DA SE SRBIJA RADUJE NEKOM NOVOM JOKIĆU I ĐOKOVIĆU! Šah se vraća na velika vrata, Srbija open čeka više od 500 takmičara!
Printscreen/HappyTV

 

Srbija open 2021 biće održan od 2. do 8. jula u Beogradu u hotelu Metropol Palas i najveći je šahovski otvoreni turnir koji će biti organizovan ove godine u Evropi. Organizator takmičenja je Šahovski savez Srbije, a održavanje turnira su podržali Vlada Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Grad Beograd i prestižna FIDE Svetska šahovska organizacija.

Specijalni savetnik zadužen za međunarodnu saradnju i sponzorski pul, Marijan Stričević, koji je ujedno i direktor Srbija opena, uveren je da će ovakav turnir biti velika promocija Beograda i našeg šaha. On je tokom gostovanja u "Jutarnjem programu" na televiziji "Hepi", otkrio šta to čeka našu prestonicu u prvoj nedelji jula.

DA SE SRBIJA RADUJE NEKOM NOVOM JOKIĆU I ĐOKOVIĆU! Šah se vraća na velika vrata, Srbija open čeka više od 500 takmičara!

Printscreen/HappyTV

 

- Posle nekoliko decenija vraćamo šah na velika vrata u Srbiju. Od 2. do 8. jula održaće se Srbija open, slobodno mogu reći najveći turnir ove godine u Evropi. Već sada imamo preko 500 prijavljenih, a verujem da će taj broj dostići i 550. Učesnici iz čak 44 različitih šahovskih federacija. Nedavno je stigla prijava i sa Novog Zelanda tako da ne postoji kontinent sa kog nemamo bar po jednog prijavljenog takmičara, što nas posebno raduje - rekao je Stričević i dodao:

- Po rangu sigurno da će Srbija open biti najjače takmičenje na Starom kontinentu. Najveća zvezda biće Vladimir Fedosejev iz Rusije koji je među 30 najboljih šahista na svetu. Predstojeći turnir je samo vrhunac svega što se dešava trenutno u našem šahu i pokazatelj dobrog i predanog rada. Nakon podrške FIDE, kao i velikog broja nacionalnih federacija, vrlo dobro smo marketinški krenuli u akciju što je rezultiralo sa velikim brojem prijava. Iskreno, nismo očekivali da će biti toliko zainteresovanih. Savez je osnovao i Organizacioni odbor za kandidaturu naše zemlje za šahovsku Olimpijadu 2026. što je najveći događaj za šah. Nadamo se da ćemo uspeti da dobijemo domaćinstvo.

DA SE SRBIJA RADUJE NEKOM NOVOM JOKIĆU I ĐOKOVIĆU! Šah se vraća na velika vrata, Srbija open čeka više od 500 takmičara!

Printscreen/HappyTV

 

Nedavno je Šahovski savez Srbije pokrenuo program za pomoć mladim talentima i to tako što je perspektivnom Luki Budisavljeviću (17) uručio ček na 2.500 evra.

- Trenutno u Srbiji imamo veliku plejadu mladih igrača. Uz podršku naših sponzora pokrenuli smo projekat za podršku talentovanim šahistima i šahistkinjama. Mališani kada počnu da se bave šahom vežbaju uglavnom individualno. Kako bi se dalje razvijali potreban im je dobar trener. Mi smo sklopili dogovor sa ruskom šahovskom federacijom koja će slati svoje trenere kod nas kako bi pomogli našim mladim nadama. Verujemo da će šah iznedriti nekog novog Nikolu Jokića ili Novaka Đokovića kom će se radovati čitava nacija - zaključio je Stričević.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading