SLIKA KOJA JE OBIŠLA SVET Nikolić: Tri legende skoka u dalj nikada se pre toga nisu srele zajedno!
MN Pres

Bob Bimon, Nenad Stekić, Majk Pauel, tri legende atletike na jednom mestu, tri legende skoka u dalj!

Ipak, ova slika nije baš obična, kako bi se učinilo prostom posmatraču, pa čak i veoma dobro znalcu kraljice sportova.

- Obradovali ste me slikom, a i naslovom - "Niko kao on". Možda niste ni svesni koliko ste u pravu. Nenad je bio baš takav, jedinstven. Mlađa generacija i ne pamti, u to vreme on je bio najpopularniji Jugosloven, ne sportista, već Jugosloven! - naglašava prvi čovek Beogradskog maratona Dejan Nikolić.

Priču vraćamo na fotografiju, koja je i inicirala priču.

- Ona je nastala pre početka 20. Beogradskog maratona održanog 2007. Te godine promoter je bio Majk Pauel, a specijalni gost je bio Bob Bimon, koji je promoter bio davne 1990. Tri legende skoka u dalj na istom mestu, a nikada pre toga se nisu sreli svi zajedno.

Tad i nikad više, nažalost, pošto nas je danas naša atletska legenda napustila.

- Ne mogu Vam ni opisati koliko nam je bilo drago što smo uspeli da ih okupimo. Upravo je ova fotografija bila udarna uz vest tog dana na sajtu Svetske atletske federacije.

Seća se Nikolić i da je pored na fotografiji jedna sadašnja svetska atletska zvezda.

SLIKA KOJA JE OBIŠLA SVET Nikolić: Tri legende skoka u dalj nikada se pre toga nisu srele zajedno!

Printscreen

 

- Bio je to "Javni čas atletike" za decu od pet i šest godina, manifestacija za mlade nade koja je uvertira u beogradski maraton. Olimpijski šampion, svetski rekoreder i evropski rekorder na istom zadatku, ravnali su pesak na doskočištu klincima. Tu negde pored na slici je i Ivana Španović. Imala su deca čemu da se raduju, ostale su im slike, uspomene...

Zbog mlađih generacija nije na odmet ponoviti ko su u stvari legende sa slike.

- Bob Bimon je 1968. na Olimpijskim igrama u Meksiku skočio 8,90 metara. Znate li da su više od pola sata merili taj skok? Znate zašto? Niko nije mogao ni da pretpostavi da će neko da skoči toliko daleko! Bimon je svetski rekord popravio za 55 centimetara! Bob je i dan danas olimpijski rekorder, znači već 53 godine!

Njegov sunarodnik Majk Pauel i danas je nedostižan za sve.

- Tih magičnih 8,95 metara skočio je na Svetskom prvenstvu 1991. To je najbolje planetarno takmičenje ikada. Majk je zlato osvojio tom daljinom, a iza njega je bio legendarni Karl Luis sa 8,91. Malo njih se seća da je Luis tada ima najbolju seriju skokova ikada, u finalu je nizao 8,91, pa 8,86 i 8,84!

Ništa manje vredni nisu ni Stekićevi rezultati.

- Znate li da je Bimonov drugi najbolji skok u životu 8,33! Naš Nenad je 144 puta skočio preko osam metara! Niko pre i niko posle to nije uspeo, pa ni ove dve legende sa slike.

Stekić je 1975. u Montrealu doleteo do daljine 8,45 metara, na nivou mora, što je tada bio evropski rekord i drugi rezultat sveta čak pet godina. Da nije bilo skoka Amerikanca sedam godina ranije naš atletičar bio bi svetski rekorder.

Bimon je svoj rezultat postigao na nadmorskoj visini od 2.700 metara, što je očigledno uticalo na skok.

Nikolić se seća još jednog bitnog detalja.

- U Novoj Gorici 1977. Stekić je osam puta skočio dalje od osam metara, računajući kvalifikacije! Ne sećam se da je to nekome uspelo.

Ne sećaju se mnogi ni da Nenad nije počeo kao skakač u dalj, već u vis.

- Bio je pionirski prvak Jugoslavije u skoku u vis. Sve to govori da je imao dobar odraz. Govorili su mnogi, kako je graciozno leteo, da kad skoči ima vremena da u letu pročita knjigu. Nije Nenad bio jak kao oni, moćan, ali ono što je on imao, što ga je krasilo, je osećaj za dasku. Znalo se čim se zaleti da će daleko da doskoči.

U 22 dana napustile su nas dve legende, prvo Vera Nikolić, a sad Nenad Stekić. Nenadoknadiv gubitak za srpsku atletiku.

- Samo da bih Vam dočarao o kakvom se sportisti radi pomenuću da je osvojio tri evropske srebrne medalje u vreme kada su se šampionati Starog kontinenta održavali na svake četiri godine, a ne kao danas. I, onda neko kaže malo je to!? Malo njih zna da u njegovo vreme nije bilo svetskih prvenstava! Prvo je održano 1983. u Helsinkiju kada je bio na zalasku karijere, a i tada je uspeo da skoči do petog mesta. U to doba Olimpijske igre su se poistovećivale sa planetarnim šampionatima.

Reči Dejana Nikolića sigurno su Vam dočarale kakva nas je ljudska i kolika sportska legenda danas, nažalost, napustila.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading