ŠPANSKI MEDIJI PIŠU: 6 zvezda koje su obeležile epohu vaterpola, među njima Aleksandar Šapić!
TANJUG/ JADRANKA ILIC

Katalonski Manel Estiarte jedan je od najboljih igrača u svetskom međunarodnom vaterpolu, gde Jugoslavija godinama pokazuje svoju superiornost u prošloj eri.

Postoji mnogo igrača koji su ostavili trag u vaterpolu svojim sjajnim nastupima na nacionalnom i međunarodnom nivou. Evropski vaterpolo imao je važna imena poput Evgenija Šaronova, Milivoja Bebića ili, kao u slučaju Španije, sa Manelom Estiarteom. Zbog svega ovoga, napravljen je presek u španskim medijima, kako bi se vrednovao značaj koji je šest zvezda imalo u istoriji vaterpola, a koje su ostavile neizbrisiv trag u ovom sportu.

Evgeni Šaronov

Rođen u Rusiji 1958. godine. Tokom tih godina Sovjetski Savez je postao jedan od najboljih timova, osvojio je sve moguće titule. Jedan od najvećih uspeha koje je postigao pojedinačno i kolektivno bilo je zlato na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. Ruski golman je takođe uspeo da osvoji bronzanu medalju u Seulu 1988. i Barseloni 1992. godine. Kasnije je najavio da se povlači kao profesionalni igrač, iako je ostao povezan sa ruskim vaterpolom, postao je predsednik Ruske vaterpolo federacije i član tehničke komisije FINA (Međunarodna plivačka federacija).

Dezso Giarmati

Rođen u Mađarskoj 1927. godine, bio je još jedan od velikih evropskih igrača. Mađarski igrač je tokom karijere ubrao bezbroj sportskih uspeha. Jedan od svojih najvećih uspeha postigao je na Olimpijskim igrama u Tokiju (1964.), Helsinkiju (1952.) i Melburnu (1956.), gde je svaki put osvojio zlatne medalje. Ovo dostignuće nije postigao samo kao igrač, već i kao trener. Dezso Giarmati, osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Montrealu (1976). Njegovi uspesi nisu zasnovani samo na titulama, već su ga smatrali I najbržim vaterpolistom na svetu, jer je bio u stanju da odradi 100 metara u vremenu od 58,5 sekundi. U Mađarskoj su ga smatrali herojem i čak je bio deo nacionalnog parlamenta.

Milivoj Bebić

U Splitu nastavio je superiornost jugoslovenske reprezentacije u svetu vaterpola. Bebić je igrao na nacionalnom nivou za Posk u Splitu, obdaren izuzetnim talentom i uzdignut na nivo italijanskog De Magistrisa. Olimpijski uspeh jugoslovenskog tima nastavljen je sa Bebićem, pa su na taj način dva uzastopna izdanja Jugosloveni uzeli zlatnu medalju. Dobili su zlato na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 84 i u Seulu 88, dok su u Moskvi 80-tih osvojili srebro. Bebić je u sportskoj karijeri prepoznat sa svim priznanjima međunarodnog vaterpola. Đani de Magistris Jedan je od najboljih italijanskih vaterpolista koji je svoju avanturu započeo u plivanju. Bio je odličan plivač koji je postigao velike uspehe u italijanskom plivanju. Kasnije je otišao na vaterpolo i učestvovao na 5 olimpijskih igara. Tokom cele karijere uspeo je da postigne više od 6.000 golova, što je prekretnica. Što se tiče njegovog rekorda, najznačajnija je zlatna medalja na svetskom prvenstvu u vaterpolu 1978. godine, srebrna medalja u Montrealu 76 i 17 titula prvaka. Na kraju karijere postao je trener i bio je veliki promoter ženskog vaterpola.

Manel Estiarte

Smatra se najboljim španskim vaterpolistom svih vremena i voljen je na nacionalnom nivou. Tokom većine osamdesetih bio je poznat i kao najbolji strelac u svetskom vaterpolu, emigrirao je u Italiju da bi uspeo u Pescari, gde je postao idol grada. Bio je najbolji strelac na Olimpijskim igrama u Moskvi, Los Anđelesu i Seulu, pošto je u Pertu-91 presudno doprineo srebrnoj medalji koju je reprezentacija Španije osvojila na tom Svetskom kupu. Bio je međunarodni 348 puta, postavši najbolji strelac na tri olimpijske igre. Dobitnik je nagrade za najboljeg vaterpolistu sveta u sedam navrata (između 1986. i 1992.).

Aleksandar Šapić

Još jedno od velikih imena jugoslovenskog vaterpola. Srbin je najbolji strelac u istoriji ovog sporta u bivšoj Jugoslaviji. Za mnoge stručnjake i fanove bio je najbolji vaterpolista svih vremena na svetu. Ova mu je čast dodeljena 2005. U svom zapisu ima nekoliko bodovnih rekorda i bronzane, srebrne i zlatne medalje na Olimpijskim i Svjetskim igrama i Evropskim prvenstvima. Trenutno, kao i u slučaju Dezsa Giarmatija, odlučio je da uđe u politiku postavši predsednik opštine Novi Beograd od 2012. godine.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading