ŠAHISTI PODGREJALI HLADNI I VETROVITI ISLAND Navara prejak za Ivića, Budisavljević pobedio
ŠSS

Bez obzira što nedostaju pojedini igrači iz evropskog vrha, oni koji su došli na ovo prvenstvo energijom i angažovanjem prave uzavrelu atmosferu na hladnom Islandu. Sarana i Antipov su remizirali u partiji gde je bilo velikih preokreta. Čas je bio jedan, čas drugi u prednosti, pa je najpravedniji remi. Na drugom stolu velemajstor iz Jermenije Hovhanisjan je nadigrao Hušenbeta strpljivo gradeći svoju poziciju.

Ovo su najvažniji rezultati 4.kola:

1. GM Sarana Aleksej - GM Antipov Mihail Al. ½ - ½

2. GM Hovhanisjan Robert - GM Hushenbet Niklas 1 - 0

3. GM Gabuzjan Hovhanes - GM Piorun Kacper ½ - ½

4. GM Ivić Velimir - GM Navara David 0 - 1

5. GM Bluebaum Matijas - GM Demčenko Anton 0 - 1

6. GM Budisavljević Luka - FM Jakobsen Mikel Manosri 1 - 0

Ivić nije uspeo da iznenadi Navaru. Imao je bele figure, zaigrao je veoma hrabro, ali je potcenio napad na kraljevom krilu. Mislio je da će biti brži. Ipak, Navara je znao da amortizuje Ivićevu pretnju i da pobedi našeg velemajstora.

Budisavljević je protiv Norvežanina Jakobsena važio za favorita i pobedio ga. Važna pobeda za samopouzdanje i nastavak takmičenja.

Posle 4. kola Hovhanisjan je usamljen sa 4 poena. Odmah iza njega prate ga 12. igrača sa 3,5 poena, a onda sledi grupa sa 3. poena u kojoj se nalazi Velimir Ivić. Luka Budisavljević za sada ima 2,5 poena.

U narednom 5. kolu, evo i najvažnijih parova:

1. GM Mamedov Rauf - GM Hovhanisjan Robert

2. GM Navara David - GM Erdos Viktor

3. GM Sarić Ivan - GM Gabuzjan Hovhanes

4. GM Piorun Kacper - GM Sarana Aleksej

5. GM Nisipeanu Liviu-Dieter - GM Ivić Velimir

6. GM Abasov Nijat - GM Budisavljević Luka

Kao što vidimo u narednom kolu Ivić crnim figurama igra protiv Nemca Nisipeanua, koji do sada na turniru nije doživeo poraz. Ima učinak od dve pobede i dve nerešene partije. Ovde je Nemac 5. nosilac turnira i jedan od favorita. Iako ima 45. godina, izgleda da još ima energije da se tuče protiv znatno mlađih nadolazećih šahovski zvezda. Luka Budisavljević takođe ima težak posao. Igraće crnim figurama protiv Abasova 9. nosioca iz Azerbejdžana.

Ovo je pravi izazov za oba naša velemajsotora da vide koliko mogu. Verujemo da mogu da iznenade i da naprave dobar rezultat. Do sada protiv ovih igrača nikada nisu igrali.

Partije i danas kreću od 17 časova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading