„4 I” NA SVETSKOM KUPU U SOČIJU Aleksandar Inđić, Velimir Ivić, Ivan Ivanišević i Teodora Injac u borbi za svetsku krunu
Alo/M. Stanković

San svakog šahiste je da postane velemajstor i da ima priliku da se bori za svetski tron. Trenutno slatke snove sanjaju upravo Inđić, Ivić, Ivanišević i Teodora Injac u Sočiju, gde od ponedeljka kreće prvo kolo i trajaće do 6. avgusta. Turnir je u nedelju svečano otvorio FIDE predsednik Arkadi Dvorkovič koji je istakao značaj Svetskog kupa i naglasio da je to jedno od najtraktivnijih takmičenja, jer se odvija sistemom eliminacije.

„4 I” NA SVETSKOM KUPU U SOČIJU Aleksandar Inđić, Velimir Ivić, Ivan Ivanišević i Teodora Injac u borbi za svetsku krunu

Alo/M. Stanković

 

Skoro mesec dana najbolji šahisti sveta takmičiće se kroz sistem eliminacije do konačnog pobednika. Zamišljeno je da najboljih 50 šahista po rejtingu na svetu uđu od 2. kola gde će dočekati 78 pobednika u 1. kolu. Igraju se dve partije u dva dana uz klasičan tempo 90 minuta za 40 poteza i posle toga dodatak 30 minuta uz 30 sekundi za svaki odigrani potez. Ukoliko posle toga bude nerešeno, trećeg dana se igraju dve partije po ubrzanom tempu 25 minuta i 10 sekundi po potezu. Ukoliko i tad bude nerešeno, tempo se ubrzava na 10 minuta i 10 sekundi po potezu za dve partije. U slučaju da opet nema pobednika, igraju se dve brzopotezne partije sa tempom od 5 minuta i 3 sekunde po potezu. I onda za kraj ukoliko i tada bude nerešeno igra se čuvena ARMAGEDON partija, gde beli ima 5, a crni 4 minuta. Posle odigranonog 60-og poteza počinje da im se dodaje bonifikacija od dve sekunde. Belog jedino pobeda vodi dalje, jer ukoliko bude nerešeno, crni ide dalje. Predviđena su i dva slobodna dana i to 21. i 27. jula.

Organizatori su sa sponzorskim timom obezbedili skoro dva miliona dolara, pogledajte i kako:

1. Runda - 3750 dolara

2. Runda - 6000 dolara

3. Runda - 10000 dolara

4. Runda - 16000 dolara

5. Runda - 25000 dolara

6. Runda - 35000 dolara

4. mesto - 50000 dolara

3. mesto - 60000 dolara

2. mesto - 80000 dolara

1. mesto - 110000 dolara

Ne bi trebalo zaboraviti da su u Sočiju najveća svetska imena predviđena svetskim šampionom Magnusom Karlsenom.

U ponedeljak nastupaju naši gde se sastaju Hungarski (USA) – Ivić, Inđić-Drašković (MNE), Ivanišević - Rodrigez (URU).

Kod žena sistem je isti, ali ovde 25. najbolje na svetu čekaju u 2. kolu 39. pobednica 1. kola. Naša jedina predstavnica Teodora Injac već u prvom kolu namerila se na 28-godišnju Ruskinju Belenakaju. Obzirom da Teodorina protivnica ima nešto manji rejting, očekujemo da će naša predstavnica proći dalje.

Za žene je nagradni fond nešto manji, pa će pobednici pripasti 50000 dolara, dok je za plasmane u ostalim rundama nagradni fond sličan muškom.

U sva četiri susreta naši su favoriti. Vreme partija predviđeno je da krene u 14,00 po našem vremenu. Navijajmo za Srbiju, navijajmo za "4 I".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading