ŠAH U SRCU SRBIJE! Šahovski savez Srbije posetio Kosovo i Metohiju nakon 40 godina pauze! (VIDEO/FOTO)
Foto: Alo!

 

Šahovski savez Srbije ispunio još jedno obećanje.

Teško je, zaista, rečima opisati ono što je delegaciju Šahovskog saveza Srbije sačekalo na Kosovu i Metohiji. Nakon čak 40 godina pauze, predsednik Dragan Lazić u društvu generalnog sekretara Andrije Jorgića uradio je ono što je obećao pre šest meseci - stigao je u posetu šahovskim klubovima u srcu Srbije.

ŠAH U SRCU SRBIJE! Šahovski savez Srbije posetio Kosovo i Metohiju nakon 40 godina pauze! (VIDEO/FOTO)

Foto: Alo!

Prigodan doček

Za nešto više od 24 sata, koliko se delegacija ŠSS zadržala na jugu naše zemlje, uspela je da poseti pet klubova i uveri se da šah polako, ali sigurno počinje da se uzdiže u visine na Kosovu i Metohiji. Prvi put nakon 26 godina klubovi su započeli svoju ligu, što je ogroman pomak ka putu napretka i podstrek svima.

Domaćini na visini zadatka

Domaćini na čelu sa predsednikom Šahovskog saveza Kosova i Metohije Sašom Perovićem, generalnim sekretarom Momčilom Adžićem i članom upravnog odbora Šahovskog saveza Srbija Miroslavom Aritonovićem, učinili su da se delegacija ŠSS oseća kao kod svoje kuće.

Uz radne obaveze, ali i opuštene obilaske jezera Gazivode, manastira Banjska i Gračanica, kao i srpskih opština Zvečan, Zubin potok... može se konstantovati da je poseta bila i više nego uspešna, a da su se gosti vratili za Beograd puni pozitivnih utisaka.

Obilazak klubova i prigodni pokloni

Predsednik saveza Dragan Lazić i generalni sekretar Andrija Jorgić obišli su pet klubova i svima uručili prikladne poklone koji će pomoći u razvoju mladih nada, ali i ohrabriti one nešto starije šahiste i šahistkinje.

Na Kosovu i Metohiji trenutno postoji šest šahovskih klubova. Dva se nalaze u Kosovskoj Mitrovici, a to su Trepča i Akvarijus. Pored njih tu su Mokra Gora iz Zubinog Potoka, Kosmet iz Leposavića, kao i Vidovdan iz Gračanica. Za sada jedini klub koji ne učestvuje u ligi Kosova i Metohije je Brezovica iz Štrpca, ali postoje izgledi da će se to uskoro promeniti. Njihova pozicija je složena jer su izdvojena enklava u srcu Kosmeta.

Predsednik Šahovskog saveza Srbije izrazio je veliko zadovoljstvo i oduševljenje što se našao na prostoru Kosova i Metohije i to svega nekoliko meseci nakon što je izabran. Pre njega na ovako nešto čekalo se čak 40 godina što je samo po sebi pokazatelj da se ide pravim putem.

Pokloni i za Šahovski savez Srbije

ŠAH U SRCU SRBIJE! Šahovski savez Srbije posetio Kosovo i Metohiju nakon 40 godina pauze! (VIDEO/FOTO)

Foto: Alo!

 

 

Predsednik Dragan Lazić i generalni sekretar Andrija Jorgić dobili su na poklon od domaćina umetničku sliku, statue Cara Dušana i Cara Lazara, potpisanu knjigu "Ibarski Kolašin", domaću rakiju, ali i osveštane krstove.

- Zadovoljstvo mi je što sam posetio klubove sa Kosova i Metohije. Kada sam izabran na mesto predsednika saveza jedno od obećanja bilo je i dolazak ovde. Kao što brinemo o razvoju šaha u Vojvodini i Centralnoj Srbiji, tako moramo voditi računa i o šahu na Kosovu i Metohiji, možda čak i više nego kod ostalih. Šahovski savez Srbije nije bio prisutan decenijama na ovom prostoru, rekao bih neopravdano. Mi ćemo sada češće, čak nekoliko puta godišnje kao i u ostalim krajevima biti tu. Ja sam ubeđen da će kao i Šahovski savez Srbije, Šahovski savez Кosova i Metohije biti za primer i da će se omasoviti šah i rad sa mladima kao i uspešnost klubova. Obišli smo pet klubova. Atmosfera je divna. Šahovski entuzijasti su jako aktivni, željni novih rezultata, novih aktivnosti, tako da će imati našu punu podršku  - rekao je predsednik ŠSS Dragan Lazić i dodao:

- Podelili smo i prigodne poklone, to je najmanje što smo mogli da učinimo. Računamo da su šahovske garniture i satovi uvek dobrodošli i da ih nikada nije dovoljno. Mi se nadamo da ni ovo što smo doneli neće biti dovoljno i da će se veliki broj mladih aktivirati, pa će nam to biti motiv više da sledeći put donesemo veći broj garnitura. Verujem da će im ovaj poklon biti vredan i da će im značiti u daljem razvoju.

Generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije Andrija Jorgić osvrnuo se na razvoj mladih talenata. Podsetio je i da šah ima posebno mesto u srpskom sportu, naročito što je treći po masovnosti sa čak 15.000 registrovanih igrača i 450 klubova.

- Najvažnije je dati podršku, o tome smo i razgovarali, da se osnuje što više klubova, da u njima bude što više mladih ljudi, a mladi da se preko tih klubova i preko nas afirmišu za dalje. Imamo mnogo zlatne dece, ali oni nemaju mogućnosti da se okupljaju. Naš zadatak je da im stvorimo ambijent, da im stvorimo uslove da se oni dobro razvijaju. To je posebno breme koje mi nosimo i ono obećanje koje smo doneli. To su konkretna obećanja i biće i konkretne realizacije. Pomoći ćemo, ne samo usmenom podrškom, nego i konkretno. Šah je treći sport po masovnosti u Srbiji i to nikako ne smemo zaboraviti - rekao je Jorgić.

Najveći problem - prostorije za trening i organizaciju takmičenja

ŠAH U SRCU SRBIJE! Šahovski savez Srbije posetio Kosovo i Metohiju nakon 40 godina pauze! (VIDEO/FOTO)

Foto: Alo!

 

Šahovski savez Kosova i Metohije suočava se sa velikim brojem problema, a najveći od svih jeste ne mogućnost organizovanja treninga i takmičenja u sopstvenim prostorijama.

Gotovo da nijedan klub, osim ŠK Akvarijusa nema svoje prostorije već je prinuđen da se snalazi kako zna i ume. Šahisti i šahistkinje uglavnom vežbaju kod svojih kuća, privatno, ili to čine upravo u Kulturnom centru Akvarijus koji je uvek rad i uvek spreman da otvori vrata za organizacije turnira.

Prva dva kola šahovske lige Kosova i Metohije organizovana su u svećanoj sali restorana "Evropa", a sve to organizatori plaćaju iz svog džepa. Razlog tome je ne toliko razumljiv, ali opet jednostavan - kako bi dobili dozvolu za iznajmljivanje prostorije njima je potrebna saglasnost srpskih, ali i kosovskih institucija. Iako su naše spremne za saradnju, kosovske su te koje prave problem i koče čitavu priču.

- Mi ćemo i to pokušati da poguramo. Sem ove podrške imaju sve što je potrebno. Imaju entuzijazam, ali će rad sa mladima morati da pojačaju - kaže Lazić i najavljuju da će uskoro, u roku od najviše dva meseca, biti formiran prvi ženski šahovski klub na Кosovu i Metohiji.

Velika zahvalnost Šahovskom savezu Srbije

ŠAH U SRCU SRBIJE! Šahovski savez Srbije posetio Kosovo i Metohiju nakon 40 godina pauze! (VIDEO/FOTO)

Foto: Alo!

Složno do zajedničkog cilja

Domaćini su izrazili veliku zahvalnost predsedniku Draganu Laziću i generalnom sekretaru Andriji Jorgiću što su došli u posetu i što su prepoznali značaj šaha na Kosovu i Metohiji. 

Generalni sekretar Šahovskog saveza Kosova i Metohije Momčilo Adžić ubeđen je da će ova poseta imati ozbiljan uticaj po razvoj šaha i da će biti motiv više mladima.

- Čekali smo čak 40 godina na ovaj susret. Drago nam je što su nam predsednik Lazić i generalni sekretar Jorgić došli u posetu i uverili se u kakvim uslovima radimo. Mi smo se godina unazad trudili da sve to podignemo na neki viši nivo, a podrška Šahovskog saveza će nam u tome pomoći. Svi zajedno želimo da razvijamo šah, da omogućimo što bolje uslove mladim naraštajima koji vole ovaj sport. Nadamo se da će ovo biti motiv i podstrek devojčicama i dečacima da nam se pridruže - istakao je Adžić, a na njegove reči nadovezao se profesor Miroslav Aritonović, glavni domaćin i član Upravnog odbora ŠSS.

- Drago nam je što smo se našli u mogućnosti da budemo domaćini Šahovskom savezu Srbije ovde na Kosovu i Metohiji. Predsednik Dragan Lazić je pokazao da je čovek od reči. Gde su velika dela, reči su suvišne. Ovo je jedan veliki dan za šah ovde, jedan novi početak za sve nas. Verujemo da će ovakvih susreta u budućnosti biti mnogo, mnogo više - rekao je Aritonović.

Završna reč pripala je aktuelnom predsedniku Šahovskog saveza Kosova i Metohije Saši Peroviću, ujedno prvom čoveku ŠK Mokra Gora.

- Moram još jednom da se zahvalim predsedniku Draganu Laziću što je bio sa nama ovde. Dugo smo čekali da neko iz Šahovskog saveza Srbije dođe u posetu, a on je prvi posle više decenija koji je to učinio. Zahvaljujemo se na poklonima koje smo dobili. Zajedno želimo da unapredimo šah na prostoru Kosova i Metohije i drago nam je da imamo prave prijatelje i saradnike na tom putu - zaključio je Perović.

Zbogom nije kraj

ŠAH U SRCU SRBIJE! Šahovski savez Srbije posetio Kosovo i Metohiju nakon 40 godina pauze! (VIDEO/FOTO)

Foto: Alo!

Do nekog novog susreta

Čelnici Šahovskog saveza Srbije napustili su Kosovo i Metohiju puni pozitivnih utisaka, ali i obećanjem da se neće ponovo čekati više decenija kako bi se otišlo u posetu našim klubovima na jugu zemlje.

Već 28. juna na programu je Vidovdanski turnir u Zubinom potoku, a Šahovski savez Srbije gaji velike nade da će imati svog predstavnika. 

Predsednik ŠSS Dragan Lazić uputio je otvoren poziv i poželeo da uzvrati gostoprimstvo u Beogradu, a prva prilika za tako nešto biće Srbija open koji se održava od 2. do 8. jula.

Predsedništvo Šahovskog saveza Srbije odlučilo je da u znak ozbiljne i bratske podrške omogući šahistima sa Kosova i Metohije da po jedan predstavnik učestvuje na Srbija openu o trošku saveza, od smeštaja do upisnine.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading