ODIGRAN ŠESTOČASOVNI MARATON U METROPOLU Inđić i Petrosjan miroljubivo, Grk dobio Ivića, a Kovalenko i Ševčenko oznojali sudije
M. Stanković

Još jedna vrhunska predstava, ovekovečena je danas u hotelu "Metropol" u Beogradu na Srbija openu.

Najveća pažnja je svakako usmerena na prve stolove, gde su sve šahovske gromade. Svaki od tih velemajstora pleni na svoj način. Inđić, div među njima, ne može da bude neprimećen. Jednako kao i on pažnju privlači i 17-godišnji Nihal Sarin, koji iako malog rasta, pleni energijom koju ima.

Najdužu partiju na dosadašnjem turniru sa 145 poteza, na drugom stolu, odigrali su Kovalenko i Ševčenko. Kovalenko je imao najizgledniju priliku u 58. potezu da odluči meč, kroz nedostižnu prednost.

Već tada je bio cajtnot, pa se igrlo na brzo donošenje odluka. U završnici Ševčenko je imao damu i pešaka na damu. Činilo se da će doći do velikog boda i vođstva na tabeli sa 5 poena. Ipak, nije pronašao put svom pešaku do još jedne dame i propustio je veliku šansu za pobedu.

Inđić je pokušao svim silama, ponešen domaćom atmosferom, da pobedi Petrosjana. Ipak Jermen je odolevao i nakon propuštene prilike koju je Inđić imao u 44. potezu, gde nije izmenio topove, remi se nazirao i na kraju obistinio.

Ivić je, takođe, odigrao jednu atomsku partiju, ali ga je Grk u toj artiljerijskoj vatri nadmudio i zasluženo slavio.

Važniji rezultati 5. kola: Inđić - Petrosjan 0,5:0,5, Kovalenko - Ševčenko 0,5:0,5, Bjere - Ter-Sahakjan 0,5:0,5, Aleksandrov - Nihal 0,5:0,5, Iskandarov - Bernadskij 0,5:0,5, Ivić Kurkulos 0:1, Postnji - Lazov 0,5:0,5, Pranav - Asadli 0,5:0,5, Erigaisi - Agmanov 0,5:0,5, Sanal - Karačonji 1:0...

ODIGRAN ŠESTOČASOVNI MARATON U METROPOLU Inđić i Petrosjan miroljubivo, Grk dobio Ivića, a Kovalenko i Ševčenko oznojali sudije

M. Stanković

 

Treba napomenuti da je ovo izuzetno jak turnir, sa dosta mladih igrača, koji su doputovali u Beograd, kako bi željni turnira i titula pokušali da ovde osvoje nešto.

Velika imena poput Ivaniševića, Bogosavljevića, Todorovića nisu tamo gde bi trebalo da budu. Turnir je izuzetno jak u nadmetanju blizu 290 igrača.

Poredak posle 6. kola: Od 1. do 5. mesta: Inđić, Ševčenko, Petrosjan, Kurkulos i Sanal po 4,5 poena, sledi velika grupa igrača sa po 4 poena.

U narednom kolu treba izdvojiti dvoboj između Ševčenka i našeg Inđića. Nadamo se da se Ševčenko premorio i da će Inđić znati to da iskoristi.

Posle 6. kola na turniru amatera (učestvuje 150 igrača, od čega je takođe veliki broj stranaca) oni su zaposeli vrh tabele i bore se za prestižne nagrade.

Nema stajanja, u utorak je duplo kolo. Za skoro deset časova kreće 6. kolo.

Sve je neizvesnije i u četvrtak u Metropolu će sve ključati kada bude razigravanje za veoma vredne nagrade.

Tražiće se akreditacija više. Veliki broj novinara sa zapada, Indije, Rusije... veoma vredno beleže istoriju koju piše Šahovski savez Srbije.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading