ANALIZA MINISTRA Udovičić govorio o zlatu vaterpolista, ali i o rekordima srpskih sportista iz Tokija koji mogu da budu srušeni već u Parizu
Tanjug/Strahinja Aćimović

Podvlači se crta ispod rekordnih Olimpijskih igara za Srbiju. Naši sportisti su oborili rekord iz Rio de Žaneira pre pet godina, a o svemu tome je pričao i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić. Gostujući na TV Prva Udovičić je analizirao zlato vaterpolista, ali i celokupan utisak iz Tokija dan posle završetka Igara.

Udovičić, bivši trofejni vaterpolista, naglasio je da posle dva poraza u grupnoj fazi nije bio najbolji i da se u javnosti već govorilo o tome da vaterpolo reprezentaciji Srbije nisu na potrebnom nivou.

- Utisak je mnogo snažniji ako uzmemo u obzir da smo u grupi izgubili dve utakmice od Španije i Hrvatske. Kroz javnost se provuklo da vaterpolisti nisu toliko spremni. Toliko značajnih utakmica su dobijali, ili smo mi dobijali. Posle grupne faze, usledilo je vrlo teško i komplikovano četvrtfinale za nas gde smo protiv Italije kroz dominaciju u psihičkoj i fizučoj spremi pokazali da pretendujemo na odbranu zlata. Mnogi su meč sa Španijom proglasili za finale pre finala. Drama do samog kraja. Momci su dokazali da su mentalno spremni i tu su pokazali da mogu da se nose sa velikim pritiskom. I finale sa Grčkom protiv koje smo uvek imali pozitivan skor. Uživanje za svakog sportsitu je igrati finale i pred tu utakmicu je važno da istinski uživate u svemu ono što ta utakmica donosi. Da prenesete sve učenje i ono šta ste spremali godinama.

Osvrnuo se Udovičić i na Filipa Filipovića, zvanično najboljeg igrača vaterpolo turnira. 

- Čestitam Filipu na priznanju za najboljeg igrača, uz Novaka Đokovića našeg najboljeg sportistu. Pet godina je bio najbolji igrač sveta i opet je poneo taj epitet na ovom turniru. Pokazali su svi igrači da su elita našeg sporta.

Do kada se slavilo u Tokiju i na koji način?

- To ne smem da vam kažem. To ostaje u svlačionici i to je tradicija našeg sporta. To krasi ne samo naše vaterpoliste, nego ceo olimpijski tim. Imaju razlog da slave, jer je uvek teže odbraniti titulu, nego osvojiti je po prvi put. Ušli su u kuću nezaboravnih, najboljih sportista sveta, ali bih čestitao i svim drugim našim sportistima koji su doprineli da Srbija ima najviše medalja na Olimpijskim igrama na prostoru Zapadnog Balkana. Čestitam od srca i onima koji nisu uspeli da ostvare tako veliki sportski uspeh - poručio je ministar iz Japana.

Srbija je u Rio de Žaneiru osvojila osam, a u Tokiju devet odličja. Da li je moguće nastaviti u istom ili još boljem izdanju u Parizu za tri godine?

- Do sad smo uvek uradili ono što smo obećali. Moram da kažem da smo i ovog puta ispulili, jer smo oborili rekord postavljen u Rio. Ako pogledate igre u Londonu na kojima sam lično učestvovao, a tamo, u Pekingu i Atini, osvojeno je medalja koliko je sad u Tokiju. Sa sigurnošću mogu da kažem da smo za sledeće Igre u Parizu koje su već za tri godine, već počeli da radimo na programu "Pariz 2024" sa ciljem da oborimo rekord koji je postavljen u Tokiju i sa ciljem da afirmišemo još više naših sportista. Vaterpolo je pokazao da ima kontinuitet osvajanja medalja. Jedina reprezentacija koja je osvojila šest olimpijskih medalja na poslednjih šest Igara, uz košarkašku reprezentaciju SAD, samo je Srbija. Od Sidneja smo uzimali medalju na svakim Igrama. Siguran sam da će oni i u godinama pred nama da nas predstavljaju na sjajan način - zaključio je Udovičić i pozvao sve građane da u utorak u 21 čas dođu na doček ispred Skupštine i pozdrave osvajače medalja iz Tokija.

Komentari (0)

Loading