NAJVEĆI ŠAHOVSKI TURNIR SRBIJA OPEN ODRŽAVA SE U JULU U BEOGRADU
Printscreen

Više o pripremama ta­kmičenja, saradnji sa sponzorima, ali i vraćanju srpskog šaha na mesto koje mu pripada  za "Borbu" je priča savetnik za međunarodnu saradnju i sponzorski pul, Marijan Stričević.

– Pripreme teku odlično, po planu i utvrđenoj dinamici. Organizacioni odbor je prvo morao menjati načelni plan zbog velikog broja prijavljenih uče­snika. Već sada imamo oko 400 prijavljenih učesnika iz 40 država. Ne samo zbog tog broja takmičara već i zbog visokog rejtinga prijavljenih igrača, ovo će biti najveće takmiče­nje u Evropi ove godine i jedno od najvećih open prvenstava u svetu. Nešto što se odavno nije desilo srpskom šahu. Tako da će ovo biti velika prilika za po­vratak Srbije šahovskom svetu i mogućnost upoznavanja šire javnosti sa našim i svetskim šahovskim zvezdama. Ali i jedna proba naših organizatorskih sposobnosti pred neke predsto­jeće zadatke, a jedan od njih je i odluka ŠSS o kandidaturi za Šahovsku olimpijadu 2026 - rekao je on.

Istakao je da je zadvoljan saradnjom sa sponzorima Šahovskog saveza Srbije.

– Svaka odluka u biznisu i politici je mini šahovska partija. Naši sponzori su prepoznali entuzijazam novog rukovodstva ŠSS, predsednika Dragana Lazića, generalnog se­kretara Andrije Jorgića i mene, da šah vratimo tamo gde mu je mesto i gde je nekada pripadao. Kao što u biznisu ne možete za kratko vreme stvoriti zdravu i jaku kompaniju, tako smo i mi u šahu shvatili i doneli odlu­ku o izraženom radu s mladim igračima, od kojih se nekima i njihovim rezultatima veoma ponosimo, ne u granicama Sr­bije već u svetskim razmerama. Ulaganje u mlađe, obrazovane i sposobne kadrove daje kompani­ji zalog dugoročnosti uspeha, tako smo i mi napravili nekoliko vrlo ambicioznih programa za podršku našim mladim igra­čima iz svetskog vrha, tako da su sponzori i to prepoznali. U skoroj budućnosti će naši najbolji igrači imati moguć­nost da dobiju lične sponzore za svoj razvoj i učešće na vrhu­nskim takmičenjima. Iskori­stio bih priliku i još jednom zahvalio našim sponzorima, kompanijama “Millennium team”, “Energotehnika ­ Južna Bačka”, “Azvirt”, “Generali osi­ guranje”, “Gasprom njeft” - dodao je Stričević.

Iako treći sport po masovnosti u Srbiji, šah nije toliko konkuren­tan, kao što je bio pre više od tri decenije…

– Glavni razlozi su slab rad prethodnih predsednika ŠSS, odsustvo strategije i planova, samim tim, šah nije bio inte­resantan sponzorima, a padanje s neba sredstava iz ministarstva nisu ni približno bila dovo­ ljna za normalno funkcionisa­nje, ali to nije problem mini­starstva, već ŠSS. Da ste samo videli u kom smo stanju zatekli finansijske bilanse saveza i prostorije ŠSS, koje su se go­tovo raspadale. Naši igrači su zbog slabog rada saveza bili prepušteni sami sebi i indi­vidualno su bili jači od saveza i nisu imali nikakvu podršku s njihove strane. Sada radimo in­tenzivno na ozdravljenju takvih odnosa i mislim da ćemo vrlo brzo sve to vratiti na pravo mesto - istako je Stričević.

Na kraju je naglasio da će se Srbija boriti  da dobije domaćinstvo  šahovske olimpijade.

– Borićemo se i dokazivati, ne samo FIDA već i našoj dr­žavi jer samo uz pomoć države možemo konkurisati za takvo takmičenje.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading