SRPSKI ŠAH IMA SVETLU BUDUĆNOST! Velimir Ivić ostvario istorijski uspeh, pa poručio: Ovo je samo početak! (VIDEO)
Alo/Dejan Briza

 

Srpski šah ponovo preti da se vrati u sam svetski vrh. Tome u prilog ide istorijski rezultat našeg velemajstora Velimira Ivića (19) koji se nakon Svetskog kupa u Sočiju vratio u svoju zemlju uzdignuta čela.

Ivić je u Rusiji napravio neverovatan uspeh plasmanom u osminu finala gde ga je zaustavio domaći takmičar Vladimir Fedosejev posle velike borbe. Jedan Srbin među 16 najboljih šahista na svetu, to je nešto što se čekalo gotovo tri decenije.

Istorijski uspeh u Sočiju, ali nema odmora...

Šahovski savez Srbije je povodom ovakvog uspeha organizovao susret sa medijima gde se Ivić se obratio novinarima koji su u velikom broju došli da pozdrave momka koji iza sebe ima pregršt titula i uspeha. Mladi velemajstor nije krio zadovoljstvo.

- Srećan sam zbog uspeha u Rusiji, zaista mi je drago. Nastaviću da radim kao i do sada, mislim da mi ide dobro i da nije potrebno mnogo toga da menjam. Čeka me Evropsko prvenstvo u Rejkjaviku gde ću pokušati da ponovo obradujem šahovsku javnost. Radiću vredno kao i do sada i verujem da će uspesi doći - kaže Ivić na samom početku konferencije.

"Veljin uspeh je samo jedna karika u nizu"

SRPSKI ŠAH IMA SVETLU BUDUĆNOST! Velimir Ivić ostvario istorijski uspeh, pa poručio: Ovo je samo početak! (VIDEO)

Alo/Dejan Briza

 

Predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić pre svega se osvrnuo na odličan odziv medija, a onda pojasnio koliki je, zapravo, uspeh našeg šahiste ostvaren u Sočiju.

- Mnogo mi je drago da vidim ovoliki broj medija, pre svega. Moram da kažem da se svakom novom konferencijom broj medijskih kuća povećava i to me raduje. Hvala vam na tome - rekao je predsednik ŠSS.

- Uspeh koji je Velimir napravio samo je jedna karika u nizu. Mi se ne otimamo, ne želimo da prisvajamo Veljin uspeh, ovo je pre svega njegova zasluga. Ivić je momak sa izuzetnim radnim navikama, sa izuzetnim talentom. Spoj ta dva dovodi do uspeha koji je ostvario u Sočiju. Želim da stavim akcenat na jednu stvar. Biti među 16 najboljih na svetu je ogroman uspeh. Mislim da to mnogima još uvek nije jasno. U šahu nemamo takmičenja po težini, stilovima igre... ovo je ono što se meri, a Velja je tu napravio zaista neopisiv uspeh. Velimir Ivić nije jedini u Srbiji u koga polažemo nade. Ne želim da ih imenujem pojedinačno, ali Srbija ima najmanje četiri, pet favorita od kojih očekujemo velike uspehe u svetskim razmerama - ističe predsednik Lazić i dodaje:

- Mi kao savez gledaćemo u budućnosti da pojačamo podršku koja je krenula u julu mesecu. Naravno, to je samo koincidencija, Veljin uspeh je plod višegodišnjeg rada i isključivo njegovo lično dostignuće. Potrudićemo se da pojačamo našu podršku prema Velimiru i drugim igračima kako ne bi dobijali samo tapšanje po ramenu već i konkretnu pomoć - kaže Lazić.

Pobeda od posebnog značaja protiv 24. na svetu

SRPSKI ŠAH IMA SVETLU BUDUĆNOST! Velimir Ivić ostvario istorijski uspeh, pa poručio: Ovo je samo početak! (VIDEO)

Alo/Dejan Briza

 

Kao posebno interesantan meč u Sočiju, Ivić ističe duel sa trenutno 24. igračem na svetu, ruskim valemajstorom Dmitrijem Andrejkinom koga je Velja savladao na putu do osmine finala.

- Najzanimljiviji meč odigrao sam sa ruskim velemajstorom Dmitrijem Andrejkinom u taj-brejku. Nije bila klasična partija od pet sati, već kraći je u pitanju kraći tempo. Bilo je jako stresno, došao sam do prednosti, imao inicijativu, ali je on uspeo da se izvuče. Bila je to partija visokog rizika. Da sam je izgubio teško da bih uspeo da se vratim u borbu. Na kraju sam uspeo da pobedim i jako sam ponosan na to dostignuće - priseća se Ivić.

Uspeh Velimira Ivića mogao bi da bude nagoveštaj povratka srpskog šaha u sam svetski vrh.

SRPSKI ŠAH IMA SVETLU BUDUĆNOST! Velimir Ivić ostvario istorijski uspeh, pa poručio: Ovo je samo početak! (VIDEO)

Alo/Dejan Briza

 

- Ovo je svakako dobar početak. Imamo veliki broj talentovanih igrača koji imaju potencijala. Verujem da će moj uspeh podstaći i druge igrače - rekao je Ivić, a na njegove reči nadovezao sa predsednik Lazić:

- Mislim da je u srpskom šahu u poslednjih pet godina falilo više entuzijazma. Klima nije bila stimulišuća. Veljino dostignuće sigurno će pomoći i ostalima da podignu svoje ambicije i samopouzdanje pre svega. Vraća se polako duh u reprezentaciju, pojedini reprezentativci koji su bojkotovali nastup za selekciju ponovo su sa nama, to je odličan nagoveštaj - kaže Lazić.

Predsednik Šahovskog saveza prisetio se susreta sa Velimirom pre pola godine. Tada je mladi Ivić poručio da mu je cilj da se nađe među 15 na svetu, a u Sočiju je upravo u tome i uspeo.

- Kada sam pre pola godine pričao sa Velimirom i pitao ga gde vidi sebe u budućnosti ako bi imao idealne uslove, kakve su mu ambicije...On mi je odgovorio da želi da bude među 15 na svetu. U šahu biti među 15 je nestvaran uspeh. Već prvom prilikom je dokazao da on to može. Kada sam to čuo shvatio sam da savez mora da pojača podršku jer ambicije ne fale, ali samo konkretna pomoć može biti od koristi.

Saradnja sa Sokolovim već daje rezultate

SRPSKI ŠAH IMA SVETLU BUDUĆNOST! Velimir Ivić ostvario istorijski uspeh, pa poručio: Ovo je samo početak! (VIDEO)

Alo/Dejan Briza

 

Šahovski savez Srbije pomogao je u pronalaženju trenera koji će biti od pomoći Velimiru Iviću, ali i Luki Budisavljeviću. U pitanju je velemajstor Ivan Sokolov koji je imao šta da poruči Velji pred partije u Sočiju.

- Imali smo trening sesiju koja ja trajala pet dana. Zahvalio bih se Šahovskom savezu koji mi je omogućio saradnju sa Sokolovim. Bili smo u stalnom kontaktu tokom Svetskog kupa, davao mi je savete pred svaku partiju, analizirali smo protivnike zajedno i sigurno da mi je njegova pomoć dobro došla u Sočiju - kaže Ivić.

Za kraj Velimir je iskoristio priliku da pozove sve mlade dečake i devojčice kojima se dopada šah, da se ne plaše već da slušaju svoje srce i oprobaju se u svetu sporta.

- Svi koji vole šah mislim da treba da slušaju svoje srce, da se upišu u neku školu šaha i tek tada će shvatiti koliko je šah zanimljiv. Ako shvate da su dobri u tome, to bi bilo još lepše. Bitno je da se oni osećaju zadovoljno, da im je zabavno, a ko zna.. iz takvih priča se uvek rodi neka bajkovita. Čak i ako ne žele da se profesionalno bave ovim sportom, odličan je za koncentraciju, razvijanje vijuga i svakako da je od velike koristi za mlade - poručio je Ivić za kraj.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading