele Srbije, da im pokažemo kako Mađarska organizuje šahovske turnire i da prilikom polaska kući ponesu najlepše uspomene na ovaj događaj. Takođe i da animiramo što veći broj dece da se bavi šahom - zaključuje Laslo Vadleve.

Domaćini u Beogradu, Čačku, Guči...

Kad je Srbija domaćin, plan je, navodi naš gost, da se što bolje predstavimo prijateljima iz Mađarske.

- To znači da smo pored sportske imali i turističku ulogu. Želeli smo da što veći broj gradova bude domaćin, da pored Beograda promovišemo i druge delove Srbije. Jedne godine smo takmičenje organizovali u Čačku, druge u Guči, dok nam je domaćin bila čak i nacionalna kuća fudbala u Staroj Pazovi. Takođe, želeli smo da naši studenti, kad odu u Budimpeštu, što više vide i upoznaju tamošnju kulturu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading