NIHAL SARIN POSLE SREBRNOG JEZERA OSVOJIO I SRBIJA OPEN Aleksandar Inđić poklekao u poslednjem kolu, naši prosečni
Foto: Dejan Briza

Omaleni Nihal Sarin, koji se za tablom ponaša kao tigar, zasluženo je prvi sa osvojenih 7,5 bodova.

U 9. kolu sa crnim figurama remizirao je sa Fedosejevim, u trenutku kada je imao lepu prednost. Ipak, nije želeo previše da rizikuje, pa je sklopljen remi i spakovan ček u iznosu od 5.000 evra za Indiju.

Na drugom stolu Aditia Mital i Bernadski su brzo remizirali i čekali dalji rasplet na ostalim tablama.

Grupa igrača sa 6 poena se borila da pobedom skoče na prvih pet pozicija.

Naš Nenezić se nije dobro snašao i izgubio je, jer mu Erigajši, na žalost, nije dao nikakvu šansu.

Iskandarov je pobedio Jermena Hovnanisjana i takođe ušao u potencijalnih pet igrača.

Kovalenko je nakon sinoćnjeg poraza još bio pod tim utiskom, pa ga je Holanđanin Varmerdam pobedio i osvojio sedmi poen.

Petrosjan je nadigrao Danca Jonasa i pridružio se grupi igrača sa sedam poena. Ševčenko je posle 4 trijumfa i 4 remija došao do još jedne pobede i sedmog poena.

Inđić je imao veliku šansu za pobedu. Skoro smo je svi već upisali, ali na žalost, nekoliko loših poteza dovelo je do izjednačene pozicije, gde je Inđić imao pešaka na sedmom redu i skakača uz damu, naspram topa i dame. Trebalo je doći do ponavljanja poteza, ali Inđić, fajter kakvog ga svi znamo, želeo je pobedu i odveo sebe u poraz.

Nakon ovog turnira biće osvojeno puno intermajstorskih i velemajstorskih normi, što je i bio cilj dolaska ovolikog broja igrača. Mnogi strani igrači su osvojili te važne norme, kako bi došli do najviših titula u šahu.

Ovo je ujedno bio veoma važan turnir za sve domaće igrače da se ogledaju protiv igrača iz drugi zemalja, u pokušaju da osvoje međunarodne titule.

Poredak na kraju Srbija opena: 1. Nihal Sarin 7,5 bodova od. 2. do 10. mesta: Manuel Petrosjan, Vladimir Fedosejev, Kiril Ševčenko, Vitali Bernadski, Ulvi Sadikov, Arjun Erigaisi, Misratdin Iskandarov, Maks Varmerdam, Mital Aditja po 7 poena...

Na B turniru, koji je bio u senci Masters turnira, pobedio je Kazahstanac Danijal Sapenov sa 8 poena, Akin Jagat Cinana iz Turske sa 7,5 osvojio je drugo mesto, a treće isto Turčin Gunduz Umut Erdem sa 7.

Najbolje plasirani domaći igrač na B turniru bio je Miloš Krstić sa 7 poena na 4. mestu.

Naš najbolje plasirani igrač, što se tiče Masters grupe, je Vuk Damjanović sa 6,5.

U 9. kolu mu se igrač nije pojavio na megdanu, ali to ne umanjuje njegove dobre igre na ovako jakom turniru.

Negde u senci su odigrali naši reprezentativci Markuš, Sedlak, Perunović i Ivanišević. Ivić je dobro krenuo, ali je u drugom delu turnira pao. Naš najbolji igrač Inđić držao se do kraja i nijanse su odlučivale da i on bude na samom vrhu.

Sve čestitke Šahovskom savezu Srbije, koji je razdrmao srpsku šahovsku scenu, ali i pokazao šahovskom svetu da Srbija i dalje pravi najbolje turnire na svetu.

Nakon trome, neponovljive 2020, šah u Srbiji je dobio vetar u leđa koji ga gura ka svetskoj šahovskoj eliti, tamo gde i treba da bude.

Nema odmora, jer posle Srebrnog jezera, Srbija opena, karavan šahista se seli u Paraćin, turnir startuje u petak.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading