EP U BUDIMPEŠTI Stjepanović i Silađi ciljaju finala
Foto: Marko Metlaš/Alo!

- Jedva čekam da počne takmičenje, poslednji parametri na treningu pokazuju da sam u dobroj formi - rekao je Tanjugu srpski plivač Velimir Stjepanović, uoči Evropskog prvenstva koje sutra počinje u Budimpešti.

Stjepanović je najuspešniji predstavnik Srbije u istoriji na evropskim šampionatima u velikom bazenu.


U četiri dosadašnja učešća osvojio je tri medalje: dva zlata i srebro, a svaki put je makar u jednoj disciplini bio u finalu.

- Bilo je mnogo problema u trenažnom procesu. Preležao sam koronu, imao sitinije povrede, ali verujem da je sada kada je najpotrebnije, sve došlo na svoje mesto - istakao je Stjepanović, koji će biti glavni adut srpskog nacionalnog tima.

Prijavljen je za individualne trke na 100 i 200 slobodno, a biće i deo štafeta 4 x 100 slobodno i 4 x 200 slobodno. Najveće šanse za visok plasman, Stjepanović ima na 200 slobodno.

- Pokušaću da napadnem lični rekord. Tih 1:45,78 stoji već sedam godina. U Berlinu je to bilo dovoljno za zlato. Sada sigurno neće, ali svaki rezultat ispod 1:46 garantuje borbu za odličje. Najvažnije je da se uđe u finale, pa šta bude. U odlučujućoj trci je sve moguće.

Jedan od prioriteta u glavnom gradu Mađarske biće i štafeta 4 x 100 slobodno, koja ima velike šanse da se domogne Tokija.

Pored Stjepanovića, koji će plivati prvu izmenu, u timu su i Andrej Barna, Uroš Nikolić i Nikola Aćin.

- Štafete su nešto što svi volimo da plivamo. Tu daješ i više od 100 odsto mogućnosti. Trenutno smo 16. na svetskoj listi i to nas vodi u Japan, ali moramo da popravimo tih 3:15,72 kako bi se osigurali da nas neko ne skine sa te pozicije. Verujem da vredimo za mnogo više, jer smo svi u daleko boljoj formi nego što smo bili u Južnoj Koreji, kada smo isplivali taj rezutat - istakao je 27-godišnji reprezentativac Srbije.

Za Čabu Silađija Evropsko prvenstvo u Budimpšeti biće sedmo učešće na kantinentalnim šampionatima. Debi na prvenstvima Starog kontinenta imao je upravo u glavnom gradu Mađarske 2010. godine.

- Iza mene je solidno odrađen pripremni period. Ostvario sam dobre rezultate na Otvorenom prvenstvu Srbije, mitingu u Marselju i prvenstvu Mađarske. Malo me je u aprilu poremetila lakša povreda prepone, ali smo i to sanirali. Odmoran sam, nadam se dobrom izdanju u „Dunav Areni“ - rekao je Silađi, koji će učestvovati u trkama na 50 i 100 prsno.

- Mislim da su mi šanse za visok plasman veće na ''pedesetici''. I tu je konkurencija izuzetna, ali znam da ako budem išao ispod 27 sekundi, finale je skoro sigurno. Kada uđete u odlučujuću trku, pogotovu u sprintu, sve je apsolutno moguće. Gotovo po pravilu se desi neko iznenađenje, odnosno do odličja dođe neko ko nije planiran.

Osim Silađija, Stjepanovića i muške štafete, prvog dana takmičenja u Budimpešti na startu biće i Anja Crevar na 400 mešovito, Tanja Popović i Nina Stanisavljević na 50 slobodno.

Kvalifikacije tokom svih sedam dana takmičenja počinju u 10, dok su finala zakazana za 18 časova u „Dunav Areni“.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading