"ZDRAVLJE, SPORT, REKREACIJA"! Visoka sportska i zdravstvena škola održala četvrtu konferenciju
M.Č.

Ovogodišnja konferencija bavila se aktuelnim temama zdravlja, sporta i rekreacije u kontekstu pandemije COVID-19.

Cilj konferencije, koju je inače podržao i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, je razmena i unapređenje naučnih i stručnih znanja, iskustava, ideja i širenje dobre prakse među naučnicima i stručnjacima iz kompleksnog i multidisciplinarnog prostora fizičke kulture, menadžmenta u sportu i medicine.

Za Konferenciju je prijavljeno preko 80 naučnih  radova, sa autorima iz trinaest zemalja (Italija, Španija, Portugalija, Grčka, Turska, Česka, Rumunija, Moldavija, Iran, Hrvatska, BiH, S.Makedonija i Srbija).

- Mi smo od želje da naša Konferencija održi kontinuitet uprkos pandemijskoj situaciji, došli do jednog sjajnog događaja. Kolege iz ovih 13 zemalja prikazuju svoje radove upravo na ove teme - kako da u uslovima pandemije održimo, ne samo zdravlje nego i sport i rekreaciju i fizičku aktivnost uopšte, što je važno ne samo za zdravlje, nego za celokupno funkcionisanje ljudi - rekla je prof.dr Marijana Mladenović ispred UO Konferencije.

M.Č.

 

Na Konferenciji, koja se održala online putem (preko Zoom aplikacije) prisustvovali su eminentna predavači, iz Italije, Sjedinjenih Američkih Država, Hrvatske i Srbije. To su prof. dr Maurizio Bertollo i prof. dr Vrancesca Vitali iz Italije, iz Amerike dolazi naš profesor Nebojša Knežević, lekar, anesteziolog, sa univerziteta Ilinois u Čikagu i iz Hrvatske prof. dr Damir Sekulić, dekan kineziološkog fakulteta u Splitu. Oni su izneli nalaze istraživanja vezana za sport i fizičku aktivnost i zdravlje u pandemijskim okolnostima.

Potpredsednik organizacionog odbora prof. dr Aleksandar Ivanovski govorio je o važnosti ove Konferencije za studente.

- Zadovoljstvo je po četvrti put organizovati stručno-naučnu međunarodnu Konfereciju, gde se razmenjuju iskustva. Važno je da ta iskustva damo studentima. Studenti su sastavni deo ovog događaja i veoma smo pononsi što i oni učestvuju na ovoj Konferenciji - rekao je Ivanovski.

M.Č.

 

On je naveo na kojim sve poljima deluje Visoka sportska i zdravstvena škola.

- Visoka sportska i zdravstvena škola deluje na dva polja, društvene i medicinske nauke. Mi školujemo trenere, menadžere u sportu, ali i strukovne medicinske sestre i strukovne fizioterapeute. Upravo su ove teme bile zastupljene na Konferenciji i studenti su dobili informacije o najnovijim istraživanjima iz oblasti medicine i sporta - istakao je prof. dr Ivanovski.

Nakon uvodnih predavanja, autori su mogli da prezentuju svoje radove na srpskom i engleskom jeziku u četiri odvojene sesije, u kojima je posebna pažnja bila posvećena relevantnim činiocima fizičke aktivnosti, počev od savremenih tendencija fizičkog vaspitanja, sporta i rekreacije, preko zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti i promocije sporta u funkciji zdravog stila života, prevencije i lečenja različitih zdravstvenih stanja, do značaja i uticaja funkcije menadžmenta u sportskim organizacijama.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading