PODIGLO SE MNOGO PRAŠINE Hrvat koji je zbog rata napustio Zvezdu izjavom digao region na noge
Foto: Marko Metlaš/Alo!

Ivica Tucak, selektor hrvatskih vaterpolista, otvorio je ispričao je jednu manje poznatu epizodu iz bogate karijere. Svojevremeneo Ivica Tucak bio je član Crvene zvezde, u Beogradu se osećao sjajno, a zatim je raskinuo ugovor kako bi se priključio ratu.

Tokom građanskog rata na prostoru Jugoslavije Tucak je doneo odluku na koju je, kako kaže, i dan danas ponosan. Čovek koji se požalio na tretman hrvatskih sportista, kaže da bi ponovo uzeo pušku u ruke i branio Hrvatsku! Kao reprezentativac Jugoslavije, na poziv trenera koji ga dobro poznaje, stigao je u Beograd.

- Hronologija je vrlo jednostavna. Ja sam potpisao ugovor za Zvezdu pred rat, na poziv trenera Nikole Stamenića koji me je trenirao u repreznetaciji Jugoslavije. Tada je Zvezda pokušala, a kasnije je i uspela da napravi velik tim. Otišao sam na njegov poziv, sa željom da napravim napredak u karijeri, međutim rat je to sve prekinuo - počeo je priču u ''Podcast Inkubatoru'' Tucak.

Kako su neredi na prostoru bivše države uzimali maha, tako je i on počeo da razmišlja o povratku u Šibenik.

- Posle godinu dana, u maju te 1991. godine, pokupio sam se i iz Beograda se vratio u Šibenik. Bio sam u Šibeniku tokom leta, kratko otišao da igram u Švajcarskoj, vratio se i tad više nije bilo izbora sem uzeti pušku u ruke i učestvovati u ratu. Ako me pitate, ponosan sam i na jednu i na drugu epizodu. Zvezda nije bila moja ljubav, niti ja navijam za Zvezdu, ali je to tad bio iskorak u mojoj karijeri. Bilo mi je divno tada, bila je to dobra ekipa i divno sam se osećao u Beogradu. Ali, ponavljam, čim su počele te lude godine raskinuo sam sjajan četvorogodišnji ugovor - objasnio je Ivica Tucak.

Sa nekim vaterpolistima iz tog perioda i danas je u sjajnim odnosima, a često se druži sa Srbima. Već je pričao o Dejanu Saviću, a sada je pomenuo još jedno ime.

- Svi ti igrači su i dan danas moji prijatelji. Viktor Jelenić sa kojim sam igrao tada u Zvezdi je predsednik Vaterpolo saveza Srbije, mi idemo zajedno na večere jer mi je on veliki prijatelj'.

Kad bi, kojim slučajem, ponovo počeo rat - Ivica Tucak bi sve uradio isto!

- Ono što je bitno... Ja sam živeo u Šibeniku, koji je bio pod opsadom i bombama. Ideš na trening u zatvoreni bazen, pa si sutra u skloništu... Bilo je teško trpeti. Da se sutra opet desi tako nešto, ja bih opet uzeo pušku i branio svoj dom i svoj grad! Rekao sam, postoji razlika između napadanja bilo koga i odbrane nečeg što je tvoje. Napadati nikad u životu, braniti uvek - zaključio je selektor hrvatskih vaterpolista.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Marko

24.09.2021 14:51

Gospodine Tucak,poštujem tvoju odluku ali i Srbi su branili samo svoje viševekovnog ognjište,i ništa drugo,pa su proglašeni"okupatorima"svoga prostora.

Maks

24.09.2021 15:11

A "gospodine" štaje s Srbima koje ste proterali iz svojih domova i ubili na njihovim pragovima. Dali se nekad zapitate zašto ste uzeli pušku?

Robokap

24.09.2021 16:59

Vi ste napadali nas u jna u Sibeniku a ako je ko bio pod blokadom to su bile kasarne. Sekli ste vodu, telefon i struju. Pametnom dosta!

Pedja

24.09.2021 17:39

Svi su oni isti, a poznati su da se nicega ne stide..