VREME SLAVLJA, ALI I VREME NOVIH IDEJA! Srpski šah proslavio 73. rođendan, predsednik Lazić poručuje: Samo udruženi možemo do cilja! (FOTO)
Foto: Marko Metlaš/Alo!

Šahovski savez Srbije u prethodih 12 meseci pokazao je da se marljivim radom može doći do vidljivih rezultata. Bilo je vreme da srpski šah dobije svoju ličnu kartu, odnosno "datum rođenja".

Odlučeno je da će 19. septembar biti upisan kao dan kada se rodio srpski šah. Pre tačno 73 godine, po prvi put se u zvaničnim dokumentima "Službenom glasnika" pominje Šahovski savez Srbije, pa je ove nedelje u svečanoj sali skuštine grada Beograda obeležena svečanost povodom godišnjice ŠSS.

Pre gotovo godinu dana na čelo saveza stigao je Dragan Lazić. Čovek koji je svojim idejama, ali i napornim i predanim radom uspeo da se izbori za to da se o srpskom šahu priča u svetu. Lazić je za kratko vreme dokazao da srpski šah ima budućnost i da uspesi tek predstoje.

Posebna zahvalnost Alisi Marić i Aleksandru Matanoviću

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Na početku izlaganja predsednik ŠSS zahvalio se svima, a posebno velemajstorima Alisi Marić i Aleksandru Matanoviću koji su svojim pristustvom uveličali ceremoniju.

- Dame i gospodo, poštovani gosti, velika mi je čast da 73 godine nakon osnivanja Šahovskog saveza Srbije obeležavamo taj datum ovom prilikom. Hvala svima što ste se odazvali u velikom broju, a posebno bih pozdravio velemajstore Aleksandra Matanovića i Alisu Marić, koji su pronašli vremena da budu ovde sa nama. Njihova podrška nama mnogo znači. Takođe, velika zahvalnost i predsedniku Šahovskog saveza Republike Srpke Aleksandru Kovaču koji je stigao i uveličao ovu našu svečanost. Na kraju zahvalio bih se za ništa manju podršku kompanijama koje su nam u prethodih 12 meseci dali ključnu finansijsku i medijsku podršku - rekao je predsednik Dragan Lazić na početku svečanosti.

Predsednik je otkrio i jednu malu tajnu o kojoj do sada nije pričao, a u sve je "umešan" upravo velemajstor Aleksandar Matanović, čovek koji je ceo svoj život posvetio upravo šahu.

- Želeo bih da vam otkrijem jednu tajnu, a ona se tiče našeg dragog velemajstora Matanovića. Prošle jeseni nakon mog izbora na mesto predsednika saveza, imali smo nekoliko razgovora i u jednom od njih, Aleksandar je meni izneo nekoliko predloga kako da promenimo stanje u ŠSS. Kada mi je rekao da i on želi da se uključi u rad saveza, nije mi trebalo ništa više od toga da dobijem novu enegriju, spremnost i rešenost da nešto ovde napravimo. Kada vidite čoveka koji je ceo svoj život posvetio šahu, koji je prvi došao na današnju konferenciju da bi mi predočio njegove nove ideje... kako da vas tako nešto ne pokrene da uradite dobar posao.

Šahovski savez - druga kuća šahista i šahistkinja

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Savez je dobio datum rođenja, adresu i broj, ima svoju ličnu kartu, ali želi da bude oslonac onima bez kojih ne bi bio tu gde je danas, a to su šahisti.

- Želimo da Šahovski savez bude pravi dom svim šahistima i ljubiteljima šaha, s tim u vezi odlučili smo da kao pravi domaćini izaberemo jedan datum kada ćemo se družiti, razmeniti mišljenja, ideje, a zašto ne i primedbe koje zajedno možemo da rešimo, da uručimo priznanja... Želimo da budemo uzorna kuća, kuća za primer.

Otkrio je Dragan Lazić da će se boriti za to da uskoro na balkonu dočekujemo šahiste i šahistkinje. To je ujedno i glavni cilj saveza u narednom periodu.

- Kada pričamo o našem konačnom cilju, tu je stvar jasna. Ja bih želeo da u doglednoj budućnosti na balkonu skupštine grada Beograda pored ostalih sportista dočekujemo i našeg šahiste nakon njihovih evropskih i svetskih uspeha. Dok se to ne desi, mi nećemo stati sa našim radom, to će biti naš krajnji cilj. Borićemo se punom parom - istakao je predsednik Lazić.

Šahisti ne smeju da ćute

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Problemi su uvek prisutni, ali se oni rešavaju zajednički, ističe Lazić. On je pozvao šahiste i šahistkinje da svoje sugestije i primedbe pobele sa ljudima u savezu jer svi zajedno treba da funkcionišu kao jedno.

- Jedna od ključnih stvari jeste perspektiva šaha u Srbiji. Oko toga smo definisali na čemu moramo raditi. Masovnost šaha je jedna od stvari na kojoj moramo raditi. Moraćemo da uložimo mnogo napora kako bi zajedno sa državom i ministarstvom obrazovanja ponovo vratili šah u škole. Šanse koje smo dobijali u prethodnom periodu nisu iskorišćene, ali ćemo tražiti nove šanse. Imamo više od načelne podrške da pokrenemo taj proces, ali će biti potrebno mnogo truda i rada kako se ne bi propustile dragocene šanse. Šah kada uđe u škole, ne sme da izađe iz njih - istakao je predsednik ŠSS i dodao:

- Rad sa najboljima je naša lična karta. Uspesi naših igrača na turnirima kako kod nas, tako i svetu, to je naša istorija, ono što ostaje posle nas. Ne bih da imenujem pojedinačno naše šahiste i šahistkinje, ali ono što su raditi Matanović, Ljubojević, Alisa Marić... sve bi to moglo da se ponovo vrlo brzo. Ne možemo ići korak po korak, moramo preskakati lestvice, moramo ići mnogo brže. Uz podršku naših sponzora, ministastva sporta i omladine, grada Beograda i na kraju podršku vlade republike Srbije i samog predsednika, mislim da možemo da ostvarimo šta smo isplanirali. Za probleme u kojima se savez nalazio pre godinu dana nije kriva država, nisu krivi šahisti, krivi smo mi sami. Izlaz iz iste zavisi samo od nas. Ako se radi ozbiljno i odgovorno, a rezultati se vide, podrška neće izostati. Ubeđen sam da ćemo na kraju doći do zajedničkog cilja.

- Šahisti ne mogu biti isključeni iz rada saveza. Ako imaju primedbe, treba da ih iznesu, pa da zajednički pronađemo rešenje. Šahisti moraju da se izjasne, ne mogu da ćute i trpe posledice tog ćutanja. Pozivam sve šahiste, ljubitelje šaha i sve vas koji ste danas prisutni da napravimo jedan frotni zajedno pronađemo svetlo na kraju tunela.

Sastanak sa predsednikom FIDE i lepe vesti 28. septembra

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Nedavno je Dragan Lazić imao sastanak sa predsednikom FIDE Arkadijem Dvorkovičem. Svi su dobro upoznati sa radom saveza, a uskoro nas očekuju i novi projekti, o kojima će biti reči na konferenciji zakazanoj za 28. septembar.

- Kada govorim o podršci, poslednjih par dana imao sam nekoliko jako važnih sastanka, a jedan od njih bio je i sa predsednikom FIDE Arkadijem Dvorkovičem koji je bio gost Srbije. FIDE pomno prati dešavanja u srpskom šahu. Imponuje mi koliko gospodin Dvorkovič zna detalja o našem radu. Gotovo je identično i sa Evropskom šahovskom Unijom. Uspeo sam na neki način da spojim FIDE da dođe do Beograda, do vlade Srbije i obrnuto, da ključni ljudi u Srbiji dođu u kontakt sa FIDE i mi ćemo u mesecima pred nama imati ozbiljne projekte o kojima ću više pričati na konferenciji za štampu 28. septembra. Ima jako lepih vesti i sve ide u pravcu u kom želimo. Neka živi srpski šah, neka živi Srbija - rekao je Dragan Lazić na kraju izlaganja.

Zimski san je završen, vreme je za šahovsko buđenje

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Velemajstor Aleksandar Matanović nije krio zadovoljstvo što je srpski šah ponovo krenuo stazama stare slave. Ponovo su osmesi na licima šahista i šahistkinja, a za to je zahvalan novom rukovodstvu saveza.

- Želim da vas pre svega sve pozdravim. Dugi zimski san je prošao. Upravo smo svedoci šahovskog buđenja. Nekada davno, u moje vreme Srbija je bila najšahovskija zemlja na svetu, a Beograd je bio ispred Moskve. Od 1950. do 1980. godine Jugoslavija je bila druga šahovska nacija na svetu. Teško je to sada i zamisliti - rekao je velemajstor Matanović i dodao:

- Od 1980. godine, pa do danas srpski šah su snašle mnoge poteškoće i veliki problemi. Kao što sam i rekao, sada smo svedoci buđenja srpskog šaha. Znamo kome smo zahvalni za to. Uveren sam da će Srbija, Beograd, oni koji vole i koji igraju šah imati razloga za slavlje. Zahvalio bih se ljudima koji su pokrenuli oporavak srpskog šaha i želim im mnogo sreće na tom putu.

Priznanja za posebnu doprinos srpskom šahu

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Šahovski savez Srbije dodelio je zahvalnice za posebnu doprinos srpskog šaha kompanijama Energotehnika Južna Bačka, Millennium Team, Alo Media Systemu, kao i Ministarstvu omladine i sporta, gradu Beogradu, ali i Borivoju Žariću, internacionalnom sudiji i autoru knjige "Opasne zamke za šahiste tanke".

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari (0)

Loading