SVI PUTEVI VODE U BEOGRAD! Sve je spremno za Srbija open, najveći šahovski turnir u Evropi ove godine!
Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

Predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić uveren je da će se pisati istorija u Beogradu ovog leta.

Srbija open 2021 biće održan od 2. do 8. jula u Beogradu u hotelu Metropol Palas i najveći je šahovski otvoreni turnir koji će biti organizovan ove godine u Evropi. Organizator takmičenja je Šahovski savez Srbije, a održavanje turnira su podržali Vlada Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Grad Beograd i prestižna FIDE Svetska šahovska organizacija.

"Hvala na podršci, a sada da opravdamo poverenje"

Predsednik Šahovskog saveza Dragan Lazić istakao je važnost jednog ovakvog događaja za našu zemlju ovog utorka na konferenciji za novinare. Posle mnogo godina srpski šah postaje važan deo šahovske mape sveta.

- Šahovski savez Srbije čini sve napore da šah bude sport koji će našoj zemlji donositi veliki broj medalja, sport koji raduje navijače, što se nije dešavalo dugi niz godina. Srbija je poznata kao sportska nacija. Žao mi je što šah nije donosio toliko radosti u prethodnom periodu. Mi želimo da šah vratimo u red sportova koji imaju odlične rezultate. Malo se da zna da je šah treći najmasovniji sport u našoj zemlji. Imali smo par bljesaka naših mladih šahista i šahistkinja, ali kao što to obično biva, ne samo u šahu, kada se pređe u seniorsku kategoriju toga više nema - rekao je Dragan Lazić i dodao:

- U prethodnih par meseci radili smo na pripremi projekta i osnovali fond za pomoć mladima. Verujemo da će se to brzo isplatiti. Očekujem da ćemo se kroz godinu, dve viđati češće i radovati uspesima naših šahista i šahistkinja. Ozbiljni ljudi i ozbiljna dela privlače podršku kako sponzora tako i državnih struktura. Ministarstvo omladine i sporta se upoznalo sa našim radom i našim namerama. Pružili su nam veliku podršku koja se već sada oseća. Za turnir Srbija open imamo podršku grada Beograda kao i predsednika Aleksandra Vučiča, premijerke Ane Brnabić i čitave Vlade Srbije. Ovom prilikom se i njima zahvaljujemo. Trudićemo se da šah utiče na promociju Srbije jer sport je najbolji brend, a šah mora biti na velikoj sceni. Biće nam zadovoljstvo da ostvarimo ono što se od nas očekuje i opravdamo poverenje - istakao je predsednik Lazić.

 Nagradni fond 25.000 evra

Učesnici su podeljeni u dve sekcije, masters i amatersku sekciju, zavisno od njihovog trenutnog rejtinga. Nagradni fond turnira iznosi 25.000 evra, koji je podeljen na 46 redovnih i specijalnih nagrada. Pobedniku turnira pripašće ček na 5.000 evra.

Svi putevi vode u Beograd

SVI PUTEVI VODE U BEOGRAD! Sve je spremno za Srbija open, najveći šahovski turnir u Evropi ove godine!

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

Specijalni savetnik zadužen za međunarodnu saradnju i sponzorski pul, Marijan Stričević, koji je ujedno i direktor Srbija opena, uveren je da će ovakav turnir biti velika promocija Beograda i našeg šaha. Naročito kada se uzme u obzir da će biti prisutno više od 500 učesnika sa svih kontinenata.

- Mi smo krajem prošle godine organizovali Prvenstvo Srbije u Vrnjačkoj Banji koje je, slobodno mogu da kažem, jedno od najjačih u novijoj istoriji naše zemlje. Nakon toga, predsednik Dragan Lazić i predsednik FIDE Arkadij Dvorkovič, zajedno sa saradnicima iz Saveza doneli su odluku da je vreme za jedan ovakav turnir kakav će biti Srbija open. Nakon podrške FIDE i naših državnih struktura vrlo dobro smo marketinški krenuli u akciju što je rezultiralo sa više od 500 prijavljenih takmičara. Ne postoji kontinent sa kog nemamo bar jednog učesnika. Srbija open će doneti nešto novo nakon pandemije. Beograd se na ovaj način vraća na tradicionalno organizovanje manifestacija na koje su svi navikli. Ovo će biti drugi po veličini turnir u istoriji, a verujem da bi bio i najveći da nije bilo korona virusa. Sa sigurnošću mogu da tvrdim da će Srbija open biti najveći turnir u Evropi ove godine - rekao je Stričević.

Istorija u nastajanju

SVI PUTEVI VODE U BEOGRAD! Sve je spremno za Srbija open, najveći šahovski turnir u Evropi ove godine!

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

Predsednik Lazić nadovezao se i otkrio da će Srbija open imati posebno mesto u istoriji šaha jer će se na njemu desiti mnogi značajni događaji. Pojedini takmičari će Beograd zauvek pamtiti kao mesto gde su učinili nešto "veliko".

- Srbija open će imati 55 nosilaca velemajstorskih titula. Učestvovaće vrhunski svetski igrači. Imaćemo mlade takmičare iz Indije, Kazahstana... koji će imati velike izglede da titule velemajstora ostvare baš na Srbija openu, pa će ovaj turnir biti vezan za dalje događaje u istoriji svetskog šaha. Učestovaće i naši najbolji igrači koji su jako srećni što će konačno imati priliku da u svojoj zemlji igraju jedan ovako jak turnir. Biće to odlično iskustvo i prilika za njih da nastave da napreduju - zaključio je predsednik ŠSS.

Poznata šahovska imena stižu u Beograd

Za Srbija open prijavljeno je 510 učesnika iz 44 nacionalne federacije sa svih kontinenata. Među njima su i 55 nosilaca najviših velemajstorskih titula kod muškaraca, odnosno osam kod žena.


Na turniru će učestvovati od najpoznatijih svetskih šahista kao što su Vladimir Fedosejev iz Rusije, Jurij Kuzubov iz Ukrajine i Nihal Sarin iz Indije, koji ujedno važe za favorite na turniru.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading