IVAN NAJBLIŽI ZAVRŠNOM TURNIRU Inđić i Ivić ispustili pobede, Ivanišević podsetio na najbolje dane
EPA-EFE/Emilio Naranjo

U petak se igralo 3. kolo (prvi deo) kvalifikacija ECU za Svetski kup za 2021.

Od naših igrača u konkurenciji su ostali Inđić, Ivić i Ivanišević. Naše tri najbolje table.

Inđić je danas sa više poštovanja ušao u duel protiv Dončenka, naturalizovanog Nemca. Čitavu partiju je kontrolisao i uspeo da osvoji pešaka. Ipak, u topovskoj završnici se očigledno nije moglo više od remija.

Sutra, kao crni, pokušaće da neutralizuje prednost belih figura i izbori dalji plasman.

Velimir Ivić je odigrao maestralnu partiju, uspeo da namesti na kraljevom krilu takvu dominaciju, da top na a1 dugo nije ušao u igru. Osvajanjem figure, svi su očekivali da će Aleksandar Motiljev predati partiju. Ipak, u cajtnotu Ivić je prevideo međupotez beloga, čime se ulazi u razmenu topova i dolazi do remi završnice.

Sutra će Ivić kao beli pokušati da odigra na pobedu, zaboravi šta je danas propustio i plasira se u naredno kolo.

Naš najiskusniji takmičar Ivanišević iz kola u kolo igra sve sigurnije. Kao crni susreo se sa Blubaumom, još jednim Nemcom. Iako je imao crne figure Ivanišević je stvarao svoju igru, nameštao figure i iz poteza u potez prednost je rasla.

Na kraju je maestralno odigrao završnicu i dobio favorita u ovom mini meču. Sutra mu je dovoljan remi, kako bi izborio plasman u narednu rundu.

Najvažniji rezultati: Inđić - Dončenko 0,5:0,5, Bluebaum - Ivanišević 0:1, Motiljev - Ivić 0,5:0,5, Fedosev - Salgado 1:0, Krasenko - Aleksenko 0,5:0,5, Študer - Artemiev 0,5:0,5, Nasuta - Predke 0,5:0,5, Inarkiev - Afanasiev 0,5:0,5, Grandelius - Ngujen 0,5:0,5, Rahmanov - Braun 0:1, Šimanov - Esipenko 0,5:0,5, Mhedišvili - Matlakov 0,5:0,5, Sjugirov - Kolars 0,5:0,5, Zvjaginsev - Dreev 1:0, Krjakvin - Čeparinov 0,5:0,5, Gajevski - Tomaševski 0,5:0,5, Demčenko - Giharo 0,5:0,5, Heberla - Lupulesku 0:1.

Kao što se vidi po rezultatima igrane su veoma neizvesne partije, što je proizvelo mnogo borbenih remija.

Na prvih 18 tabli viđeno je samo pet pobeda, pa pobeda našeg Ivaniševića dodatno dobija na težini.

Jednog momenta smo se ponadali da će svi naši asovi da zabeleže pobede. Ipak, konkurencija je veoma jaka i ukoliko prođu u narednu rundu biće to veliki uspeh naših šahista.

U subotu od 13 časova se igraju revanš partije. Već u ovo vreme saznaćemo i ko se plasirao na završni Svetski kup.

Onda sledi razigravanje za 30 nagrada. Šta može da bude uzbudljivije i lepše od ovoga?

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading