SRPSKI ŠAHISTI TRAŽE KARTU ZA SVETSKI KUP! Počele hibridne kvalifikacije za prestižno FIDE takmičenje! (FOTO)
Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

Srpski šahisti žele plasman na prestižno takmičenje.

Ovog ponedeljka u Beogradu u Osnovnoj školi "Kralj Petar I" svečano su otvorene prve u istoriji hibridne kvalifikacije za predstojeći Svetski FIDE Kup. 

Veliki broj naših šahista pokušaće da se plasira na veliko takmičenje, a 30. maja, kada se kvalifikacije završavaju, biće poznato da li će u tome i uspeti. 

Prisutnima se obratio predsednik Šahovskog saveza Dragan Lazić koji je istakao važnost ovakvog događaja koji se po prvi put u potpuno drugačijem sistemu održava u Srbiji.

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

- Pre svega želim dobrodošlicu svima, a posebno bih pozdravio pomoćnika ministra omladine i sporta gospodina Udovičića. Drago nam je što imamo veliku podršku ministarstva svih ovih meseci od kako sam imenovan na čelo saveza. Takođe zahvaljujem se i predsedniku Gradske opštine Stari grad koji se odmah javio da baš na ovoj opštini organizujemo jedno ovakvo takmičenje. Pored toga posebnu zahvalnost dugujem direktoru škole Stevanoviću koji je sa svojim saradnicima već nedeljama radio na organizaciji ovog turnira, kako bi svi takmičari imali odlične uslove - rekao je predsednik Lazić na otvaranju i dodao:

- Savez se trudi da omogući igračima da osećaju podršku koju im pružamo, a mogu da im obećam da će tek osetiti koliko smo svi zajedno u čitavoj priči. Želimo da vratimo šah tamo gde mu je mesto i daćemo sve od sebe da to i učinimo.

Ministarstvo omladine i sporta veliki je partner Šahovskog saveza Srbije u svim takmičenjima. Pomoćnik ministra sporta i omladine Darko Udovičić poželeo je sreću svim učesnicima i prisetio se dana kada je i on pohađao OŠ "Kralj Petar I".

- Na početku moram da iskažem veliko poštovanje prema predsedniku ŠSS Draganu Laziću koji sa svojim timom čini sve napore da promoviše šah u našoj zemlji. U prethodnom periodu smo imali sjajan odnos i verujem da ćemo i u budućnosti nastaviti u istom ritmu. Drago mi je što se ovakvo takmičenje održava baš u školi koju sam i sam pohađao. Pre svega želim našim šahistima mnogo sreće i nadam se da ćete obradovati pre svega sebe, a onda i nas - rekao je Udovičić prilikom otvaranja turnira.

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

Čast da turnir proglasi otvorenim pripala je predsedniku opštine Stari grad Radoslavu Marjanoviću.

- Drago nam je da opština Stari grad ima tu čast da bude prvi domaćin hibridnih kvalifikacija. Siguran sam da ćemo kroz period koji je pred nama zajedno sa Šahovskim savezom i ministarstvom sporta nastaviti da promovišemo šah. Želim da se zahvalim svima koji su pomogli da se danas nađemo baš na ovom mestu. Šahistima želim puno sreće i uspeha, nadam se da ćete ostvariti zacrtani cilj - zaključio je Marjanović.

Zašto baš Hibridne kvalifikacije?

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

 

Sigurno da mnogima nije bilo jasno zašto kvalifikacije za Svetski kup imaju uz sebe prefiks "hibridne". Zapravo, sam sistem kvalifikacija ne razlikuje se od uobičajenog, a dodatak "hibridne" stigao je iz prostog razloga - jer se održavaju onlajn.

U 35 različitih zemalja u jednoj prostoriji nalaze se šahisti koji će pokušati da se plasiraju na Svetski kup. Svi oni biće ispred svojih monitora i umesto povlačenja figura rukom, činiće to uz pomoć kompjuterskog miša.

Sistem takmičenja i nagradni fond

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

Na ovom takmičenju će učestvovati 264. šahista iz 35 država. Najviše će biti takmičara iz Rusije, čak 40. Sistem takmičenja je takav da se igra tri runde kvalifikacija, uz sistem igre 120 minuta i 30 sekundi po potezu. Igraju se dve partije gde nastupa 240 igrača, dok 24 igrača sa najboljim rejtingom čekaju rivale tek u drugom kolu.

Svi mečevi igraju se onlajn, a čitav događaj u OŠ "Kralj Petar I" kontrolisaće veliki broj kamera i arbitara, kako bi sve prošlo u najboljem redu.

Sistemom eliminacije će se doći do najboljih 36 učesnika od čega prvih 30 mogu da računaju na vredne nagrade. Sam nagradni fond iznosi 32.000 evra, a on se deli na sledeći način: 

1. mesto 3.000 evra

2. 2500 evra

3. 2.000 evra

od 4. do 6. - 1.500 evra

od 7. do 10.  - 1.250 evra

od 11. do 20. - 1.000 evra

od 21. do 30. - 500 evra

Učesnici

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

Treba napomenuti da je prošle godine naš predstavnik velemajstor Aleksandar Inđić daleko dogurao i ušao među 10 najboljih. Za takav uspeh nagrađen je sa 1250 evra. Priliku da to ponove ili nadmaše njegov rezultat imaće Ivanišević, Ivić, Perunović, Nenezić, Bogosavljević, Budisavljević, Damljanović i Čabarkapa.

Alo! kao medijski sponzor Šahovskog saveza Srbije redovno će izveštavati sa ovog događaja.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

Komentari (0)

Loading