ŠAHISTA VELIMIR IVIĆ, PRVI NA SRPSКOJ REJTING-LISTI Nema tajne za uspeh, samo rad
Foto: Dejan Briza

Drevna viteška igra, muzika  za mozak,  nauka, sport… Sve je to šah, a možemo pronaći još mnogo definicija da bismo razumeli šta on znači. Za mladog Velimira Ivića iz Beograda šah predstavlja životni put, izazov, igru za ostvarenje ciljeva i snova. Sa tek napunjenih 17 godina postao je velemajstor, a danas je prvi na našoj rejting- listi. Ivić vraća srpski šah na svetsku scenu i polako ali sigurno korača do samog vrha, ulazeći u koštac sa svetskim šahovskim velemajstorima.

Кad i kako ste počeli da igrate šah?

– Кada sam imao šest godina, prvi put sam počeo da igram šah sasvim slučajno. Bio je rođendan i dobijali smo poklone, brat, sestra i ja. Naravno, mi smo tražili puške, koje smo i dobili, a sestra je dobila šah. Tata, koji se amaterski bavio šahom, naučio nas je prve poteze. Na početku bi brat i sestra igrali sa njim, a ja bih samo posmatrao, zapravo sam se poslednji zainteresovao i počeo da igram. U početku mi je bilo teško da igram konjima, njihovo kretanje u G mi je bilo čudno, stalno sam igrao bez njih i gubio partije. Zbog tih poraza ubacio sam i konja, nastavio da igram, pa počeo i da pobeđujem. Sestra je brzo odustala, a brat i ja smo nastavili da igramo, nakon čega je tata primetio naš talenat i upisao nas u šahovski klub. Posle nekog vremena moj talenat je bio primećen i u klubu, tada počinju brojna takmičenja, medalje i uspesi, koji su samo nastavili da se nižu. Prvi turnir koji sam osvojio bio je održan u “Mekdonaldsu” i zvao se Turnir šampiona - rekao je Ivić za Borbu.

U slobodno vreme treniram

Čime se još bavite pored šaha?

- U slobodno vreme gledam što više da se bavim sportom, to mi je važno, da budem fizički spreman jer nekad treba šest-sedam sati držati koncentraciju, što nimalo nije lako i jedna greška može da promeni celu partiju. Zbog toga se trudim da u slobodno vreme treniram. Poslednji period mi je bio izuzetno naporan i nisam imao mnogo slobodnog vremena, a u narednom periodu očekuje me još mnogo turnira. Skoro sam brojao i računao, od jula do novembra ukupno 80 partija, što u proseku znači da svaki drugi dan igram. Naporno je, trenutno sam od turnira do turnira, tako da nemam mnogo slobodnog vremena.

Кoji turnir ili meč je ostavio najveći utisak na vas?

– To je sigurno bio Svetski kup u Sočiju, koji je održan u julu ove godine. Svaki savez je mogao da izabere jednog igrača, naš je izabrao mene, zbog čega sam bio veoma srećan i zahvalan. Кada sam tamo otišao, nisam imao prevelika očekivanja jer sam na svakoj listi bio rangiran oko 130. mesta od 200 učesnika. Prvo kolo sam očekivao da prođem, a za dalje takmičenje nisam imao nikakva predviđanja. Ispostavilo se da sam stigao do petog kola, do najboljih 16, što je za mene predstavljalo značajan uspeh jer u poslednjih 30 godina takav rezultat nije bio zabeležen u domaćem šahu. To me dodatno motiviše da vežbam i takmičim se jer sam uvideo da sa svima mogu da se borim, pa i da pobedim. Do ovog takmičenja znao sam da sam za borbu spreman, ali nisam očekivao da mogu da pobedim takmičare svetske klase, to mi daje motivaciju i vetar u leđa da nastavim da se trudim i znak da sve ide u dobrom pravcu.

ŠAHISTA VELIMIR IVIĆ, PRVI NA SRPSКOJ REJTING-LISTI Nema tajne za uspeh, samo rad

Alo/Dejan Briza

 

Кoja je tajna vašeg uspeha i kako izgle­daju pripreme za takmičenja?

­Nema tajne, samo rad. Nemam posebne pripreme, pripreme traju stalno, radim na kompju­teru, imam šahovske programe, šahovski kompjuteri su mnogo bolji od ljudi, igram, gledam i analiziram svakodnevno, ne pri­ premam se specifično za neko takmičenje.
Кoji su turniri pla­nirani za naredni period?

– Prvi planirani turnir mi je Gran Svis, za koji sam dobio pozivnicu od FIDA, zbog čega sam počastvovan. To je turnir od 120 igrača, koji će biti održan u Rigi, a posle Svetskog kupa verovatno naj­jači turnir na kom ću igrati. Skoro svi najbolji na svetu igraju na tom turniru, što mi predstavlja dodatni izazov. Кada sam dobio pozivnicu, veoma sam se obradovao, nisam to očekivao, iščekujem taj turnir s nestrpljenjem. Sledeće takmičenje mi je Ekipno pr­venstvo Evrope, to igram za reprezentaciju, i za kraj, ve­rovatno, Šampionat Srbije, tako da do kraja godine imam sve isplanirano.

Da li šah predsta­vlja za vas životni put ili hobi?

– Usredsredio sam se na šah, a odmalena sam znao da će to biti moj životni put, već s prvim pobedama i rezulta­tima na svetskoj sceni. Sa 10 godina bio sam šesti na Svetskom prvenstvu, u nekom trenutku sam delio drugo me­sto na Evropskom prvenstvu i već tada sam znao i zacrtao da ću se baviti šahom, od ta­da sam fokusiran samo na to - zaključio je Ivić.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading