SRBIJA ĆE OVAKAV SPEKTAKL DUGO PAMTITI! Završen prvi u istoriji Srbija open, mladi Indijac poneo titulu iz Beograda! (VIDEO)
Alo/Dejan Briza

Jedan od najvećih turnira u Evropi ove godine završen je ovog četvrtka u Beogradu na spektakularan način. Nakon sedam dana velikih borbi i odličnih partija za šahovskim tablama hotela "Metropol Palas", titulu je poneo Indijac Nihal Sarin (16).

Mnogi portali pratili su iz dana u dan dešavanja na Srbija openu, poznati šahovski sajtovi prenosili su partije koje je posmatrao veliki broj gledalaca širom planete. Brojke koje su obeležile turnir bile su impresivne, tačno 479 učesnika iz 44 nacionalne federacije. Od toga čak 50 velemajstora i 244 takmičara sa međunarodnim titulama. 

Organizacija na visokom nivou

SRBIJA ĆE OVAKAV SPEKTAKL DUGO PAMTITI! Završen prvi u istoriji Srbija open, mladi Indijac poneo titulu iz Beograda! (VIDEO)

Alo/Dejan Briza

 

Kao i na otvaranju, prisutnima se na zatvaranju turnira obratio specijalni savetnik zadužen za međunarodnu saradnju i sponzorski pul Šahovskog saveza Srbije, Marijan Stričević, koji je ujedno i direktor Srbija opena.

- Za nama je teških sedam dana, za neke i teških sedam noći. Pre svega bih se zahvalio svim igračima koji su našli hrabrost i volju da usled pandemija koje vladaju svetom, dođu u ovakvom broju i podrže manifestaciju. Zahvalio bih se članovima organizacionog komiteta, svima koji su danonoćno radili da bi sve ispalo kako jeste. Posebna zahvalnost i hotelu "Metropol Palas" i njihovim zaposlenima koji su nam pomogli da se osećamo prijatno u proteklih sedam dana. Bilo je interesantno kao što smo i očekivali. Ako smo imali neke propuste nadamo se nam nećete zameriti, a mislim da ćemo s vremenom biti sve bolji i bolji - rekao je Stričević.

U proteklih sedam dana na Srbija openu odigrane su 2142 partije, rezultati su doneli i 35 normi za međunarodne titule. Sudija Zoran Bojović uručio je sertifikate učesnicima koji će Beograd pamtiti do kraja života. Upravo je u tome i čar ovakvog turnira, uspomene koje će mnogi poneti iz glavnog grada Srbije.

Titula ide u Indiju

SRBIJA ĆE OVAKAV SPEKTAKL DUGO PAMTITI! Završen prvi u istoriji Srbija open, mladi Indijac poneo titulu iz Beograda! (VIDEO)

Alo/Dejan Briza

 

U poslednjem kolu rešeno je pitanje šampiona. Za tablom su se našli Nihal Sarin i Vladimir Fedosejev, a duel je završen podelom bodova.

Mladi Sarin je iza sebe ostavio dosta iskusnije šahiste i tako potvrdio "duplu krunu u Srbiji". Nakon Srebrnoj jezera, ponovo je zauzeo tron sa 7,5 osvojenih poena.

Srebrna medalja pripala je Manuelu Petrosjanu iz Jermenije (7 poena), dok je trećeplasnirani bio prvi favorit turnira Vladimir Fedosejev (7 poena). Od naših šahista istakli su se Vuk Damjanović koji je takmičenje završio na 18. mestu, odnosno Miloš Perunović kao 21. igrač turnira. Nikola Nestorović našao se na 23. mestu, a šampion Srbije Aleksandar Inđić zauzeo je 25. poziciju.

Pobedniku turnira Sarinu pripao je ček na 5.000 evra, drugoplasirani Petrosjan je zaradio 3.000, dok je ček od 2.000 evropskih novčanica dobio trećeplasirani Fedosejev.

Tabela Masters grupe:

1. Nihal Sarin 7,5 bodova

2. Manuel Petrosjan 7 bodova

3. Vladimir Fedosejev 7 bodova

4. Kiril Ševčenko 7 bodova

5. Vitali Bernadski 7 bodova

6. Ulvi Sadikov 7 bodova

7. Arjun Erigaisi 7 bodova

8. Misratdin Iskandarov 7 bodova

9. Maks Varmerdam 7 bodova

10. Mital Aditja 7 bodova

Plasman srpskih takmičara:

18.  Vuk Damjanović 6,5 bodova

21. Miloš Perunović 6,5 bodova

23. Nikola Nestorović 6,5 bodova

25. Aleksandar Inđić 6 bodova

31. Marko Nenezić 6 bodova

36. Nikola Radovanović 6 bodova

47. Velimir Ivić 5,5 bodova

50. Novak Čabarkapa 5,5 bodova

58. Robert Markuš 5,5 bodova

63. Branko Damljanović 5,5 bodova

67. Draško Bošković 5,5 bodova

73. Boban Bogosavljević 5,5 bodova

76. Stefan Tadić 5,5 bodova

77. Ivan Ivanišević 5,5 bodova

82. Miša Pap 5 bodova

83. Miodrag Perunović 5 bodova

98. Luka Budisavljević 5 bodova

103. Nikola Sedlak 5 bodova

120. Danilo Milanović 4,5 bodova

122. Goran M Todorović 4,5 bodova

123. Miloš Milošević 4,5 bodova

126. Marko Ivanović 4,5 bodova

129. Goran Arsović 4,5 bodova

130. Dejan Nestorović 4,5 bodova

131. Tijana Blagojević 4,5 bodova

132. Milan Jočev 4,5 bodova

133. Petar Spasić 4,5 bodova

134. Radoje Irižanin 4,5 bodova

136. Zoran Arsović 4,5 bodova

137. Borko Lajthajm 4,5 bodova

138. Predrag Bodiroga 4,5 bodova

148. Igor Spirić 4,5 bodova

150. Luka Ristić 4,5 bodova

 

Kod amatera pobedio 13-godišnjak

SRBIJA ĆE OVAKAV SPEKTAKL DUGO PAMTITI! Završen prvi u istoriji Srbija open, mladi Indijac poneo titulu iz Beograda! (VIDEO)

Alo/Dejan Briza

 

Treba pomenuti i to da je pored Masters grupe, Srbija open imao i Amatersku grupu u kojoj je titula pripala mladom Danijalu Sapenovu iz Kazahstana koji ima svega 13 godina. Iza njega ostao je dvojac iz Turske. Srebrno odličje poneo je Cinar Jagiz Akir, dok je bronza pripala njegovom sunarodniku Emetu Unutu Gunduzu.

Od naših takmičara postolje je izmaklo Milošu Krstiću koji se sjajno pokazao i zauzeo četvrtu poziciju, dok je Miroslav Simonović bio deveti.

Tabela Amaterske grupe:

1. Danijal Sapenov 8 bodova

2. Cinar Jagiz Akir 7,5 bodova

3. Emet Unut Gunduz 7 bodova

4. Miloš Krstić 7 bodova

5. Kan Jagiz Erdogmus 7 bodova

6. Sauat Nurgalijev 7 bodova

7. Andrij Palamarčuk 7 bodova

8. Feliks Tulčinski 7 bodova

9. Miroslav Simonović 7 bodova

10. Haik Kačikjan 6,5 bodova

Spektakl koji će Srbija pamtiti

SRBIJA ĆE OVAKAV SPEKTAKL DUGO PAMTITI! Završen prvi u istoriji Srbija open, mladi Indijac poneo titulu iz Beograda! (VIDEO)

Alo/Dejan Briza

 

Za kraj sjajnog događaja u glavnom gradu Srbije reč je pripala predsedniku Šahovskog saveza Srbije Draganu Laziću koji nije krio oduševljenje što je Beograd postao centar šahovskih dešavanja, posle duge, duge pauze.

- Pripala mi je čast da vam se obratim na kraju ovog lepog događaja. Hvala vam svima što ste učestvovali na ovom turniru koji će Srbija pamtiti dugo. Namera nam je da Srbija open postane tradicionalan turnir, a ovo je samo prvi u nizu. Svakako, najznačaniji je jer je najteže nešto započeti. Pred nama su dani daljeg razvoja šaha u Srbiji, koji teži ka evropskim i svetskim okvirima. Pobednicima čestitam, a onima koji ove godine nisu ostvarili svoje ambicije želim mnogo sreće na nekom od narednih turnira. Najbolja pozivnica za Srbija open 2022. godine neka budu norme koje su ostvarene na ovom turniru. Hvala svima što su uveličali ovaj događaj - istakao je Dragan Lazić i proglasio turnir zatvorenim.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading