DEKAN KOJI VREME MERI PO ŠAHOVSKOM SATU Vladimir Popović: Tehnika i šah su izuzetno povezani!
Foto: Dejan Briza

Na „Mašinskom fakultetu“ u Beogradu održava se hibridno onlajn Prvenstvo Evrope za kadete i juniore 2021.

Za one koje čudi mesto održavanja turnira pojašnjenje.

Onlajn šahovski mečevi nastali su upravo u ovoj zgradi davne 2006. godine. Tada su profesori Ivan Marković i Miloš Nedeljković predložili Amerikancima meč između „Mašinskog fakulteta“ u Beogradu i „Univerziteta Dalas“ u Teksasu. Jedinstvena je to tradicija u svetu!

Zato i ne čude reči prof. dr Vladimira Popovića, od 1. oktobra novog dekana „Mašinskog fakulteta“:

- Naš fakultet ima pregršt lepih tradicija, a šah je jedna od njih.

Kada se malo dublje zagrebe, tek onda se vidi da je veza „mašinca“ i šaha posebna.

- Među našim profesorima je bila i profesorka Verica Nedeljković, osvojila je 1950. u Dubrovniku zlatnu olimpijsku medalju (pod okriljem FIDE šahovske olimpijade se održavaju od 1927. godine) za reprezentaciju Jugoslavije. Tehnika i šah su izuzetno povezani! - zadovoljno je konstatovao dekan Popović.

DEKAN KOJI VREME MERI PO ŠAHOVSKOM SATU Vladimir Popović: Tehnika i šah su izuzetno povezani!

Foto: Dejan Briza

 

Nastavio je put kroz istoriju.

- Šezdesetih godina na našem fakultetu šah je bio glavna društvena igra. Mi smo na neki način u ovom novom vremenu nastavili da negujemo tu tradiciju. I ovaj događaj je jedan od vidova podrške toj tradiciji. Memorijalni turnir „Verica i Srećko Nedeljković“ se tradicionalno igra kod nas, a organizator je njihov sin Miloš Nedeljković, naš bivši dekan.

Potom sledi skok na 21. vek.

- Mašinski fakultet je prethodnih godina bio domaćin turnira „Univerziteta Dalas“ u Teksasu i „Univertizeta Beogad“. Ta priča pokrenuta je 2006. Mnogi naši studenti igraju šah rekreativno…

O šahu samo u superlativima…

- Smatram da je on izvanredna igra za nekoga ko studira tehniku ili namerava da studira tehniku, jer razvija intelekt, kombinatoriku, logiku, uči vas da bolje pamtite.

Tehnika i šah nekako idu zajedno. Nije retkost videti putnike u gradskom prevozu, koji ga igraju na mobilnim telefonima.

- Upravo tako. Evo sada na turniru nemamo šahovske table, nego računare. Postoji mnogo igrica. Šah je igra kombinatorike. Postoji mnogo mogućnosti da se šah razvija i u ovom svetu tehnologije. Ne treba ga ograničavati kao nešto što je relikt prošlosti. To je isto kao da kažemo da je matematika relikt prošlosti.

DEKAN KOJI VREME MERI PO ŠAHOVSKOM SATU Vladimir Popović: Tehnika i šah su izuzetno povezani!

Foto: Dejan Briza

 

Da li Vi igrate šah?

- Ne. Igrao sam ga jako dugo. Od pete, šeste godine, ali sam pre jedno 25 godina verovatno odigrao poslednju partiju. Nekako sam se odvikao. Inače sam bio zaljubljenik u šah, kupovao knjige, imam šahovski sat kod kuće. Nekako sam vremenom, valjda me odvuklo interesovanje na drugu stranu, izgubio tu lepu naviku.

Planirate li još neku šahovsku manifestaciju na fakultetu?

- Videćemo. Tek sam postao dekan. Bio sam državni sekretar za nauku, pa znam iz Ministarstva prosvete da je bilo pokušaja da se šah uvede kao izborni predmet u škole, pre jedno desetak godina, ali je taj pokušaj propao. Iz tog perioda znam i da u nekim državama šah postoji kao izborni predmet. Zavisi sve od forme školstva. Ne može šah da pobudi interesovanje kod sve dece.

Kako se snalazite na novoj funkciji?

- U ovoj zgradi radim 26 godina, pre toga sam u njoj studirao pet godina. Čak 31 puna godina u zgradi, tako da mi je ovo domaći teren, ali svaki posao ovog tipa je izazov. Bio sam prodekan na mašincu za finansije pre devet godina, ali drugačije je kada ste dekan zato što ste prvi čovek kuće.

DEKAN KOJI VREME MERI PO ŠAHOVSKOM SATU Vladimir Popović: Tehnika i šah su izuzetno povezani!

Foto: Dejan Briza

 

Kakve „kuće“?

- Mašinac je izuzetno dobro organizovana ustanova sa dugom tradicijom i lepom budućnošću. Imamo 400 zaposlenih na fakultetu plus 100 u CIAH centru.

Brinete o sudbini 500 porodica?

- Dekan je u suštini direktor firme. Mi smo državna ustanova, finansiramo se iz budžeta, ali pored toga imamo finansiranje iz sopstvenih sredstava. Mašinski fakultet ima vrlo dobru saradnju sa privredom decenijama, pa i ono što zaradimo sa te strane ulažemo u sve nas. Imamo ogromnu zgradu, 30.000 kvadrata, koju treba održavati. Novca nikada dovoljno… Ipak, zahvaljujući budžetskom finansiranju i saradnji sa privredom, međunarodnim projektima, mi uspevamo i u ovim vremenima vrlo lepo da funkcionišemo.

Sve vreme intervjua dekan Popović nije skidao osmeh s lica.

Sigurno da deo zasluga za to nosi i šah…

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading