KOSTENJUK OSVOJILA SVETSKI KUP Gorjačkina u suzama, Karjakin u finalu, Karlsen i Duda razigravaju
Foto: Youtube/Printscreen

Nebrojeno puta je dokazano koliko šah može doneti uzbuđenja i neizvesnosti, bilo da se radi o dečijim ili najjačim takmičenjima.

Ovoga puta skoro mesec dana svet uživa u igri najjačih šahista sveta na Svetskom kupu u Sočiju.

Odigrane su i druge partije polufinalnih mečeva kod muškaraca.

Polufinale - muškarci (prva i druga partija):

Magnus Karlsen - Jan Krištof Duda 0,5:0,5 i 0,5:0,5

Vladimir Fedosejev - Sergej Karjakin 0,5:0,5 i 0:1

U prvoj partiji Karlsenu su, izgleda, misli bile u razigravanju, jer je uveren da će biti bolji u ubrzanom tempu od Dude. Poljak se svojski trudio da napravi prednost belim figurama. Delimično je u tome i uspeo, ali ipak nedovoljno da se pobedi igrač kakav je svetski šampion.

Karjakin je izgleda znao šta hoće. Onako, neprimetno, od samog početka turnira pa do sada, igrao je koliko je trebalo i tako kolo po kolo.

Jedan po jedan padali su njegovi protivnici. Dželat našem Iviću, Fedosejev, nije mogao više. U drugoj partiji Karjakin je pokazao svoj raznovrstan i kreativan napad, koji je rezultirao pobedom i plasmanom u veliko finale. Ko će biti njegov protivnik, Karlsen ili Duda, saznaćemo već u utorak.

Kod žena se zna pobednik - Aleksandra Kostenjuk.

Finale - žene (prva i druga partija):

Aleksandra Gorjačkina - Aleksandra Kostenjuk 0:1 i 0,5:0,5

Meč za 3. mesto - žene (prva i druga partija):

Žongji Tan - Ana Muzičuk 0,5:0,5 i 0,5:0,5

Od samog starta Kostenjuk je imala jedan cilj u drugoj partiji protiv Gorjačkine, a to je da ne izgubi. U tome je i uspela, s tim da je mogla da ide i do pobede, ali je htela da se raduje i ne treba joj zameriti.

Gorjačkina ima za čim da žali. Imala je šansu kao bela, ali je prokockala veliku prednost u nedelju i danas je bilo jako teško pobediti raspoloženu imenjakinju Kostenjuk.

Ona je zasluženo osvojila Svetski kup za žene u Sočiju, uz ček od 50.000 dolara. Gorjačkina je druga i pripada joj ček od 35.000 dolara.

U partiji za treće mesto viđen je još jedan remi i sledi razigravanje između Tan i Muzičuk.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari (0)

Loading