ŽENA VELEMAJSTOR! Irina Čoluškina - selektorka naše reprezentacije i prva žena koja se kandidovala za predsednicu ŠSB!
Borba

 

Često su se šalili sa mnom da je možda bolje za sve da nikada ne postanem šampion Srbije.Svaka država u kojoj sam postala prvak, nažalost, vrlo brzo se raspala, uz smeh se priseća Irina Čoluškina, osvajač Prvenstva SSSR-a u šahu, trostruki šampion Jugoslovenskog ženskog prvenstva, ali i dvostruki šampion Srpsko-crnogorskog prvenstva. Srpska šahistkinja ruskog porekla, žena velemajstor a danas i selektor ženske reprezentacije Srbije u šahu i prva žena koja se kandidovala za Predsednika Šahovskog saveza Beograda.

Кoliko je u vreme kada ste vi postali žena velemajstor to bio značajan rezultat? Da li je u prošlosti bilo teže baviti se šahom?

- Ranije je bilo mnogo teže postati velemajstor i to je zaista bio sjajan uspeh.Bilo nas je znatno manje ali su svi bili odlični šahisti.Pored toga, Sovjetski savez sastojao se iz 15 republika tako da je samim tim bilo mnogo izazovnije i komplikovanije postati šampion.Takođe, u ono vreme izdvajali su se isključivo oni koji su postigli izvanredne rezultate - započela je priču Irina za časopis "Borba".

ŽENA VELEMAJSTOR! Irina Čoluškina - selektorka naše reprezentacije i prva žena koja se kandidovala za predsednicu ŠSB!

Borba

 

Smatrate li da je šah dovoljno zastupljen i popularan među mladima?

- U ovo vreme ne, ali ranije je bio i te kako popularan i jako se lepo razvijao.Sistem iz kog ja potičem i u kom sam ja sticala znanje bio je mnogo bolji za razvoj šaha.Po mom mišljenju, popularnost ovog sporta naglo je opala pojavom kompjutera.Sigurna sam u to.Nove tehnologije pružaju mogućnost razvoja i mnoge informacije pa je šah samim tim postao dosadan.To je velika šteta, s’ obzirom na to koliko je on koristan.Takođe, deca danas nemaju vremena za partiju šaha.Mladi su preopterećeni i od njih se očekuje ne samo da uče školu već i da razvijaju znanje stranih jezika ili da se bave nekim sportom.Prosto se nema vremena za šah.Osim toga, da bi od njega mogao da živiš, moraš mnogo uložiti i biti vrlo specifičan i dobar, a to zaista nije lako.

Šta je ono što šah čini toliko dobrim i korisnim?

- Neizmerno mi je krivo što je zastupljenost šaha jako mala upravo zbog toga što je on veoma dobar za mnogo toga.Pomaže u razvoju, načnu razmišljanja i izgradnji samog karaktera osobe.On služi kao odličan trening mentalne snage.U toku neke partije vrlo često se dogodi da igra ne ide kako si planirao i ti upravo tada, kroz gubitke naučiš da ojačaš svoj karakter i samokontrolu ali i da ostaneš skoncentrisan.

 

Кoliko je važna podrška države i medija kada se radi o uspehu u ovom sportu?

- Jako je važna svaka vrsta podrške i reklame ali i kako sam sistem funksioniše.Bez toga je vrlo teško.Bilo bi zaista dobro kada bi se šah uveo u škole, ne samo zbog popularizacije već i zbog svih prednosti koje sam prethodno navela.Кada pogledate način na koji kinezi odrastaju uz šah i spremaju svoje mlade igrače, shvatićete o čemu govorim.


Кakva očekivanja imate kao selektor, kada govorimo o predstojećim turnirima među kojima je i Srbija open?

- Open turnir je nešto fantastično! Strašno je koristan.Ovo je prvi put da se nešto takvo organizuje.Želiš da igraš turnir i dođeš u Srbiju.Blaženstvo za šahiste.Što se tiče rezultata on mi i nije toliko bitan.Što se tiče očekivanja, za sada mi je važno samo da mojih pet reprezentativki  učestvuju i odigraju.Dosta smo radile i spremale se i tek ćemo. Pored toga, krajem godine učestvovaćemo na evropskom prvenstvu, i nadam se da ćemo se boriti za visoki plasman.

ŽENA VELEMAJSTOR! Irina Čoluškina - selektorka naše reprezentacije i prva žena koja se kandidovala za predsednicu ŠSB!

Borba

 

Кolika je zastupljenost žena u šahu?

- Nažalost, ima ih manje. Ne bih želela da se bilo ko uvredi ali oduvek smatram da su žene snalažljiv pol, što se vidi i u šahu. Tako se jednostavno kroz godine pokazalo. Nekada su žene bile domaćice ali u novije doba počele su vrlo da razvijaju svoje potencijale i to se i primeti. Svaka žena je u malom genijalac za razne sitne stvari. Mislim da su žene mnogo složenija bića sa složenijim mozgom koji samo treba razvijati i sigurna sam da će u budućnosti postati mnogo bitniji pol. Dodaću i jedan zanimljiv podatak celoj ovoj priči – u šahu je na svetskom nivou zastupljenost žena samo 10% a mi sa ponosom možemo da kažemo da na Srbija openu koji će se održati u julu, imamo 20% žena i to od današnjih 386 prijavljenih igrača. Dakle, imamo i brojeve da podupremo našu priču o napretku.

Vi ste i kandidat za Predsednika Šahovskog saveza Beograda. Кoliko smo daleko od toga da se jedna žena po prvi put nađe na takvoj poziciji?

- To ćemo saznati u sledeću subotu 19. juna na Skupštini ŠSB. Prvo želim da kažem da je to bila želja mog pokojnog supruga Slavoljuba Jocića, koji je kao istaknuti šahovski poslenik mnogo radio na jedinstvu šahovske organizacije. Spremna sam da nastavim taj put, jer posle mnogo godina raznih podela i degradacije šaha uopšte, integracija klubova i cele šahovske organizacije je neophodan uslov za razvoj šaha i njegovo vraćanje na staze nekadašnje slave. Ukoliko mi Skupština ŠSB pokloni poverenje, planiram da nastavim započetu kompletnu reformu ŠSB-a, koja se oslanja na četiri stuba: definisanje sveobuhvatnog kalendara, unapređenje organizacije turnira, prilagođavanje pravilnika i drugih normativnih akata i savremeni format liga. Takođe, ponovno pokretanje Beogradske škole šaha biće jedan od prioriteta moga rada. Ističem i neophodnost digitalizacije rada saveza, kao nešto što će značajno unaprediti komunikaciju i obezbediti bolji servis.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading