USPEŠAN DAN ZA SRPSKE ŠAHISTE NA SVETSKOM KUPU Ivan Ivanišević u drugom kolu, Teodora Injac silovita
Alo/M. Stanković

Počeo je i dugo očekivani Svetski kup. Okupio se šahovski krem, sve ono što trenutno znači u svetu šaha, koncentrisano je u Sočiju. Srbija bi trebalo da bude ponosna na četiri naša takmičara, tri seniora: Ivanišević, Inđić i Ivić i jedina dama - Teodora Injac.

U ponedeljak su odigrane prve partije prvog kola. Krenimo od dama. Naša Teodora Injac je krenula veoma nadahnuto i odigrala kao veoma iskusna takmičarka, a ne da je još omladinka. U veoma sigurnoj igri, zauzevši d liniju topovima, uz osvojenog pešaka i razmenu figura, povećavala je prednost. Na kraju je to i materijalizovala i zabeležila sigurnu pobedu. Sutra će kao crna pokušati da remizira i ode u drugo kolo.

Ivan Ivanišević je imao "najlakši zadatak", odnosno samo da ne zakasni na partiju, jer je njegov protivnik odustao od takmičenja. Na taj način, Ivan je već u drugom kolu gde će za dva dana igrati protiv Ukrajinca Areščenka.

Aleksandar Inđić je protiv Crnogorca Luke Draškovića, uspeo da pobedi iako mu je Drašković pružio dobar otpor. Ipak, Inđić je brzo zaboravio Srbija open i došao u Soči da pokaže šta ume, a ume mnogo.

Naš najmlađi takmičar Velimir Ivić je kao crni protiv Hunarskog krenuo oštro i rešio da pokaže snagu. Hungarski je odoleo Ivićevoj magiji i partiju blago poveo u svoju korist. Ipak, to nije bilo dovoljno da našeg takmičara ugrozi pa je partija u pešačkoj završnici završena remijem.

Sutra će našim takmičarima, Inđiću i Injac trebati samo remi, a Ivić kao beli može da krene na pobedu, jer njegov protivnik ništa nije pokazao.

Sa prostora naše bivše zemlje Slovenac Druška je kao beli remizirao sa Rumunom Parligrasom. Ivan Šarić je kao crni pobedio Miguela, baš kao i Kadrić kao beli, Batsurena iz Moldavije . Naturalizovani Makedonac Georgijev je pobedio takođe Džebuadzea kao beli. Brkić Ante je pobedio kao crni Kolumbijca Barientosa i veoma je blizu drugog kola. Može se reći veoma uspešan dan za šahiste sa ovih prostora.

Srbija verovatno sa pažnjom prati i osvajača Srebrnog jezera i Srbija opena dokle će da dogura. Danas je Indijac Nihal Sarin, pokazao da mu ne nedostaju strpljenje, pažnja, ali i odlučnost u važnim momentima. Kao crni u francuskoj odbrani nadigrao je Segvanija iz Ugande. Veliki je favorit i da ode u drugu rundu.

Već sutra nova uzbuđenja od 14 časova, a već u drugom kolu, očekujemo i one najbolje da se priključe takmičenju u Svetskom Kupu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading