KOLO U ZNAKU VELIKOG BROJA REMIJA Prvi favorit Džons jedva sačuvao živu glavu
Foto: Youtube/Printscreen

Nakon dva kola pojedinačnog Evropskog prvenstva za muškarce u Rejkjaviku da se naslutiti da će ovo takmičenje obilovati izjednačenim partijama.

Drugo kolo donelo je veliki broj remija.

  • Najvažniji rezultati 2. kola:
  • Ajdin Sulejmanli - Gavain Džons 0,5:0,5
  • Alesio Valseći - David Navara 0,5:0,5
  • Matias Bluebaum - Lukas Van Forest 1:0
  • Nils Grandelius - Pjer Luiđi Baso 0,5:0,5
  • Aleksander Dončenko - Vojteh Plat 0,5:0,5
  • Horhe Viterbo Fereira - Nijat Abasov 0,5:0,5
  • Rauf Mamedov - Martin Petrov 0,5:0,5
  • Luka Budisavljević - Vasif Durarbajli 0,5:0,5
  • Velimir Ivić - Karolis Juksta 1:0

Prvi favorit turnira Gavain Džons se spasao poraza, pronašavši večiti šah. Iznenadio ga je Sulejmanli, koji je mogao do celog poena.

David Navara takođe nije mogao sa crnim figurama više protiv čvrstog Valsećija, pa je završeno remijem.

Bluebaum je odigrao čvrstu partiju na minimalnu prednost koju je imao od samog početka. Na kraju pešak više na kraljevoj strani je presudio, kada su na tabli ostali istobojni lovci. Zasluženo je pobedio Lukasa Van Foresta. Osim Bluebauma koji je pobedio, Grandelius, Dončenko, Abasov i Mamedov su protiv svojih rivala ostvarili samo remi.

Luka Budisavljević je igrao protiv veoma neugodnog Durarbajlija. U središnjici je odigrao jednu nepreciznost, koja ga je nakon velike razmene figura koštala pešaka u damskoj završnici. Ipak, Luka je pokazao da je veoma borben, uporan, iskoristio je sitnu nepreciznost protivnika i povratio pešaka. Odlična završnica i veliki remi protiv favorizovanog Durarbajlija.

Drugi naš predstavnik Velimir Ivić igrao je protiv Jukste i bio favorit. Tokom cele partije je pretio, imao inicijativu i imao blagu prednost. Na kraju gledali smo borbu sa jedne strane dame i topa i dva pešaka više, protiv dame, skakača i lovca. Velja je demonstrirao da je najjači u revolveraškom obračunu, kada visi zastavica i preti da padne. Juksta je u takvom obostranom cajtnotu pogrešio i pružio ruku našem Iviću, koji je zasluženo pobedio.

U narednom kolu gledaćemo Velimira Ivića protiv Nemca Rasmusa Svanea protiv kojeg je igrao pre skoro tri godine na Olimpijadi u Batumiju. Tada je Ivić odigrao remi vodeći bele figure. Ovoga puta Ivić nikada jači kao crni ima pravo da se nada povoljnom rezultatu.

Luka Budisavljević, takođe crnim figurama, igra protiv reprezentativca Turske Mustafe Jilmaza. Turčin je favorit, ali znajući Luku ne sumnjamo da će odigrati veoma čvrsto i da će se potruditi da priredi iznenađenje. Do sada se nisu sastajali.

  • Najvažniji susreti 3. kola: Gretarson - Bluebaum, Kejmer - Sarana, Demčenko - Lagard, Hušenbet - Vokaturo, Sivuk - Hovhanisjan, Fridman - Gabuzjan.

Partije počinju od 17 časova i možete da ih pratite na sajtu Šahovskog saveza Srbije.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading