ISTORIJA 20 godina od zlata odbojkaša u Ostravi i 26 godina od bronze u Atini
OSSRB

Muška seniorska reprezentacija Jugoslavija je na današnji dan, 16. septembra 2001. u Ostravi, u Češkoj, osvojila prvu titulu prvaka Evrope.

Na isti dan pre 26 godina, u Atini 1995. otvorena je nova stranica naše odbojke bronzanom medaljom osvojenom na EP u Grčkoj.

Jugoslavija je u Ostravu stigla kao Olimpijski pobednik iz Sidneja 2000. i do zlata je stigla na impresivan način, baš kao i u Australiji godinu dana ranije. Ponovo su savladane Rusija i Italija u polufinalu i finalu, samo sada obrnutim redom, sa identičnim rezultatima 3:0.

Za Jugoslaviju su igrali Rajko Jokanović, Goran Marić, Edin Škorić, Slobodan Boškan, Đula Mešter, Vasa Mijić, Nikola Grbić, Vladimir Grbić, Andrija Gerić, Goran Vujević, Ivan Miljković i Igor Vušurović. U stručnom štabu su bili Zoran Gajić, prvi trener, dr Bogdan Sretenović, drugi trener, Dragan Cvetković i Nedžad Osmankač, statističari, dr Ljuban Martinović, lekar, Aleksandar Počeković, fizioterapeut, a Aleksandar Boričić, predsednik OSJ, bio je vođa delegacije. Ivan Miljković, korektor Jugoslavije, proglašen je za najboljeg igrača (MVP) i najboljeg poentera, Vasa Mijić za najboljeg igrača u odbrani, a Nikola Grbić za najboljeg tehničara Prvenstva Evrope.

Drugu zlatnu medalju i titulu prvaka Evrope odbojkaši Srbije su osvojili u Beču, 18. septembra 2011, a treću 29. septembra 2019. u Parizu.

Na EP u Atini 1995. Jugoslavija je osvojila treću bronzanu medalju na prvenstvima Evrope, prvu posle 1979. u Parizu. Ujedno, medalja iz Grčke je bila prva u nizu najsjajnijh odličja sa Evropskih i Svetskih prvenstava, Olimpijskih igara, Svetskih kupova i Svetske lige.

U polufinalu u Atini, Jugoslavija je poražena od Italije, aktuelnog svetskog prvaka, da bi potom u meču za bronzanu medalju savladala Bugarsku ekspresno, za samo 58 minuta igre, prepustivši rivalu samo 14 poena.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading