KO JE ZURABI DATUNAŠVILI? Predsednik Gruzije ga tukao šipkom, on pobegao u Srbiju i doneo joj medalju!
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Reprezentativac Srbije u rvanju Zurab Datunašvili osvojio je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju.

To je ukupno šesto odličje za naš tim od početka Igara. 

Datunašvili je osvojio bronzanu medalju u rvanju grčko-rimskim stilom u kategoriji do 87 kilograma, pošto je savladao odličnog Hrvata Ivana Hukleka 6:1.

Čovek koji je obradovao celu naciju rođen je u Gruziji i ima veoma neobičan životni put. 

Datunašvili ima 30 godina i za Gruziju je nastupao sve do 2020, kada je odlučio da promeni nacionalni tim.

Pre prelaska u srpski nacionalni tim osvojio tri evropske medalje za Gruziju. Dva puta je bio šampion Evrope (2016. i 2017. godine), a 2013. je osvojio broznaznu medalju.

Datunašvili je u Srbiju došao nakon incidenta koji se dogodio u na jednom takmičenju u Tbilisiju.

U januaru 2019. godine Gruzujac je pretučen na jednom takmičenju i zbog toga je odlučio da se više ne takmiči za svoju domovinu. Neposredno nakon borbe u šampionatu Gruzije u rvanju grčko-rimskim stilom Zurabi je prebijen metalnom šipkom.

EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

 

Datunašvili se u finalu prvenstva borio protiv Roberta Koblijašvilija i sudije su za pobednika proglasile vešestrukog prvaka sveta i Evrope.

Mnogi su negodovali zbog ove odluke, jer su smatrali da je pobedu zaslužio Datunašvili.

Došlo je do verbalnog obračuna, koji je ubrzo prerastao u fizički. U sukobu je učestvovao i predsednik Rvačkog saveza Gruzije Gega Gegešidze je učetvovao u incidentu. On je uleteo u gomilu sa metalnom šipkom i udario reprezentativca Datunašvilija u glavu.

On je uhapšen, ali je ubrzo i pušten uz plaćenu kaznu, dok je Datunašvili doneo odluku da napusti svoju zemlju.

Prvi nastup Zuraba Datunašvilija za Srbiju je bio na Evropskom prvenstvu 2020. godine, a u izjavi za sajt ilovezrenjanin.com, pričao je o tome kako je Mihajl Kadžaja, reprezentativac Srbije iz Gruzije imao samo reči hvale o Srbiji i njihovom nacionalnom timu.

- Nakon incidenta u Gruziji, pričao sam s Mihajlom (Kadžajom), koji se takođe takmiči za Srbiju, tada sam rekao da želim napustiti Gruziju. Preporučio mi je Srbiju i rekao je da bi možda bili zainteresovani za mene. Spojio me je sa predsednikom rvačkog saveza, Željkom Trajkovićem, te sam odmah i došao ovde. Morao sam da napustim Gruziju, zato što tamo nisam više mogao da se takmičim - rekao je Datunašvilija, pa potom nastavio o svojoj nekadašnjoj reprezentaciji.

- Takmičio sam se za Gruziju šest godina i tamo sam i naučio da volim rvanje, postao sam bolji sporista i dva puta sam se takmičio na Olimpijskim igrama, ali treći put će biti pod zastavom Srbije. U Srbiji se osećam kao da sam uvek dobrodošao, velika je čast boriti se uopšte za ovaj nacionalni tim.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari (0)

Loading