IVIĆ NA KORAK OD ČETVRTOG KOLA NA SVETSKOM KUPU!  Karlsen pobedio zemljaka, Brkić osvetio Inđića!
M.Stanković

U nedelju je sve prštalo u Sočiju. Proključalo je u turnirskoj sali, jer energiju koju su proizvodili takmičari, ni jedna klima nije mogla da ohladi.

Magnus Karlsen kao svetski šampion, krenuo je sa onoliko snage koliko mu je bilo potrebno da pobedi Tarija. Strpljivo, sačekao je jednu grešku da bi kaznio zemljaka. Sutra mu je dovoljan remi.

Ante Brkić je odigrao veoma maštovito i kao da se igrao sa Salemom. U karokan odbrani Salem je pokušao da igru umrtvi, ali je Ante rasplamsao i ubrzo razbio kraljevo krilo. U samo 26. poteza izvojevao je važnu pobedu.

I Dubov je protiv Malahova, krenuo odvažno, žrtvujući za razvoj i napad dva pešaka. Epilog takve igre doveo je do snažnog sadejstva figura i napada na kraljevo krilo protivnika. Figure Malahova bile su nesinhronizovane i odsečene od glavnog toka borbe. Pobeda Dubova bila je neizbežna.

Griščuk je Alana Pičota taktkički uništio. I u ovoj partiji, stradala je odbrana ispred crnog kralja. Ovoga puta, to je doprineo i Pičot, koji je jurnuo bez pokrića sa važnim pešacima ispred kralja.

Još jedan od favorita za ulazak među prva četiri je bivši izazivač, Sergej Karjakin. On je savladao svog zemljaka Oparina, koji je vodio bele figure. U jednoj igri koja nije obilovala grandioznim potezima, Karjakin je išao na minimalnu prednost i zauzevši svojim topovima drugi red, odveo sebe do vrata četvrtog kola.

A šta reći za našeg Velju Ivića. Ne prestaje da oduševljava. Već sada je prevazišao očekivanja naših navijača. On je danas kao beli jurnuo na Nemca Bluebauma. Nemac je znajući da Velja igra agresivno, pokušao da ga primiri. Velja je znalački povezao svoje figure, kontrolisao centar i lagano pomerao napad na protivničku stranu, potiskujući ga.

U pravom puškaranju, gde je napadao, a Nemac se branio, beli je ostao sa dva pešaka više. Ogoljeni crni kralj nije znao odakle mu više preti opasnost. Nemac, ne znajući šta da radi, pokušao je da blefira žrtvom topa na g2,. To je bila neeprimerena žrtva, pa je nakon dva poteza predao partiju. Veliki uspeh za Velju. Ima najmanje razigravanje, ali sa remijem dobija dan odmora i boljeg iz susreta Andrejkin – Nihal. I Andrejkinu nedostaje remi za prolaz.

U ponedeljak ponovo od 14 časova, bićemo svedoci, jednog od najiteresantnijih i neizvesnijih svetskih kupova. Rađanje novih zvezda, a možda rađanje nekon novog Gligorića...

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading