POČEO SRBIJA OPEN! Šah u Srbiji je krenuo krupnim koracima napred (VIDEO)
Foto: Marko Metlaš/Alo!

Reč je o najvećem šahovskom otvorenom turniru koji će biti organizovan ove godine u Evropi. Organizator takmičenja je Šahovski savez Srbije, a održavanje turnira su podržali Vlada Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Grad Beograd i prestižna FIDE Svetska šahovska organizacija.

Specijalni savetnik zadužen za međunarodnu saradnju i sponzorski pul, Marijan Stričević, koji je ujedno i direktor Srbija opena istakao je da je cilj vraćanje šaha na staze stare slave.

- U drugoj polovini prošle godine dobio sam poziv od predsednika Saveza Dragana Lazića da se pridružim grupi koju on formira i sa velikim zadovoljstvom sam to prihvatio. Od tog momenta smo sebi stavili cilj da napravimo nešto veliko, da srpski šah vratimo na staze stare slave. O tome koliko je jak Srbija open govori podatak da imamo više od 500 prijavljenih takmičara. Ne postoji kontinent sa kog nemamo bar jednog učesnika. Tu su čak 44 nacionalne federacije, više od 250 nosilaca međunarodnih titula, među kojima i više od 50 velemajstora. Ovo nam daje za pravo da kažemo da će Srbija open ove godine biti najjači turnir u Evropi, a možda čak i svetu. Sve ovo ne bismo uspeli bez podrške države i privrede, zbog toga veliko hvala Vladi Republike Srbije i Ministarstvu omladine i sporta, kao i Svetskoj šahovskoj federaciji koja je ovo naše takmičenje uvrstila u svoj kalendar i pomogla u finansiranju ovog takmičenja -  rekao je Stričević.

Nagradni fond 25.000 evra

Učesnici su podeljeni u dve sekcije, masters i amatersku sekciju, zavisno od njihovog trenutnog rejtinga. Nagradni fond turnira iznosi 25.000 evra, koji je podeljen na 46 redovnih i specijalnih nagrada. Pobedniku turnira pripašće ček na 5.000 evra.

Predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić poručio je da šah u Srbiji kreće krupnim koracima napred.

- Ovaj dogđaj je ušao u istoriju pre nego što je i počeo! Do pre samo godinu dana nije bilo moguće ni zamisliti jedan ovakav događaj u ovolikom obimu u kvalitetu zato što Šahosvki savez Srbije organizaciono nije bio ni blizu spreman da ovako nešto organizuje. Kao šahovski zaljubljenik imao sam pred sobom sliku šaha decenijama unazad. Nekada su najvažnije emisije bile pune šaha i šahista. Šahovske komentare na televizijama pratili su čak i oni kojima šah nije mnogo blizak. Međutim, to ga u poslednje vreme nije bilo. Zato sada imamo jedan cilj - da vratimo šah u Srbiji tamo gde mu je mesto, gde je nekada bio. Svesni smo da je to težak put, ali imao snažn podršku Ministarstva omladine i sporta, kompletne države kao i uglednih sponzora. Jedan od najvažnijih projekata je upravo ovaj događaj. Izuzetno je prijatan osećaj što su danas prisutne važne ličnosti iz društveno-političkog života naše zemlje, istaknuti šahisti, šahovski funkcioneri. Sa ovog mesta šaljem snažnu poruku - šah u Srbiji je krenuo krupnim koracima napred ka svojim visokim ciljevima - poručio je Lazić.

Lazić je imao i posbenu poruku, naročito za šahiste iz Srbije.

- Voleo bih da se na kraju turnira, na renking listi pojavi što više srpskih zastava pored imena pobednika turnira. Želim da srpski šah ovim turnirom najviše i dobije - zaključio je Dragan Lazić.

Iz Ministarstva omladine i sporta otvaranju su prisustvovali državni sekretar Milan Savić i pomoćnik ministra Darko Udovičić.

U ime Ministarstva obratio se gospodin Milan Savić koji je ujedno takmičenje i proglasio otvorenim.

- Čast mi je i zadovoljstvo da vas u ime Ministarstva omladine i sporta, u ime Vlade Republike Srbije, u ime našeg resornog minstra Vanje Udovičića pozdravim i svima poželim dobrodošlicu u našu zemlju, zemlju sporta. Ministarstvo omladine i sporta daje snažnu podršku Šahovskom savezu Srbije. Nastavićemo da podržavamo ovakve turnire. Proglašavam Srbija open zvanično otvorenim - rekao je Savić. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading